Visi pažįstame žmonių, stačia galva puolančių į naujus santykius ir praleidžiančių 24 valandas per parą su savo naująja simpatija, tačiau būtent dėl to dažnai nukenčia jų santykiai su kitais.

Taip pat galime rasti žmonių, manančių, kad jie patys turi išsikovoti vietą savo mylimųjų gyvenime. Taigi kurgi yra ta pusiausvyra?

Jeigu 100 procentų yra per daug, o 0 procentų – per mažai, pabandykime rasti aukso viduriuką. Pasiekti pusiausvyrą dažnai yra daug sunkiau, negu žmonės mano. Viena vertus, žmonės neretai yra veikiami tarsi nematomos jėgos, verčiančios praleisti laiką su nauju ir įdomiu žmogumi jų gyvenime. Įsimylėjėliai trokšta kiekvieną laisvą minutę praleisti kartu, o kai taip nėra, jie ilgisi vienas kito. Toks kartu praleistas laikas yra svarbus, siekiant ugdyti santykius ir sujungti dviejų žmonių gyvenimus į vieną.

Nereikėtų pamiršti, kad darbas ir pats gyvenimas dažnai reikalauja, kad nustatytume realius laiko limitus, apibrėžiančius, kiek laiko pora gali praleisti drauge. Vieno iš partnerių profesiniai tikslai ir siekiai – netikėtos darbo kelionės, su darbu susijusių reikalų tvarkymas savaitgalį ar ilgos darbo valandos biure gali įnešti į santykius įtampos, ypač tais atvejais, kai kitas partneris tikisi sulaukti daugiau dėmesio.

Naujos poros taip pat turi rasti pusiausvyrą tarp laiko, kurį praleidžia kartu, ir laiko, kuris paprastai yra skiriamas draugams ir šeimai. Kai žmonės sukuria naujus santykius, laiko kiekis, kurį jie skiria savo artimiesiems, pasikeičia. Pavyzdžiui, moterys, kurios daug laiko pradeda skirti savo naujajai simpatijai, daug mažiau laiko skiria savo seniems draugams (Zimmer-Gembeck, 1999).

Kai draugai pradeda skųstis, kad jie jūsų niekada nebemato, o šeimos nariai ima svarstyti, kur prapuolėte, tampa akivaizdu, kad nėra lengva rasti pusiausvyrą.

Laikas, praleistas atskirai, naujuose santykiuose taip pat gali tapti svarbiu faktoriumi, nes yra lygiai taip pat svarbus kaip ir kiti poreikiai. Likę vieni žmonės gali apsvarstyti savo naujus santykius ir skirti daugiau laiko toms sritims, kurios jiems patiems teikia džiaugsmo. Pusiausvyros radimas tarp darbo, šeimos bei draugų ir tarp santykių su antrąja puse bei savo poreikių patenkinimo yra vienodai svarbus.

Porų, siekiančių rasti aukso viduriuką, tikslas yra pasiekti, kad abu partneriai būtų patenkinti vienas kitam skiriamo laiko kiekiu. Taip pat – kad būtų skiriama pakankamai dėmesio draugams ir šeimos nariams, abu darytų pažangą siekdami profesinių tikslų bei suteiktų galimybę klestėti santykiams. Kiek daug visgi turime subalansuoti! Pateikiame keletą patarimų, kurie padės tai padaryti.

1. Pripažinkite individualius skirtumus. Nuo kiekvieno žmogaus poreikių priklauso, kiek laiko jie nori praleisti su naujuoju partneriu. Pasak klasikinės prisirišimo teorijos, asmenys, linkę išreikšti susirūpinimą, trokšta praleisti kuo daugiau laiko su savo partneriu. Tuo tarpu kita dalis žmonių yra linkę vengti santykių, todėl jiems yra labai svarbi nepriklausomybė (Hazan ir Shaver, 1987). Dėl šios priežasties nesitikėkite, kad jūsų partneris turės lygiai tokius pačius poreikius.

2. Bendraukite su savo partneriu. Geriausias būdas sužinoti, ar skiriate pakankamai dėmesio savo partneriui yra tiesiog paklausti. Išsiaiškinkite savo naujojo mylimojo poreikius ir suteikite vienas kitam tiek nepriklausomybės, kiek jums abiems pasirodys priimtina.

3. Klausykitės draugų. Draugai ne tik palaiko, tačiau jų nuomonė apie jūsų naujus santykius leidžia prognozuoti pastarųjų sėkmę (Sprecher, 2011). Stenkitės rasti įvairių būdų, kaip palaikyti ryšį su draugais, jums užmezgus naujus santykius. Partnerio įtraukimas į jūsų draugų ratą yra puikus būdas, padedantis tai padaryti, ir tuo pačiu sukuriantis aplinką, kurioje jūsų santykiai gali augti ir tobulėti.

4. Iš savo kalendoriaus neišbraukite pasimatymams skirtų vakarų. Kai jūsų dienotvarkėje darbas ir kiti įsipareigojimai ima viršų, yra labai svarbu rasti būdų, padedančių santykiams išlikti aukščiau jūsų darbo reikalų. Jūsų partneris turi tiksliai žinoti, kiek laiko galite jam skirti tais atvejais, kai netikėtai atsiranda su darbu susijusių įsipareigojimų. Visuomet laikykitės susitarimų su partneriu ir nekantriai laukite ypatingo vakaro ar savaitgalio išvykos.

5. Pripažinkite ne tik sėkmę, bet ir nesėkmes. Naujiems santykiams peraugant į rimtus santykius ir susidūrus su įvairiais stresą mūsų gyvenime sukeliančiais veiksniais, abu partneriai turi skirti daug energijos savo santykiams išlaikyti. Pastariesiems tapus gyvenimo centru, vis svarbiau yra puoselėti santykius, kartu kokybiškai praleidžiant laiką, ir tuo pat metu suteikti savo partneriui tiek erdvės, kiek jam reikia, kad jis galėtų tapti pačiu geriausiu partneriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)