Netrukus sužinosite, kaip tai atlikti per rekordiškai trumpą laiką.

Gal tiktai paauglystėje bučinių žymėmis puikuodavomės kaip didžiuliais pasiekimais: juk jos, esą, įrodo, kad esame patyrusios ir jau priklausome suaugusių žmonių pasauliui (bent taip tada manydavome).

Visgi pasiekus brandą tampa aišku, kad violetinė dėmė kur nors ant kaklo ne tik neprideda prestižo, bet kartais netgi kenkia reputacijai. Todėl net jeigu sąlame iš malonumo, kai partneris per meilės žaidimus įsisiurbia į odą ir ją traukia lūpomis, pademonstruoti patirtos aistros žymių jokiu būdu nenorime. Štai kodėl neprošal žinoti, kaip panaikinti „siurbtukus“, kad jie netrauktų pašalinių žvilgsnių ir nesukeltų pašaipių šypsnių.

Apie tai, kaip susiformuoja mėlynes primenančios bučinių žymės, kiek laiko jos išlieka matomos ir ką daryti, norint kuo greičiau jas panaikinti, portalui „NetDoctor“ sutiko paaiškinti specialistai iš Jungtinės Karalystės – internetinėje dermatologijos klinikoje „DermConsult“ konsultacijas teikianti dermatologė Kathy Taghipour, įmonėje „Chemist Click“ dirbantis farmacininkas Abbasas Kanani ir Rachael Burns – „Sönd Skin“ dermatologų komandos narė.

Kas yra „siurbtukas“?

Aiškinant formaliai, „siurbtukas“ – tai nuo aistringo, ilgai trunkančio bučinio atsirandanti mėlynė.

„Bučinių paliekamos žymės susiformuoja tada, kai čiulpiant arba kandžiojant odą pažeidžiamos smulkutės jos kraujagyslės, – aiškina K. Taghipour. – Kraujagyslėms pratrūkus, iš jų išsiliejęs kraujas išplinta po oda ir atrodo kaip juosva arba melsva žymė.“

Su laiku organizmas rezorbuoja po oda įkalintą kraują ir kol tai vyksta, dėmės spalva mainosi. Juk pastebėjote, kad iš pradžių „siurbtukas“ būna vyšnios raudonumo, tačiau per porą paskesnių dienų gerokai patamsėja, kadangi kraujyje esantis hemoglobinas netenka deguonies. Maždaug penktą dieną dėmė ima blukti: per savaitę ar porą ji gali pageltonuoti ir labai greitai visiškai išnykti.

Bučinio žymė

Kiek laiko „siurbtukas“ išlieka matomas?

Ilgai ar trumpai teks taikstytis su bučinių žymėmis, priklauso nuo kelių veiksnių, įskaitant bendrą sveikatos būklę ir tai, ar buvo dėta pastangų siekiant jas panaikinti. Pavyzdžiui, žmonėms, kurie negauna pakankamai geležies, vitamino C arba vitamino K, mėlynės paprasta atsiranda daug lengviau nei tiems, kuriems minėtų medžiagų nestinga.
Visgi daugiausia įtakos padaro „sužalojimo“ sunkumas, t. y. kaip intensyviai ir kaip stipriai buvo įsisiurbta į odą.

„Jei bučinys buvo itin aistringas, jo palikta žymė gali matytis maždaug dvi savaites, tačiau ne toks stiprus įsisiurbimas gali palikti tik dvi ar tris dienas matomą dėmę“, – sako A. Kanani.

Ko imtis, kad bučinių žymės išnyktų kuo greičiau?

Yra net keletas patikrintų ir pasitvirtinusių būdų, kaip apiblukinti bučinių žymes. Visiško jų išnykimo tikėtis nereikėtų, tačiau jei imsitės veiksmų, bučinio paveikta sritis atrodys ne taip ryškiai, be to, pavyks apmalšinti kilusį uždegimą.

