Grožis yra kažkas daugiau nei skaisti oda ir kūno kalba labai svarbi seksualiniam patrauklumui. Kaip teigė „The Beatles“ vokalistas Georgas Harrisonas, „kažkas tame, kaip ji juda, traukia mane kaip niekas kitas“.

Svarbu dar kai kas: vyrų kūno kalba bendraujant su moterimis gali būti moterų padidėjusio seksualinio patrauklumo priežastis.

Psichologų Marko Snyderio, Beth Tanke ir Ellenos Berscheid atlikto tyrimo metu vyrai buvo įtikinti, kad telefonu kalba su patraukliomis arba nepatraukliomis moterimis (jiems buvo parodytos nuotraukos).

Pokalbio telefonu metu buvo stebima moterų kūno kalba. Vyras, galvojantis, kad kalbasi su patrauklia moterimi, bendraudavo seksualiau, įtaigiau, o moterų kūno kalba atitinkamai buvo seksualesnė.

Moterys, kurios buvo laikomos patrauklesnėmis, buvo įvertintos kaip draugiškesnės, šiltesnės, išlaikančios savitvardą nei moterys, apie kurias skambinantieji galvojo kaip apie nepatrauklias. Taigi vyrai kalbėdamiesi sugebėjo netiesiogiai perduoti savo tikėjimą apie jų patrauklumą. Moterų kūno kalba ir jų elgesys kito atitinkamai.

Šis tyrimas patvirtina gerai žinomą Pigmaliono efektą - taip socialinėje psichologijoje vadinama nuostatos įtaka socialiniam suvokimui. Nuostatos turi įtakos tiek suvokimo subjektyvumui, tiek vertinimo pobūdžiui.

Pigmaliono efektu vadinama išsipildanti pranašystė arba, tiksliau, tai, jog kažkas įvyksta, ko buvo tikimasi.

Pigmaliono efektas pagrįstas tyrimu: psichologai pasakydavo mokytojams, kad, testų duomenimis, tam tikri mokiniai yra potencialūs pirmūnai. Faktiškai jokių intelekto ar kitokių testų su mokiniais nebuvo atlikta, o mokinių pavardės buvo pasirinktos atsitiktinai. Bet mokytojams nenujaučiant eksperimentuotojai sukūrė palankią jų nuostatą kai kurių mokinių atžvilgiu. Pasąmoningai mokytojai iš „pažymėtų“ mokinių daugiau tikėjosi, labiau juos spaudė ir daugiau su jais dirbo.

Rezultatas buvo toks, kokio ir tikėtasi. Eksperimentuotojams atvykus po metų, „pažymėtųjų“ vaikų pažangumas statistiškai reikšmingai skyrėsi nuo kitų vaikų pažangumo. Tai ir yra Pigmaliono efekto esmė. Tokiu pat būdu išankstinė skambinančių vyrų nuostata turėjo įtakos moterų kūno kalbai.

Kur slypi šio tyrimo prasmė? Jeigu su asmeniu elgiamasi kaip su seksualiai patraukliu (protingu, linksmu ar pan.), tai ir tas asmuo elgsis atitinkamai. Grožį kiekvienas mato savaip – ir žmogaus požiūris gali veikti kito asmens seksualinį patrauklumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)