Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt pateikia keletą patarimų, kaip elgtis, kad skirtinga nuomonė tam tikrais klausimais kaskart nesibaigtų rimtu konfliktu.

1. Gerbkite kitokią nuomonę.

Jei jau įsimylėjote žmogų, kuris turi kitokį požiūrį į gyvenimą nei jūsiškis, turite priimti ir gerbti jo ar jos nuomonę, net jei su ja nesutinkate. Tik tuo atveju galite sukurti harmoningus ir darnius santykius. Ir nesvarbu, ar jūsų nuomonė nesutampa dėl užuolaidų spalvos ar dėl politinių įsitikinimų.

2. Nesistenkite pakeisti jo ar jos nuomonės.

Net jei manote, kad jūsų pažiūros yra kur kas teisingesnė nei partnerio, neturėtumėte stengtis pakeisti mylimojo ar mylimosios nuomonės. Gali būti, kad kada nors jis ar ji iš tiesų pakeis nuomonę, tačiau tai turi nutikti tik jo ar jos iniciatyva, be jokio spaudimo iš šalies. Tačiau net jei to niekada neįvyks, neturėtumėte nusivilti – tikriausiai jus sieja daugybė kitų dalykų, juk už kažką šį žmogų pamilote.

3. Diskutuokite.

Kadangi įsitikinimai moraliniais klausimais ir propaguojamos vertybės turi didelį poveikį santykiams, labai svarbu mokėti kalbėtis tais klausimais, dėl kurių nesutinkate. Išmokite konstruktyviai diskutuoti bet kokiomis temomis. Stenkitės suprasti, kodėl partneris galvoja vienaip, o ne kitaip, ir įsiklausykite į jo argumentas. Taip pat ir jūs stenkitės pateikti jam kuo daugiau savo argumentų.

4. Išmokite priimti kitokią nuomonę.

Pavyzdžiui, jūs esate įsitikinę, kad kai kurių politikų neseniai pateikti siūlymai įteisinti eutanaziją yra visiškai amoralūs. Tuo tarpu jūsų antrajai pusei atrodo, kad toks pasiūlymas labai racionalus. Natūralu, kad jūs negalite suprasti, kaip mylimajam ar mylimajai gali būti priimtina, jūsų nuomone, visai netoleruotini dalykai, ir jus tai liūdina. Tačiau sutikite, kad nėra teisingos ar klaidingos nuomonės ir kad kiekvienas turi teisę ginti sau priimtiniausią poziciją. Turite išmokti priimti kitokią nuomonę be nusivylimo.

5. Stenkitės pažinti savo antrąją pusę.

Tam, kad iki galo pažintumėte kitą žmogų, dažnai neužtenka ir viso gyvenimo. Tiesą sakant, paprastai bėdų santykiuose kyla tuomet, kai partneriai praranda susidomėjimą vienas kitu ir nebenori daugiau sužinoti apie savo partnerį. Nuomonė labai daug pasako apie patį žmogų, todėl įsiklausykite į savo antrosios pusės nuomonę ir stenkitės suprasti, kodėl jis ar ji galvoja vienaip ar kitaip. Stenkitės viską pamatyti iš kitos perspektyvos.

6. Neįžeidinėkite.

Kartais, kai neberandama argumentų, bet taip norisi įrodyti savo tiesą, netyčia ima ir išsprūsta vienas kitas kandus žodelis ir nuo to prasideda vienas kito įžeidinėjimai, o konfliktas akimirksniu įsižiebia. Todėl bendraudami venkite bet kokių įžeidinėjimų, o jei jų girdite savo atžvilgiu, paprašykite partnerio, kad to nedarytų. Jei tai nepadeda, tiesiog ramiai pasakykite, kad galėsite bendrauti, kai jis (ar ji) nustos įžeidinėti, apsisukite ir išeikite į kitą kambarį.

7. Palaikykite savo mylimąjį ar mylimąją.

Galiausiai turėtumėte palaikyti savo partnerio teisę turėti kitokią nuomonę, net jei su ja ir nesutinkate. Tai yra labai sudėtinga, tačiau tik jausdamas, kad jį (ar ją) suprantate, jūsų tarpusavio ryšys bus tvirtesnis. Suprasti vienas kitą yra labai svarbu kuriant harmoningus santykius.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!