„Tyrimą atlikome, nes norėjome suprasti, kodėl kai kurie su lyčių vaidmenimis siejami veiksmai mažiau linkę kisti. Tarkim, moterys seniai gali dirbti ir tai laikoma norma, tačiau vyrus iki šiol siejame su galantiškumo įvaizdžiais,“ – pasakoja vienas iš tyrimo iniciatorių, Čapmano universitete dirbantis dr. Davidas Frederickas.

Žinoma, ne visi sutiktų, kad moterys turi visiškai lygias teises į darbą, tačiau išlaidų už pasimatymą apmokėjimas yra lyg menkiems ginčams idealiai tinkanti rakštelė, primenanti diskusijas apie patogiausią tualeto sėdynę ar buitiškų situacijų rakinėjimą.

Tyrimas parodė, kad 84 proc. vyrų ir 58 proc. moterų mano, kad net ilgėliau draugaujant per pasimatymus vyrams tenka didesnė išlaidų dalis. 57 proc. moterų tvirtina siūlančios prisidėti prie išlaidų, bet 39 proc. prisipažįsta slapta besiviliančios, jog toks pasisiūlymas bus atmestas.

44 proc. moterų buvo sunerimusios, nes vyrai siūlė joms prisidėti prie išlaidų. 44 proc. vyrų prisipažino, kad liautųsi susitikinėti su moterimi, kuri niekuomet neapmoka sąskaitų, o 76 proc. teigė jautę kaltę priimdami pinigus iš moters.

Tyrime aptartas ir visiems ramybės neduodantis klausimas. „Beveik nepasitvirtino 2005 m. Vivianos Zelizer aprašytas sąryšis tarp fizinio kontakto ir nemokamai pelnomų pramogų. Tai buvo ypač akivaizdu vyrų atsakymuose. Tik mažuma vyrų ir moterų – daugiau moterų nei vyrų – įvardijo ryšį tarp sekso ir apmokėtų sąskaitų. Tik kas šeštas vyras manė, kad jei vyras apmoka sąskaitą, moteriai derėtų nevengti sekso.

Šią nuomonę dažniausiai išreikšdavo 18-25 metų vyrai (21 proc. apklaustųjų). Visuomet pasimatymų išlaidas apmokantys vyrai, tačiau norintys, kad išlaidomis būtų dalijamasi, dukart dažniau vylėsi sekso nei tie, kurie visuomet apmoka išlaidas, tačiau neprieštarauja tokiai tvarkai.“

Šį aspektą įdomiai apibendrina viena 23 metų respondentė: „Man nederėtų už nieką mokėti. Juk jam tenka mano užpakaliukas! “ Ak, tas feminizmas….

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1380)