Nors jis skirtingiems žmonėms gali reikšti skirtingus dalykus, iš esmės seksualinis pasitikėjimas savimi yra gera savijauta savo paties kailyje, žinojimas, kad nusipelnei malonumo ir gebėjimas išsakyti, kas tau patinka, taip pat įsiklausymas į savo partnerio norus, rašo svetainė abc.net.au.

Seksologė iš Melburno Kassandra Mourikis teigia, kad žmonės seksualinį pasitikėjimą savimi dažnai sieja su pasirodymu – miegamajame ir iš už jo ribų.

„Žmonės, kurie laido juokelius apie seksą ar daug apie jį kalba dažnai suvokiami kaip jaučiantys seksualinį pasitikėjimą savimi“, – sakė ji.

„Tačiau kartais žmonės kalba apie seksą vienu ar kitu būdu, nes sekso srityje jaučiasi neužtikrintai ar nepatogiai“.

Jei turite problemų su seksualiniu pasitikėjimu savimi ar tiesiog norite daugiau apie jį sužinoti, jūs esate ten, kur reikia.

Seksualinis pasitikėjimas savimi yra kintantis dalykas.

Seksualinis pasitikėjimas savimi nėra tas dalykas, kurį mes turime arba neturime, aiškino vyresnysis seksologijos dėstytojas iš Sidnėjaus universiteto, daktaras Chrisas Foxas.

„Pasitikėjimas savimi nėra stabilus. Tą patį galima pasakyti ir apie seksualinį pasitikėjimą savimi“.

„Pavyzdžiui, aš galiu kalbėti prieš tūkstantinę minią, bet negaliu atsistoti ir pasakyti kalbą savo šeimai, neapsipylęs ašaromis“.

K. Mourikis pažymi, kad kiekvienas žmogus gali jausti seksualinį pasitikėjimą savimi, tik reikia šiek tiek padirbėti.

„Aš tiek daug galvoju, kaip atrodo mano kūnas“

Nanthini (vardai buvo pakeisti privatumo sumetimais – aut. past.) sako, kad jos ir taip netvirtam seksualiniam pasitikėjimui savimi buvo suduotas stiprus smūgis, kai ji pernai nėštumo metu priaugo daug svorio.

32 metų moteris, mylėdamasi su savo vyru, nuolat svarsto, kaip ji atrodo.

„Sekso metu man sunku palaikyti akių kontaktą, ir aš pradedu galvoti, kaip aš atrodau savo partneriui“.

„Tai trukdo man pajusti ir suteikti malonumą“, – prisipažįsta ji.

Pasak Nanthini, jos vyras jai sako, kad ji yra patraukli, tačiau ji pati vis tiek taip nemano.

Žinojimas, kad bet koks kūnas yra „geras kūnas“, nusipelnantis malonumo, yra svarbi pasitikėjimo savimi dalis, pažymi K. Mourikis.

Kai žmonės nemato, kad jų kūno sudėjimas būtų atspindėtas pagrindinės krypties žiniasklaidoje, jie pradeda galvoti, kad jų figūra yra niekam tikusi.

„Viešojoje erdvėje labai trūksta kūnų sudėjimų įvairovės – žiniasklaidoje pagrindinis naratyvas sukasi tik apie tam tikrų žmonių tipų seksualumą ir malonumą. Tai, visų pirma, yra heteroseksualūs, baltaodžiai, liekni ir jokių fizinių negalių neturintys žmonės, daugiausia vyrai, o tada moterys“, – sakė K. Mourikis.

„Geram“ kūnui nėra būdinga kažkokia konkreti išvaizda. Jeigu kūnas tau padeda gyventi šiame pasaulyje, tai jis ir yra geras“, – pabrėžė seksologė.

Kiti dalykai, trukdantys pajusti seksualinį pasitikėjimą savimi, yra drovumas parodyti savo seksualumą ir tyrinėti savo kūną, taip pat nemokėjimas išreikšti savo seksualinius pageidavimus ar nustatyti ribas.

Seksuali moteris

Kaip atrodo seksualinis pasitikėjimas savimi?

Be meilės savo kūnui, yra ir kitų seksualinio pasitikėjimo savimi požymių. Be to, vienoje srityje galite justi didesnį pasitikėjimą negu kitose.

Tikėjimas, kad nusipelnėte malonumo

Seksualinį pasitikėjimą savimi jaučiantis asmuo žino, kad turi teisę jausti malonumą ir džiaugsmą, sako K. Morikis.

Žinojimas ir gebėjimas išreikšti savo seksualinius troškimus

Žinojimas, kas jums patinka, ir gebėjimas išsakyti savo norus, yra seksualinio pasitikėjimo savimi ženklas.

Ch. Foxas teigia, kad sekso srityje mes savaime „nerandame bendros kalbos“, todėl mums reikia mokėti išklausyti savo partnerį ir patiems išreikšti savo prioritetus.

Gebėjimas suprasti ir išklausyti savo partnerį

Seksualinį pasitikėjimą savimi taip pat rodo gebėjimas aktyviai įsiklausyti į savo partnerio norus ir poreikius, aiškino Ch. Foxas. Mes privalome gerbti partnerio troškimus ir pripažinti, kad jie gali skirtis nuo mūsų norų, priduria K. Mourikis.

Ribų nustatymas ir jų pripažinimas

Seksualinį pasitikėjimą savimi jaučiantis žmogus žino, kaip nustatyti seksualinio elgesio ribas, ir pripažįsta kitų asmenų ribas.

„Tai reiškia, kad jūs parodote, kas jums yra priimtina ir kas – ne. Jūs taip pat pripažįstate kitų asmenų ribas ir dėl to nepykstate ir nesijaučiate atstumtas“, – sakė K. Mourikis.

5 patarimai, kaip sustiprinti savo seksualinį pasitikėjimą savimi

K. Mourikis pateikia penkis patarimus, kaip sustiprinti savo seksualinį pasitikėjimą savimi.

1. Išsiaiškinkite, kas jums patinka ir kas jums teikia didžiausią malonumą. Tai padaryti padės įvairūs šaltiniai (pavyzdžiui, skirtingi masturbavimosi stiliai ar lytiniai santykiai su skirtingais partneriais). Stebėkite, kaip reaguoja jūsų kūnas.
2. Domėkitės tuo, kas vyksta jūsų kūne ir per seksualinius potyrius. Kai kažką darote iš gryno smalsumo be jokių vertinimų, jūs suteikiate sau galimybę mėgautis, pajusti pasitenkinimą ir pasitikėjimą įvairiausiose patirtyse.
3. Atpažinkite kultūros ir aplinkos įtaką. Žmonės išmokinami, kad tai, kas seksualu, turi atrodyti taip, o ne kitaip. Per kultūrą mes įgauname storumo fobiją ir išmokstame diskriminavimo odos spalvos, amžiaus ar fizinės negalios pagrindu, sako K. Mourikis. Visos šios žinutės mums perša mintį, kaip turėtume žiūrėti į savo kūną.
4. Nuo noro palikti gerą įspūdį lovoje pereikite prie malonių seksualinių potyrių pajautimo, praktikuojant sąmoningumą, pastebint kylančias bei dingstančias mintis ir vėl grįžtant į dabartinį momentą.
5. Mokykitės išreikšti tai, ko norite iš savo sekso parnerio. Išmokite būti atviri, naudokite kūno kalbą (pavyzdžiui, vadovaukite veiksmams savo rankomis arba vedžiokite partnerio ranką).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)