Ankstesni tyrimai šia tema rodė, kad po vienos nakties nuotykio moterys dažniau junta sąžinės graužatį, negu vyrai.

Tačiau apklausus 547 Norvegijos ir 216 Amerikos studenčių (jos visos buvo heteroseksualios), paaiškėjo, kad pagrindinis veiksnys, lemiantis skirtingą vyrų ir moterų reakciją į atsitiktinį seksą, yra iniciatyvos faktorius, rašo BBC.

Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad merginos mažiau gailisi dėl vienos nakties nuotykio, jeigu jų partneris lovoje buvo patyręs ir jos juto seksualinį pasitenkinimą.

Šią apklausą atliko Norvegijos mokslo ir technologijų universitetas kartu su Teksaso universitetu. Visos tyrimo dalyvės buvo jaunesnės negu 30 metų.

Ankstesni tyrimai rodė, kad vyrai rečiau išgyvena dėl atsitiktinių lytinių santykių ir kad jų reakcija nepriklauso nuo to, kieno iniciatyva jie įvyko.

„Moterims, kurios pirmos pasiūlo pasimylėti, būdingi du išskirtiniai bruožai“, – teigė Teksaso universiteto profesorius Davidas Bussas.

„Visų pirma, joms veikiausiai būdingas sveikas požiūris į seksą ir jos palankiai vertina savo pačių seksualumą. Antra, iniciatyvą rodančios moterys turi maksimalias galimybes rinktis, su kuo būtent jos norėtų pasimylėti. Taigi atitinkamai jos turi mažiau priežasčių gailėtis – juk jos pačios taip pasirinko“, – teigė D. Bussas.

Šio tyrimo rezultatai dar kartą primena, kaip svarbu moterims pačioms priimti sprendimus dėl savo seksualinio gyvenimo, pabrėžia Joy P. Wyckoff iš Teksaso universiteto.

„Graužatis – itin nemaloni emocija, ir mūsų tyrinėjimų rezultatai parodė, kad savo sprendimų sekso atžvilgiu kontrolė yra tas amortizatorius, kuris gali apsaugoti moterį nuo sąžinės graužaties“, – sakė ji.

„Geras seksas“

Tyrimas rodo, kad amortizatoriaus funkciją gali atlikti ir seksualinė partnerio kompetencija. „Moterys mažiau išgyvena, jei seksas buvo geras. Vyrams šis veiksnys yra mažiau reikšmingas. Tokio skirtumo priežastys – biologinės“, – teigė Norvegijsos mokslo ir technologijų instituto Psichologijos fakulteto profesorius Monsas Bendixenas.

Iš prigimties moterys eikvoja daugiau energijos ir emocijų apmąstymams, ar jos išsirinko tinkamą partnerį – taip elgtis jas skatina nėštumo baimė. „Moterims seksualiniai partnerio sugebėjimai gali būti ženklas, kad jis, kaip genų šaltinis, yra biologiškai vertingas“, – sakė dar viena tyrimo autorė Kelly Asao. Taigi geri partnerio seksualiniai įgūdžiai yra naudingesni moterims, o ne vyrams.

Pasibjaurėjimo jausmas

Ką sukelia gailestis po vienos nakties nuotykio? Kaip rodo norvegų ir amerikiečių tyrimo rezultatai, pagrindinės graužaties priežastys yra pasibjaurėjimo ir pasišlykštėjimo jausmas. Jis vienodai būdingas tiek vyrams, tiek moterims.

Į šią kategoriją patenka ir moralinės kančios bei savigrauža. Tačiau tai gali būti susiję ir su higienos stoka, vulgarumu ar nešvara po lytinio akto.

Čia tyrinėtojai taip pat įžvelgia biologinę prasmę. „Seksualinis pasibjaurėjimas yra svarbus adaptacijos mechanizmas“, – sakė profesorius D. Bussas.

„Ši funkcija padeda žmonėms šiuo metu ar ateityje išvengti potencialių sekso partnerių, kurie gali būti mažai vertingi reprodukciniu atžvilgiu ar gali platinti venerines ligas“, – aiškino mokslininkas.

Transatlantinis tyrimas taip pat parodė, kad nors Norvegijos merginos dažniau turi atsitiktinių lytinių santykių negu amerikietės, abiejų šalių atstovių priežastys ir motyvai gailėtis dėl tokių nuotykių yra praktiškai vienodi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (493)