Dažnai girdime: „Aš maniau, kad buvau įsimylėjęs, tačiau tai tebuvo tik susižavėjimas, paprasčiausias geismas“.

Tarp elgimosi kaip įsimylėjus ir tikros meilės yra didžiulis skirtumas. Įsimylėję mes stengiamės išlaikyti gerus santykius, pataikaujame partneriui, o mylėdami jau esame pasyvesni – tai visa apimantis jausmas, kurio mes negalime kontroliuoti. Į tikrą meilę dažniausiai perauga meilė iš pirmo žvilgsnio.

Meilė iš pirmo žvilgsnio – tai abipusė trauka. Egzistuoja taip vadinama „chemija“ tarp dviejų žmonių, pasąmoninė trauka, kai nuomonė susidaroma dar beveik nepažinus. Patikusį žmogų iškart susiejame su kažkuo mums artimu, gal giminaičiais, seneliais, tėvais.

Pasąmoningai mes manome, kad mums patinka tam tikras žmonių tipas, bet tai tik išankstinė nuomonė. Žmogus atrodo seniai pažįstamas, artimas, ir sunku paaiškinti, kodėl. Mokslininkai teigia, kad įsimylėjimui turi įtakos ir tokie veiksniai, kai sveika išvaizda, proporcingos kūno formos, taisyklingi veido bruožai.

Kaip suprasti, ar tai jau tikra meilė, ar tik susižavėjimas?

Iš pradžių vyrauja seksualinis potraukis, tik vėliau jis virsta tikra meile. Tai gali trukti ilgą laiką, ir šiam procesui reikalingas tarpusavio supratimas, įsipareigojimas, mokėjimas nusileisti. Erotinė trauka turi virsti mokėjimu klausytis, rūpinimusi, partnerio globa ir vertinimu.

Net jei niekada nepatyrėte to jausmo, kai net dirbdami nuobodų darbą į viską žiūrime svajingomis akimis, tai dar nereiškia, kad jums svetima tikra meilė. Jūsų santykiai gali būti labiau pagrįsti tarpusavio supratimu.

Senovės graikai ir romėnai turėjo daug žodžių meilei apibūdinti:

- Philia – stiprus, bet neseksualinis ryšys, dažniausiai tarp draugų ar šeimos narių. Toks ryšys gali atsirasti ir tarp ilgai kartu dirbusių ar stiprų emocinį sukrėtimą patyrusių žmonių.

- Ludus – žaisminga meilė, susižavėjimas, flirtas.

- Agapė - visa apimanti meilė. Jei jūs jaučiate meilę visam pasauliu, tai Agapė.

- Philautia – meilė pačiam sau. Negalite mylėti kito žmogaus nemylėdamas savęs. Tai nėra tuščia savimeilė. Dar Aristotelis teigė, kad reikia rūpintis pirmiausia savimi, kad galėtumėte pasirūpinti kitais.

Taigi meilė – ne vien tam tikras jausmas, paprastas susižavėjimas. Meilė susideda iš daugelio dalykų – pradedant erotiniu potraukiu ir baigiant pragmatišku išskaičiavimu. Meilė gali būti fizinė, gali būti dvasinė, paviršutiniška ar gili.

Meilė nėra statiška – meilės jausmas nuolat kinta, ji gali išblėsti, gali sustiprėti. Pasakymas: „Aš tave myliu, bet nebesu įsimylėjęs“ reiškia, kad erotinė meilė baigėsi, o pragmatiškai meilei žmogus nepasiruošęs.

Kai erotika ir susižavėjimas perauga į gilesnius jausmus, tik tada meilė tampa visavertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)