1. Šaltas kompresas

Klasikinis mėlynių gydymo metodas pasiteisina ir norint išblukinti bučinių žymes.

„Šaltas kompresas numalšina uždegimą ir normalizuoja kraujotaką aplinkinėje srityje, – nurodo A. Kanani. – Pridėkite prie paveikto vietos į audeklą susukto ledo. Galite palaikyti šaldymo kameroje šaukštą, o tada išgaubtąja puse priglausti jį prie žymės.“

Tai padaryti reikėtų nepraėjus 24 valandoms po „įvykio“ (jokiu būdu ne vėliau). Būtų idealu, jeigu kompresą palaikytumėte po 10 minučių kelis kartus per dieną. Visgi iškart po procedūros viešumoje geriau nesirodyti, kadangi veikiama šalčio oda parausta, tad gydoma sritis dar labiau traukia dėmesį.

2. Šiltas kompresas

Kad bučinio žymė išsilaikytų kuo trumpiau, reguliarus jos šaldymas neturi trukti ilgiau nei 24 valandas. Praėjus šiam laikotarpiui, magiškos šalčio galios baigiasi, todėl derėtų pereiti prie šildymo. Šiltas kompresas padės suintensyvinti kraujotaką, sumažins skausmą ir paspartins gijimo procesą. Šildyti galima karšto vandens buteliu, pašildytu rankšluosčiu ar pan.

3. Alavijas

Dabar pats metas susirasti kažkur nugrūstą alavijų želė tūtelę, nes šita priemonė – tikras išganymas.

„Nestinga įrodymų, kad alavijo minkštimas malšina paviršinį odos sluoksnį paveikusį uždegimą ir mažina patinimą, – aiškina R. Burns. – Užtepkite ant paveiktos srities plonytį alavijo minkštimo tyrės sluoksnį ir tai darykite septynias dienas iš eilės.“

Iš pradžių turite stebėti odos reakciją į priemonę. Tiktai tada, kai įsitikinsite, kad ji odos nedirgina, galite tepti ir kelis kartus per dieną.

4. Kremas su vitaminu K

Vitaminas K veiksmingai gerina kraujo krešėjimą, todėl jis gali padėti greičiau užmaskuoti įgytą erotinį suvenyrą – bučinio žymę.

„Remiantis kai kurių tyrimų išvadomis, kremas su vitaminu K gali paspartinti mėlynių gijimą, – teigia K. Taghipour. – Tyrimų objektais dažniausiai pasirenkami asmenys, kuriems mėlynės išryškėjo po lazerio terapijos. Veiksmingu buvo pripažintas toks kremas, kurio sudėtyje esančio vitamino K koncentracija siekia 5 proc.“

Kremą reikia tepti tiesiai ant odos kartą arba du per dieną.

5. Ananasas

Kai kurie žmonės teigia galį prisiekti, kad ananasas bučinio žymes naikina ypač efektyviai, nors moksliškai pagrįsti tokį vaisiaus poveikį sunku.

„Ananasuose yra tam tikro fermento, kurio pavadinimas – bromelainas, ir būtent jis skatina organizmą gaminti su skausmu ir tinimu kovojančias medžiagas, – sako A. Kanani. – Tačiau tai reiškia, kad mėlynių būklė gali pagerėti nebent ananasus valgant. Nedrįsčiau teigti, kad tokį poveikį žada ir įtrynimas. Šį faktą patvirtinančių įrodymų rasti sunkoka.“

6. Masažavimas

Masažas gali pataisyti padėtį, nes pasimasažavus gali sumažėti skausmas ir suintensyvėti kraujotaka paveiktoje srityje, bet perlenkti lazdos šiukštu negalima. Jei masažuositės per intensyviai, mėlynė tiktai padidės, o jos gijimas užsitęs. Masažuoti reikia labai švelniai ir vos kelias minutes per kartą. Šiaip jau žymės geriau be reikalo nečiupinėti: supraskite, kad organizmui reikia laiko – sutrūkinėję kapiliarai sugyja ne iškart. Nuo nuolatinio spaudymo gali net likti randas, tad nepamirškite šio įspėjimo.

