Kaip atpažinti tokį žmogų, atskleidžia psichologas Ronaldas E. Riggio, rašo psychologies.ru.

Aukštą emocinį intelektą turintys žmonės moka išklausyti ir pajausti artimuosius, gerai atpažįsta emocijas, supranta ketinimus, motyvaciją ir troškimus. Būtent su tokiu žmogumi dideli šansai sukurti tikrai gilius ir stabilius santykius. Ir, priešingai, jeigu jūsų partneris yra neaukšto emocinio intelekto, pasiruoškite tam, kad jums bus sunku iš jo pusės sulaukti empatijos ir rūpestingo požiūrio į jus.

Psichologai atkreipia dėmesį į 12 požymių, bylojančių, kad žmogus negali pasigirti aukštu emociniu intelektu.

1. Jis nesugeba kontroliuoti savo emocijų

Kitus sugebantys suprasti žmonės paprastai susitvarko ir su savo neigiamomis emocijomis. Jeigu jūsų draugą ar draugę bet kokia smulkmena gali išprovokuoti savo sudirgimą išlieti ant aplinkinių, tai greičiausiai šis žmogus ir kitose svarbiose gyvenimo situacijose nesugeba būti tolerantiškas ir nemoka priimti žmonių tokių, kokie jie yra.

2. Jis neperskaito jūsų emocijų be žodžių

Gebėjimas pamatyti ir teisingai interpretuoti savijautos signalus, kuriuos perduodame pašnekovui be žodžių – mimiką, gestus ir pozas – yra labai svarbi emocinio intelekto dedamoji. Jeigu jūsų partneris be jūsų paaiškinimo nesugeba suprasti, kad jūs dabar jaučiatės nejaukiai ir galimai norite jo dėmesio – šiltų žodžių, apkabinimų – tai jums bus sunku sukurti su tokiu žmogumi pasitikėjimu grįstą emocinį ryšį.

3. Jis neturi draugų

Emociniu intelektu pasižymintys žmonės kelia pasitikėjimą ir simpatiją. Paprastai juos supa draugai, su kuriais jie palaiko ir išsaugo puikius santykius. Jeigu jūsų pažįstamas neturi artimų kontaktų ir skundžiasi, kad darbe jo nevertina ir nesiklosto jo santykiai su kolegomis, tai taip pat byloja apie jo negebėjimą atsiduoti emociškai.

4. Jis visada šaltas

Ne tik mokėjimas skaityti kitų žmonių emocijas, bet ir gebėjimas pačiam jas nuoširdžiai išreikšti yra svarbi emocinio intelekto dalis. Jeigu bendraujant su žmogumi jums visada sunku atspėti, ką jis jaučia šią akimirką (ypač jeigu jūs paprastai gerai suprantate kitų emocijas), tai greičiausiai vidinis jautrumas nėra pati stipriausia jūsų pašnekovo pusė.

5. Jo emocinės apraiškos ne vietoje ir ne laiku

Jis pajuokavo per laidotuves tarp žmonių, kurie nenusiteikę pokštauti. Ji pasakoja istorijas, kurios niekam neatrodo įdomios, o klausytojai pakenčia tai tik iš padorumo. Ne, šie žmonės nesiekia ką nors įžeisti ar būti įžūlūs, tiesiog jie nejaučia, kaip juos priima aplinkiniai.

6. Jis vengia žmonių, kuriems reikia psichologinio palaikymo

Žmones su žemu emociniu intelektu gąsdina liūdesio ir vidinio palūžimo apraiškos. Jie nežino, kaip elgtis ir vengia tokių susitikimų.

7. Jis nemoka išreikšti užuojautos

Dažnai kito žmogaus nusiminimo žemo emocinio intelekto savininkai paprasčiausiai nepastebi. Net jeigu galiausiai jie suvokia, kad kitam yra blogai, vis tiek nesugeba parodyti šilumos ir užuojautos. Dažniausiai jis nejaučia tokio poreikio, tačiau net jeigu ir norėtų ką nors pasakyti, nežinotų, ką konkrečiai.

8. Jis nesupranta jūsų balso tono

Informaciją apie savo emocinę būseną mes perduodame taip pat ir per kalbos intonacijas. Jeigu jūsų artimas, kalbėdamas su jumis telefonu ir jūsų nematydamas nesugeba suprasti jūsų susierzinimo arba, priešingai, džiaugsmo, tai taip pat charakterizuoja jį kaip žmogų, nesugebantį pastebėti jūsų jausmų.

9. Jis nekontroliuoja savo balso

Kartais pernelyg ekspansyvus ir garsus emocijų (pozityvių ar negatyvių) reiškimas reiškia, kad žmogus prastai suvokia ir kontroliuoja savo vidinę būseną. Tai, savo ruožtu, rodo žemos empatijos pasireiškimu.

10. Jo nejaudina dramatiško siužeto filmai ir knygos

Empatiją vaizduojantis menas tokius žmones dažnai palieka abejingus. Jis kažin ar supras jūsų emocijas, kurias sukėlė kartu pažiūrėtas jaudinantis filmas. Beje, tai galioja visiems žanrams.

11. Jis įsitikinęs, kad emocijoms ir jausmams teikiama per didelė reikšmė

Žemą emocinį intelektą turintys žmonės vis dėlto supranta, kad jų gebėjimas atjausti ir užmegzti emocinį ryšį su kitu žmogumi nėra stiprus. Jie stengiasi nuneigti emocijų svarbą, propaguodami šaltumą, mokėjimą demonstruoti logiką ir veikti remiantis vien protu, kaip aukščiausia žmogiška savybe. Jiems neverta kartoti: emocijos – svarbiausia mūsų santykių dalis, jos būtinos ir tam, kad priimtume veiksmingus sprendimus.

12. Jis abejingas šunims

Jūsų šuo gali atskleisti, ar aukštas jūsų partnerio emocinis intelektas. Šunys – vieni socialiausių naminių gyvūnų, atvirai reiškiantys visą jausmų ir emocijų spektrą. Jeigu žmogus neatspėja jūsų augintinio būsenos arba visiškai ignoruoja jūsų keturkojo siunčiamus ženklus, laikykite tai kaip šuns siunčiamą įspėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (437)