Nors būgštauti dėl penio dydžio yra normalu, vyrai, kurie skiria tam pernelyg daug dėmesio, gali kentėti nuo dismorfinio kūno sutrikimo.

Anot Seksualinės medicinos instituto, „penio dismorfinis sutrikimas yra psichologinis sutrikimas, kai vyras perdėtai būgštauja ir nuolat galvoja apie nepakankamą savo penio dydį“. Tai ne tas pats, kas mikropenija, kai vyras iš tikrųjų turi neįprastai mažą lyties organą. Erekcijos būsenoje vidutinis suaugusio vyro lytinio organo ilgis būna nuo 12,5 iki 16,5 cm, o apimtis – nuo 11 cm iki 13 cm.

Simptomai

Vyrai, kurie kenčia nuo dismorfinio kūno sutrikimo, gali:

...itin bijoti aplinkinių žmonių vertinimų;

...skųstis dėl mažo penio dydžio;

...neadekvačiai vertinti ir kitas savo kūno dalis;

...jausti psichologines kančias;

...blogiau atlikti socialines ar darbo funkcijas;

...sirgti gilia depresija;

...nerimauti;

...užsisklęsti nuo žmonių;

...visiškai izoliuotis nuo žmonių.

Šis psichologinis sutrikimas ne tik priverčia vyrą itin kritiškai vertinti savo kūną ir nerimauti dėl savo penio dydžio, bet ir smarkiai kenkia jo gyvenimo kokybei. Be to, šiuo sutrikimu sergantys vyrai labiau būna linkę ir į savižudybes.

Gydymas

Dismorfinis kūno sutrikimas yra lėtinė liga. Jei ji bus negydoma, tokia būklė gali tęstis toliau ar net blogėti. Labai svarbu ieškoti pagalbos.

Tarp galimų gydymo metodų yra: 

• psichoterapija;
• psichiatrinis gydymas;
• kognityvinė elgesio terapija;
• medikamentai nuo depresijos.

Chirurginė operacija, kuri padidintų penį, turėtų būti paskutinė priemonė. Prieš atliekant invazinę operaciją, reikėtų išbandyti nechirurginius penio didinimo metodus. Tačiau reikia turėti omenyje, kad jie vis dar eksperimentiniai, todėl juos taikyti reikia atsargiai.

Europos urologų asociacija pažymi, kad vyrams, sergantiems penio dismorfiniu sutrikimu, šios procedūros mažai padeda, nes jų nerimo priežastis yra psichologinė: daugeliu atvejų penio dydis būna normalus ir tik pačiam vyrui klaidingai atrodo, kad jis yra per mažas.

Taigi prieš guldamiesi po chirurgo skalpeliu ar pirkdami priemones peniui padidinti, pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (591)