Ar apskritai yra įrodymų, kad toks dalykas egzistuoja? Jei taip, kokie tie simptomai? Ar dėl vidutinio amžiaus krizės kyla didesnė skyrybų arba mirties nelaimingo atsitikimo metu rizika?

Yra daug būdų, kaip atsakyti į šiuos klausimus. Šiame straipsnyje pasistengėme aprašyti pagrindinius.

Gerosios pusės

Skyrybos. Skyrybų vidutiniame amžiuje nepagausėja. Nacionalinis šeimos ir santuokos tyrimų centras Bowling Green State universitete nustatė skyrybų procento mažėjimą gyvenimui bėgant. Tai nustatoma ir kituose tyrimuose. Penktojo dešimtmečio pabaigoje - šeštojo pradžioje skyrybų sumažėja iki 15 skyrybų tūkstančiui susituokusių porų, o toliau vis dar mažėja, kai tuo tarpu didžiausias procentas - 30-45 - buvo nustatytas tarp trečiąją dešimtmetį einančių žmonių. Vienas didžiausių rizikos veiksnių skyryboms yra jau būti kartą išsiskyrus - tad venkite to, jei įmanoma.

Už vairo. Vidutinio amžiaus žmonės galbūt ir dažniau perka brangius ir greitus automobilius, bet vėlgi, šio amžiaus žmonės uždirba daug daugiau pinigų nei jaunesniame amžiuje. Taigi geresnis rodiklis būtų tai, ar padidėja mirtinų avarijų skaičius. Atsakymas būtų neigiamas. Tyrimai rodo, kad avarijų ir mirčių skaičius tokio amžiaus žmonėms yra mažiausias. Skaičiai vėl didėja perkopus septyniasdešimt, bet dauguma tokių incidentų nutinka vairuojant labai lėtu greičiu. O tai jau kita istorija.

Žmogžudystės. Ar vidutinis amžius padidina tikimybę, kad žmonės taps žudikais? Ne. Didžiausias žmogžudžių rodiklis - apie dvidešimties metų, o tuomet mažėja. Tai geriausiai žinoma iš Wilson ir Daly tyrimo, analizavusio žmogžudysčių duomenis Detroite ir kitur. Rezultatai parodė, kad pagrindiniai žmogžudžiai buvo jauni, nevedę vyrai. Regis, vidutinio amžiaus žmonės savo demonus kontroliuoja pakankamai neblogai.

Blogosios pusės

Depresija. Vidutinis amžius gali išties kelti depresiją. Tyrimais nustatyta, kad laimė yra lyg U formos funkcija. Žmonės yra liūdniausi, kai jie vidutinio amžiaus, ir būna laimingesni, kai jie jaunesni arba senesni. Regis, tai būdinga ne tik žmonėms. Naujame Alexanderio Weiss tyrime Edinburgo universitete nustatyta, kad šis U formos principas galioja ir didžiosioms beždžionėms.

Savižudybė. Vidutinio amžiaus metu galite būti labiau linkę į savižudybę. Tyrimai parodė mažą, bet galimą savižudybių procento kilimą žmonių amžiui bėgant, nors ir negalėjau surasti duomenų, parodančių, kad savižudybių pagausėja būtent vidutiniame amžiuje. Tačiau LKC duomenys byloja, kad esti du savižudybių pikai: vienas perkopus aštuoniasdešimt ir vienas artėjant prie penkiasdešimt bei perkopus šį jubiliejų- apie 17 savižudybių 100 000 žmonių. Tai apie dešimčia daugiau savižudybių nei nutinka iki dvidešimties metų. Ir nors vyrai žudosi dažniau nei moterys, šis vidutinio amžiaus savižudybių padidėjimas būdingas tiek vyrams, tiek moterims.

Rizika. Įtariama, kad vidutinio amžiaus vyrai linkę labiau rizikuoti. LKC duomenys byloja, kad, neimant domėn žmonių, perkopusių septyniasdešimt, bei vaikų iki penkerių metų, esti du pagrindiniai rizikavimo paūmėjimai: vėlyvoje paauglystėje, apie dvidešimties metų bei mažesnis - įpusėjus penktąją dešimtį. Šis antrasis paūmėjimas - tai papildomai apie dešimt mirčių atvejų milijonui žmonių šioje amžiaus kategorijoje. Žinoma, tai nesulyginama su savižudybių skaičiais, tačiau galima daryti prielaidą, kad savižudžiai ir rizikuojantieji - ne taip jau toli vienas nuo kito.

Susumavus duomenis, galima teigti, kad vidutinis gyvenimas turi savo specifinių požymių, nors ir nėra taip, kad jis - pagrindinis rizikavimo veiksnys. Tačiau dėl jo žmonės kurį laiką gali jausti depresiją. Juos nuraminti turėtų faktas, kad reikalai po kurio laiko pagerėja. Vidutinio amžiaus vyrams, jaučiantiems jaunystės šauksmą, rekomenduočiau visada dėvėti šalmą ir gelbėjimosi liemenę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)