Žemiau rasite keturis, kurie dažniausiai iškyla į paviršių dirbant su poromis ir mūsų pačių santykiuose. Pripažinkite už jų slypinčią tiesą, taip savo santuokai suteikdami galimybę tęstis daugybę metų.

Visa, ko jums reikia, yra meilė

Šie žodžiai nuostabiai skamba populiariose dainose, tačiau kai kalbame apie ilgalaikę santuoką, „visa, ko jums reikia, tai meilė“ yra ne kas kita, kaip pavojingas disonansas. Todėl daugybė porų atvyksta į terapijos seansus klausdami, „mes mylime vienas kitą, bet kodėl esame tokie nelaimingi?“.

Nuo pat ankstyvos vaikystės iki dabar mums perša šią idėją – pasakose, tuomet romantiškuose apsakymuose, filmuose ir realybės šou. Juk kiekviena mergaitė ir kiekvienas berniukas užauga galvodami, kad meilė nugali viską. Per TV vykstantys realybės šou tik patvirtina šią svajonę ir fantaziją: tereikia rasti tinkamą vaikiną ar merginą, įsimylėti ir laimė pati atkeliaus pas jus. Deja, kol mūsų visuomenė toliau tikės šia informacija, poroms ir toliau bus sudėtinga išlaikyti savo santykius.

Tiesa ta, kad apsvarsčius, koks kartais sudėtingas tampa vedybinis gyvenimas ir palyginus su mūsų gyvenimo trukme, toks tikėjimas tampa nerealistiškas. Besąlygiška meilė turėtų būti tarp tėvų ir vaikų, o ne tarp santuokinių. Iš tikrųjų, viskas netgi priešingai – tikėjimasis, kad „visa, ko jums reikia, yra meilė“ tik susilpnina santuokos gyvybingumui palaikyti reikalingų įgūdžių vystymo svarbą. Nuvainikuokite šį skambų posakį ir pritaikykite santykiuose tokius įgūdžius, kurie eina koja kojon su meile ir santuoka tikrai pavyks.

 Pokalbiai yra sėkmės raktas

Tereikia būti atviriems, ir mūsų santykiai bus puikūs, tiesa? Būtent tai turi omenyje porų psichologai sakydami, kad mes turime „iškalbėti“ visa, kas guli ant širdies. Atvirumas yra labai sveikintinas. Vengimas – ne. Juk išmokome iš „Vyrai iš Marso, moterys iš Veneros“, kad moterų ir vyrų bendravimo stiliai skiriasi ir tik tuomet, kai priimsime šiuos skirtumus, išspręsime vedybinio gyvenimo problemas, taip? Neteisingas atsakymas.

Galbūt esame ta karta, kurią skatino nebijoti klausti „Ką tu manai? Kaip jautiesi?“ ir tikėtis būti suprastais, tačiau tik nedaugelis iš mūsų buvo išmokti atskirti efektyvią komunikaciją nuo neefektyvios. Mums liepė brutaliai atvirauti, taip mūsų partneriai žinos, kaip mes jaučiamės iš tikrųjų. Tačiau tiesa yra ta, kad žmonės kur kas dažniau tampa žiaurūs, o ne atviri.

Kartais sutuoktiniai naudoja savo tiesos versiją, norėdami terorizuoti savo partnerius. Galbūt poros šnekasi daug, galvodamos, kad to ir gana, tačiau jie elgiasi blogai. Vieno žmogaus komunikacija neišspręs vedybinio gyvenimo problemų, greičiau taip, kaip mes šnekame, klausomės ir, svarbiausia, kaip elgiamės padės kurti sėkmingą ilgalaikę santuoką.

Juk kur kas dažniau maloniau elgiamės su nepažįstamais žmonėmis – jūsų staliuką aptarnaujančia moterimi ar pardavėju už prekystalio – negu su žmona ar vyru. Pernelyg dažnai. Tačiau blogas elgesys nėra pateisinamas jokiuose santykiuose, ypač su jūsų mylimu žmogumi.

Viskas bus gerai, kai mano partneris pasikeis

Poros, ieškančios pagalbos vedybinio gyvenimo klausimais, seanso metu teigia, kad nori susitelkti ties santykių gerinimu. Tačiau tikroji to reikšmė yra „Jeigu galite, pakeiskite mano partnerį, ir viskas bus gerai“.

Kažkuriuo metu tiek vyrai, tiek moterys ima baimintis, kad jų problemos gali būti sunkiai sprendžiamos, todėl jie tik švaisto laiką, bandydami pakeisti savo jausmus vienas kitam. Žmonės tiki, kad vedybinio gyvenimo problemos slypi jų partneriuose, todėl santuoka vėl bus laiminga tik tuomet, jei jie „susitvarkys“. Toks įsitikinimas yra ne tik klaidingas, jis netgi gali pakenkti tikram, santuokas gelbėjančiam darbui.

Tiesa ta, kad dauguma porų iššvaisto daugybę laiko nesėkmingomis priemonėmis bandydami patobulinti savo santykius. Jie užsidaro destruktyviuose ratuose – nesėkmingos pastangos verčia nerimauti, erzina; be to, tampa pesimistiški dėl savo, kaip poros, geros ateities.

Dauguma mūsų bijo keisti vedybinio gyvenimo modelius, mano, kad tai labai sudėtinga, todėl jie bando išsisukti nuo produktyviam vedybinio gyvenimo „darbui“ būtinų poreikių. Realybėje, poroms reikia įdėti daug ir sunkaus darbo norint gauti tai, ką jie įsivaizduoja norintys gauti. Be to, mes galime padaryti daug dėl pokyčių santykiuose puoselėjimo, jei jau negalime pakeisti savo partnerio.

Vaikai sutvirtina santykius

Vienas iš svarbiausių, kliudančių sėkmingai ilgalaikei santuokai, mitų yra įtikėjimas, kad vaikai „sulipdys“ šeimą. Net jeigu šeimos kūrimas ir yra kai kurių santuokų motyvas, tiesą sakant, dėmesio į vaikus, o ne santuokinius santykius kreipimas laikui bėgant pradės kelti problemų.

Niekas nesako, kad vaikams nereikia mūsų dėmesio – be jokių abejonių mes juos mylime ir paaukojame save dėl jų gerovės. Tačiau dabartinėje visuomenėje, kur poros dirba viršvalandžius ir kartu praleidžia labai mažai laiko, turime suprasti, kad šeimyninis gyvenimas gali nuvarginti santuokinį gyvenimą. Bemiegės naktys, prižiūrint kūdikį ir paauglystės siaubai dažnai tik atskiria, o ne suklijuoja santuoką.

Vaikų poreikių paisome nuolatos, taip pat jie yra nenuspėjami. Kartais atsiranda netikėtų emocinių ir fizinių sunkumų, tuomet tampa vis sunkiau ir sunkiau atskirti jų poreikius nuo santuokos. Nors tai prieštarauja intuicijai, poros santykiai turėtų būti pirmesni ne tik dėl santuokos išsaugojimo, bet kad ir mūsų vaikai augtų nesugadintose šeimose.

Jeigu suprasite šiuos keturis vedybinio gyvenimo mitus ir pripažinsite jų netikroviškumą, labai tikėtina, kad jums pavyks išsaugoti ilgalaikę santuoką. Kai vien tik meilės neužtenka būti kartu, santykiai, kurie giliai įsišakniję į tvirtas realijas, tik sustiprins tarp jųdviejų egzistuojančią meilę.

Ar žinote kitų mitų, kurie pasunkina ilgalaikės santuokos išlaikymą? Pasidalinkite komentaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)