7. Pipirmėčių eterinis aliejus

Bučinio žymės išvaizdos pipirmėčių eterinis aliejus nepataiso, tačiau paspartinti gijimą gali.

„Pagrindinis pipirmėčių aliejuje esantis komponentas, užtikrinantis produkto efektyvumą gydant siurbimo paliktas žymes, yra mentolis. Kaip tik jis stimuliuoja kraujotaką paveiktoje srityje, – aiškina R. Burns. – Vieną arba du lašus pipirmėčių eterinio aliejaus sumaišykite su 15 lašų migdolų aliejaus ir gautą mišinį švelniai įmasažuokite į paveiktą sritį.“

Atminkite: naudoti paprastą aliejų būtina, kadangi neatskiesti eteriniai aliejai, kaip antai pipirmėčių, gali sudirginti odą. Be to, jei norite papildomai apsidrausti, pirmiausia išbandykite aliejaus poveikį užlašindami jo tik vos vos.

8. Kremas su vitaminu C

Vitaminui C tenka nemenkas vaidmuo kolageno gamybos procese, o kolagenas – tai baltymas, suteikiantis odai standumo ir elastingumo. Kai kurie žmonės tvirtina, kad patepus bučinio žymę kremu su vitaminu C, ji gana greitai ima blankti. Deja, šis teiginys kol kas neturi jokio mokslinio pagrindo.

„Nors išoriškai naudojamas vitaminas C ir pasiteisina kaip senėjimo procesą stabdanti medžiaga, nėra jokių įrodymų, kad jo preparatai gydo sumušimus bei mėlynes, – tikina K. Taghipour. – Mėlynės paprastai išnyksta daug anksčiau nei pasireiškia vitamino C poveikis.“
Aišku, jei kartais tokio kremo turite, galite patys įsitikinti jo poveikiu: bent pablogėjimo veikiausiai nesulauksite.

9. Arnikų kremas

Arnika – tai augalas, kurio efektyvumas gydant sumušimus seniai įrodytas. Vadinasi, jis gali tikti ir tada, kai problema – bučinio palikta žymė. Arnikų preparatai parduodami be recepto, dažnai kaip kremai arba geliai.

„Manoma, kad arnikos skatina kraujo ląsteles išsklaidyti aplinkui sumušimą besitelkiantį skystį, kuris ir sukelia uždegimą, – nurodo A. Kanani. – Arnikų užduotis – paskatinti imuninį atsaką į sumušimą ir uždegimą, kilusį dėl stipraus fizinio poveikio.“

10. Kakavos sviestas

Odą tausojančio produkto statusą kakavos sviestas (valgomas produktas, išgaunamas iš kakavos pupelių) užsitarnavo ne be priežasties. Reikalas tas, kad jo sudėtyje gausu teigiamai odą veikiančių riebalų rūgščių ir kitokių junginių.

„Kakavos sviestas gelbsti gydant randus, naikinant strijas, taip pat ir bučinių žymes, – teigia R. Burns. – Vietą, kurioje išryškėjo mėlynė, kakavos sviestu reikėtų tepti dukart per dieną ir taip daryti dvi savaites.“

11. Lazerio terapija

Jei galite sau leisti išlaidauti ir laukti dvi savaites nesutinkate, žinokite, kad po tam tikros procedūros lazeriu bučinio žymės beveik neliks. Veikiami lazeriu eritrocitai suskyla į mažiausias daleles, todėl leukocitai juos daug greičiau išnešioja. Domina rezultatas? Praėjus 48 valandoms būsite išvaduoti nuo išdavikiškos žymės. Visgi jei svarstote šią prabangoką galimybę, turėtumėte pasikonsultuoti su dermatologu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)