„Hipoaktyvus lytinio potraukio sutrikimas (angl. HSDD) – dažnas seksualinis sutrikimas, kuriam esant moteris jaučia silpną seksualinį potraukį ar apskritai jo nejaučia, o tai kelia stresą“, – aiškino medicinos centro „Northwestern Medicine Center for Sexual Health and Menopause“ įkūrėja, direktorė, medicinos mokslų gydytoja Lauren Streicher. HSDD pasižymi fiziologiniais ir psichologiniais aspektais, rašoma besthealthmag.ca.

Teigiama, kad apie 10 proc. moterų turi HSDD, tačiau, dalies tyrimų duomenimis, sutrikimas ne visada diagnozuojamas, tad realiai jį turi apie 33 proc. moterų, teigia ginekologė Heather L. Beall iš ligoninės „Northwestern Medicine McHenry Hospital“.

Šiame straipsnyje pateikiamos medicininės žemo libido priežastys.

Vartojate kontraceptines piliules

Dalis moterų pastebi, kad, vartojant kontraceptines piliules, sumažėja seksualinis potraukis, sunkiau pasiekti orgazmą. Tokiu atveju pasitarkite su gydytoju dėl galimų alternatyvų.

Vartojate antidepresantus

Antidepresantai stipriai sumažina libido ir gebėjimą pajusti orgazmą, apie šį šalutinį poveikį ne visada įspėjama. „Žmonės kartais nesupranta, kad [antidepresantai] gali turėti poveikio seksualiniam potraukiui“, – teigė H. L. Bell.

Jums artėja menopauzė

„Sakyčiau, 90 proc. prie menopauzės artėjančių moterų sumažėja seksualinis potraukis, – aiškino ginekologė H. L. Bell. – Tai gali būti rimta problema, jei partneris tebėra seksualiai aktyvus.“

Jums – menopauzė

Amžius turi įtakos susilpnėjusiam libido. Kaip skelbia „Mayo“ klinika, bėgant metams mažėja estrogeno, tai sukelia makšties sausumą ir silpnina seksualinį potraukį.

Turėjote traumuojančios patirties

„[HSDD] priežastis gali būti praeities trauma, – teigė L. Streicher. – Tai gali būti priekabiavimas, išžaginimas, o gal teko augti stipriai religingoje aplinkoje, kur seksas buvo laikomas blogu.“ Anksčiau HSDD buvo įtrauktas į Amerikos psichiatrų asociacijos Psichikos sutrikimų diagnozavimo ir statistikos sąrašą, vėliau jį susiejo su kitu sindromu – su seksualinio susidomėjimo / susijaudinimo sindromu.

Skausmingas seksas

Viena iš galimų HSDD priežasčių – skausmingas seksas, dėl to atsiranda baimė, nenoras mylėtis. „Moterims, kurioms – endometriozė, dubens dugno uždegimas ar kokia nors kita infekcija, seksualinė sueitis gali būti skausminga“, – aiškina L. Streicher. Svarbu kreiptis pagalbos į ginekologą, gydyti ligas, aiškintis, kada seksas tapo skausmingas, nelaikyti to normaliu reiškiniu.

Kaip gydomas HSDD

Yra moteriška viagra vadinamas preparatas, stiprinantis seksualinį potraukį, kai kuriose šalyse jo vartojimas įteisintas.

Ginekologė H. L. Bell pataria estrogeno tepalus, įvedamus į makštį, ypač jau įžengusioms į menopauzę moterims. „Sumažėjęs seksualinis potraukis, makšties sausumas atbaido nuo sekso. Moterys sendamos dažnai susiduria su makšties sausumu. Makšties lubrikacija – nebe tokia, kaip anksčiau“, – pabrėžė ji. Specialistė rekomenduoja naudoti tepalą su estrogenu du kartus per savaitę. „Jis suteiks pojūtį, kad esate jaunesnė, kad makštis funkcionuoja kaip anksčiau“, – sakė ginekologė.

Priklausomai nuo HSDD priežasties, ginekologas gali pasiūlyti kreiptis į seksologą ar psichoterapeutą. „Yra seksologų, kurie dirba konkrečiai su HSDD atvejais. Psichoterapija irgi gali padėti gydant HSDD“, – patarė L. Streicher. Specialistai skiria reikiamų preparatų, padeda susitvarkyti su praeities traumomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)