Tyrimas, kuriame dalyvavo 64 000 amerikiečių, pateikė įrodymų, kad reakciją į seksualinę ar emocinę neištikimybę lemia lytis ir seksualinė orientacija, rašoma blogs.chapman.edu.

Tyrimo duomenimis, heteroseksualūs vyrai labiau nei heteroseksualios moterys nuliūsta dėl seksualinės neištikimybės (54 proc. vyrų ir 35 proc. moterų), o emocinė neištikimybė juos liūdina mažiau nei moteris (46 proc. vyrų ir 65 proc. moterų).

Tiriamųjų prašė įsivaizduoti, kas labiau juos nuliūdintų – jei partneris turėtų su kuo nors seksualinių santykių (be jausmų) ar jei partneris ką nors įsimylėtų (bet neturėtų seksualinių santykių). Paaiškėjo, kad heteroseksualius vyrus laba nei heteroseksualias moteris nuliūdintų seksualinė neištikimybė.

Biseksualių vyrų ir moterų požiūris per daug nesiskyrė, kaip ir homoseksualių vyrų ir moterų.

„Heteroseksualių vyrų požiūris skyrėsi nuo kitų grupių – juos vienus seksualinė neištikimybė nuliūdintų labiau nei emocinė, – sakė tyrimui vadovavęs Davidas Frederickas. – Gėjų, lesbiečių ir biseksualių vyrų bei moterų elgesys istoriškai pernelyg daug tyrinėtas ir teoretizuotas psichologijoje, tiriant iš evoliucinės perspektyvos.“

Seksualinė ir emocinė neištikimybė skaudi tiek vyrams, tiek moterims, ne mažiau nei išsiskyrimai, partnerio smurtas, žlugę lūkesčiai dėl santykių.

Iš evoliucinės perspektyvos tik vyrai susiduria su problema – abejone dėl tėvystės. Jie niekada nežino, ar vaikas tikrai jų, visada yra tikimybė, kad tėvas gali būti kitas. Moterys tokių rūpesčių neturi. Tačiau abi lytys jaučia seksualinį pavydą, ypač vyrai. Tiesa, moterys dažnai baiminasi likti be šeimos maitintojo, jei šis išeitų pas kitą.

Iš sociokultūrinių perspektyvų buvo teigiama, kad iš esmės vyrai ir moterys panašiai reaguoja į neištikimybę. Na bet pastarasis tyrimas rodo, kad vyrų logika tokia: jei partnerė buvo neištikima, vadinasi, kažkas negerai su seksualiniu vyro pajėgumu, tai kerta per vyriškumą.

Būtent todėl vyrai skaudžiau reaguoja ne į emocinę, o į seksualinę neištikimybę.

Na o moterims, kurios santykiuose yra daugiau atsakingos už emocinį klimatą, emocinė neištikimybė skaudžiau kerta per savo vertės suvokimą nei seksualinė neištikimybė.
Tyrime dalyvavo 63 894 dalyviai 18 – 65 m. amžiaus. Tiriamųjų amžiaus vidurkis – ketvirta dešimtis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (355)