Fizioterapeutė, dirbanti su seksualinėmis disfunkcijomis, knygos „Seksas be skausmo: Kelias į seksualinį gyvenimą, kurio nusipelnėte“ autorė Heather Jeffcoat teigia – kartą pajutus skausmą po seksualinių santykių nėra pagrindo nerimauti. Bet dažnas makšties skausmas, deginantis pojūtis ir pan. po seksualinės sueities rodo, kad kažkas negerai.

Galimos makšties skausmo po seksualinių santykių priežastys

Jums – nestipri infekcija

Viena iš dažniausių priežasčių, kodėl po intymios sueities jaučiamas makšties skausmas, – po sekso paaštrėjo esamos infekcijos simptomai, aiškina H. Jeffcoat. Sergant grybeline infekcija, bakterine vaginoze, trichomonoze, gonorėja ar chlamidijomis, makšties audinyje jau yra uždegimas, net jei nejaučiama simptomų. Seksualinės sueities metu nuo trinties ima perštėti, skaudėti uždegimo apimtą audinį. Taigi, reikia kreiptis į gydytoją, kad skirtų gydymą nuo infekcijos.

Esate kažkam alergiška

Galima priežastis – jautrumas, alergija komponentui, esančiam lubrikante, sekso žaisluose ar prezervatyve. Alergijos atveju makštį ne tik skauda, bet ir nieži, degina, galimas paburkimas. Išskirtinai retais atvejais pasitaiko moters alergija partnerio spermai. (Dėmesio – vulvos paburkimas po sekso yra natūralus dalykas, juk lytiškai susijaudinus į ją priteka daug kraujo).

Makštį gali skaudėti dėl dubens dugno raumenų jautrumo

Makšties skausmo po intymių santykių priežastis gali būti ir dubens dugno raumenų jautrumas. Orgazmo metu dubens dugno raumenys susitraukinėja; jei orgazmas labai stiprus arba patiriate kelis orgazmus, tikėtinas minėtų raumenų jautrumas.

Kai kurių žmonių dubens dugno raumenys būna nuolat įsitempę, tad seksualinė penetracija jiems bus skausminga. Raumenis po sekso gali skaudėti ir tada, kai dubens dugno raumenys labai silpni. H. Jeffcoat teigimu, jeigu juntami ir tokie simptomai, kaip šlapinimosi sutrikimai, juosmens skausmas, vidurių užkietėjimas, vertėtų kreiptis į specialistą ir pasikonsultuoti, kaip atpalaiduoti ir treniruoti dubens dugno raumenis.

Per maža lubrikacijos

Tai – bene dažniausia makšties skausmo po seksualinių santykių priežastis. Kai makštis nepakankamai drėgna, nuo frikcijų atsiranda jautrumas. Savaime supranta, lytiškai susijaudinus, makštis natūraliai sudrėksta, tik neretai šito nepakanka; įtakos tam gali turėti vartojamo vandens kiekis, alkoholis, fizinė, psichinė sveikata ir pan.

Pasak H. Jeffcoat, makšties kanalas nepakankamai sudrėksta ir dėl žemo estrogeno lygio. Šio hormono trūksta po gimdymo, maitinant krūtimi, per menopauzę, kartais įtakos turi hormoninės kontraceptinės priemonės.

Jeigu jaučiate, kad makštis per menkai sudrėksta, o įsigytas lubrikantas neveiksmingas, pasitarkite su gydytoju – yra įvairių piliulių, kremų ir kt. priemonių nuo makšties sausumo.

Pernelyg aktyvus seksas

K. Reeves teigimu, galimas variantas, kad jūsų intymi sueitis buvo pernelyg audringa. Menstruacijų ciklo metu kinta gimdo kaklelio kampas, todėl vienu metu šuniukų poza bus malonu, kitu gali būti skausminga, aiškina K. Reeves.

