Veikiausiai jums net į galvą neatėjo paklausti savo partnerio: „Sakyk, kaip manai, jeigu mes išsiskirtume, ar būtum laimingesnis?“ Greičiausiai jums atrodo, kad ir taip žinote atsakymą į šį klausimą. Deja, gali būti, kad tai tėra saviapgaulė. Dauguma mūsų savo sutuoktinių ketinimus vertina pernelyg optimistiškai, tikina Virdžinijos universiteto (JAV) mokslininkai Leora Friedberg ir Stevenas Sternas.

Tokias išvadas tyrėjai padarė iš naujo išanalizavę senos apklausos, kurią atliko Nacionalinis šeimos ir namų ūkių tyrimų centras dar devintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, duomenis. Minėtoje apklausoje dalyvavo daugiau kaip keturi tūkstančiai santuokoje gyvenančių porų. Kiekvienam sutuoktiniui buvo pasiūlyta atsakyti į du klausimus:

1. Įvertinkite, koks būtų jūsų laimės lygis, jeigu vėl taptumėte viengungiu (netekėjusia)? (Atsakymų skalė: „daug aukštesnis“, „aukštesnis“, „toks pat“, „žemesnis“, „daug žemesnis“).

2. Jūsų nuomone, kaip į šį klausimą atsakys jūsų sutuoktinis (sutuoktinė)?

Po šešerių metų buvo atlikta pakartotinė apklausa, kuria siekta išsiaiškinti, kiek pirmoje apklausoje dalyvavusių porų išsaugojo santuoką, o kiek išsiskyrė.

Taigi, praėjus daugybei metų L. Friedberg ir S. Sternas iš naujo išanalizavo šiuos duomenis ir atkreipė dėmesį į tam tikrus dėsningumus. Tarp tų tyrimo dalyvių, kurie galvojo, kad vieniems jiems būtų gyventi geriau, dauguma iš tikrųjų nutraukė santuoką. Žinoma, toks rezultatas tyrėjų nestebino. Netikėta pasirodė kas kita – daugelis tų, kurie pernelyg optimistiškai vertino savo antrosios pusės atsidavimą, taip pat galiausiai liko vieni.

Apklausos duomenys bylojo, kad ir vyrai, ir žmonos neteisingai įsivaizdavo kaip pasikeis partnerio laimingumo lygis skyrybų atveju. Klaidingos buvo 54 procentų moterų ir 59 procentų vyrų „prognozės“. Jų partneriai savo galimas perspektyvas vertino visiškai priešingai.

Moterys apskritai buvo linkusios pervertinti savo sutuoktinių „nelaimingumą“ skyrybų atveju. O vyrai dažniausiai, priešingai, buvo linkę pervertinti savo žmogų laimę tikėtino išsiskyrimo atveju.

Mokslininkus labiausiai domino klausimas, kaip partnerio jausmų nesupratimas pastūmėja skyrybų link? „Kai mes manome, kad partneris vis tiek „niekur nedings“ (juk be mūsų jam bus gerokai blogiau), esame mažiau linkę tartis ir ieškoti kompromisinių sprendimų“, – aiškina L. Friedberg ir S. Sternas.

Prieštaravimai tarp sutuoktinių yra neišvengiami, pažymi tyrėjai, tačiau išspręsti juos įmanoma tik kartu ieškant išeičių. Kategoriškas savo pozicijos gynimas konflikto metu kenkia santykiams. Štai kodėl ginčo įkarštyje verta savęs paklausti – ar mano vyras (mano žmona) nesusimąstys apie išsiskyrimą?

Tyrimo autoriai daro išvadą, kad porų santykius gelbėja meilė. Būtent ji skatina sutuoktinius ieškoti sprendimų, kurie tenkintų abu. Tuomet, netgi klaidingai vertindami atsidavimą vienas kitam, jie darys viską, kad liktų drauge. Jeigu meilės nėra, o telikęs troškimas išsaugoti šeimos statusą, tuomet konflikto atveju atsidavimo vienas kitam pervertinimas veda santykių pablogėjimo ir, galimai, skyrybų link.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)