Kaip numalšinti makšties perštėjimą po seksualinių santykių
Jei makšties jautrumas, skausmas po intymių santykių kartojasi, kreipkitės į gydytoją.

Pirmiausia giliai pakvėpuokite

Dubens dugno raumenys reaguoja į emocinį stresą ir įsitempia. Jeigu makšties skausmo priežastis – būtent tokia, turėtų padėti gilus pakvėpavimas.

Išsiskalaukite vandeniu

Seksualinių santykių metu naudojote lubrikantą ar prezervatyvą? Panagrinėkite ant etiketės, kokie komponentai nurodomi. Jei jų yra daug ir sintetinių, tikėtina, kad jums – alerginė reakcija. Tokiu atveju eikite į dušą ir pirštu atsargiai prasiskalaukite makšties kanalą. Jokiu būdu nenaudokite muilo, dušo želė – taip tik dar labiau sudirginsite makštį, tiesiog švelniai įveskite pirštą, kad pašalintumėte dirgiklį.

Uždėkite ant vulvos šiltą arba vėsų kompresą

Jeigu jaučiamas perštėjimas yra aštrus, veriantis, deginantis, patartina užsidėti šaltą kompresą ant vulvos, uždengiant makšties angą. O jei maudimas lydimas dieglių, raumenų įtampos, užsidėkite šiltą (jokiu būdu ne karštą!) kompresą, pataria K. Reeves. Šiltas kompresas skatina kraujo pritekėjimą, malšina spazmus, gydo raumenų skaidulų mikropažeidimus.

Išgerkite vaistų nuo uždegimo

Vaistai nuo uždegimo per 30–45 min. numalšins skausmą, kilusį dėl uždegimo.

Neįveskite į makštį jokių preparatų

Bent jau tol, kol nepasitarėte su gydytoju. Esminė taisyklė – jokiu būdu savarankiškai neįvedinėkite į makštį jokių preparatų, tepalų ar kremų, net jei rašoma, kad jie gydomieji. Kodėl? Todėl, kad makštis pati valosi, jos terpėje yra milijonai gerųjų bakterijų, kurios saugo nuo infekcijos ir sudirgimų.

Kokių priemonių imtis, siekiant apsisaugoti nuo makšties perštėjimo

Geriausias vaistas – prevencija.

1. Pasikonsultuokite su gydytoju

Vienintelis būdas išsiaiškinti, kas iš tiesų kelia makšties skausmą, – pasitarti su ginekologu. Spręsdamas pagal skausmo trukmę, vietą, intensyvumą, gydytojas diagnozuos jo priežastį.

Be to, gydytojai atliks tyrimą dėl lytiniu būdu plintančių ligų, bakterinės vaginozės arba dėl alergijos. Jie diagnozuos, galbūt jūs jaučiate menopauzės ar perimenopauzės simptomus, gal dėl kažkokių priežasčių padidėjo estrogeno lygis, o dėl to prasidėjo makšties atrofija – gleivinės plonėjimas ir todėl sumažėjo lubrikacija ir pasidarė skaudi penio penetracija.

2. Apsilankykite pas specialistą dėl dubens dugno raumenų atpalaidavimo ir mankštos

Jei ginekologas nerado skausmo priežasčių, H. Jeffcoat pataria pasitarti su specialistu dėl dubens dugno raumenų. Šios srities specialistas padės suprasti, galbūt jums – vaginizmas, vulvodinija ar dubens dugno raumenų disfunkcija.

3. Naudokite lubrikantą

Lubrikantas sušvelnins frikcijas penetracijos metu, sumažins makšties angos ir kanalo jautrumą.

4. Ilginkite įžangines glamones

„Seksualiniam susijaudinimui reikia laiko“, – aiškina H. Jeffcoat. Stiprėjant susijaudinimui makšties kanalas atsiveria, todėl galima gilesnė, kur kas malonesnė penetracija, be to, tada makštis natūraliai sudrėksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)