Kolorado psichologas ir skyrybų ekspertas dr. Mitchell Baris, knygos „Caught In the Middle: Protecting the Children of High-Conflict Divorce“ bendraautorius, turi patarimų tiems, kurie dabar kaip tik kankinasi su šiuo sunkiu sprendimu. Kada įmanoma išgelbėti santuoką - imantis sunkaus darbo, galbūt kreipiantis į psichologus? Kada to padaryti visiškai neįmanoma? Kada - nepaisant to, kad yra vaikai - jūs elgiatės teisingai santuoką nutraukdami?

Žinoma, esti galybė priežasčių skyryboms, įskaitant neištikimybę, vertybių skirtumą, prievartos naudojimą. Kada skirtumai tampa pernelyg dideli?

Kada tiltus galima atstatyti, o santykius - atkurti?

„Sprendimas skirtis yra asmeninis, - sako dr. Baris. - Tačiau manau, kad nebeįmanoma santykių suklijuoti, jei visiškai nebėra pagarbos ir pasitikėjimo. Šiuos du jausmus atkurti yra itin sunku. Pasitikėjimą galima atkurti, tačiau tai užtrunka metų metus. Dažnai, jei pasitikėjimo ir pagarbos nebėra, tikėtis atkurti santuoką - beviltiška.“

Dr. Baris taip pat mano, kad santuoką išsaugoti sunku, jei priešiškumas tarp dviejų žmonių tampa tiesiog per didelis.

„Poros dažniausiai linkusios skirtis, kai negatyvumas tarp jų intensyviausias“, - sako jis.

Pavyzdžiui, viena pora nepaliaujamai ginčijosi dėl vaiko mitybos, miego laiko, valytojų, kuriuos jie samdė, paslaugų, netgi dėl kabelinės TV sąskaitos. Tokioms poroms diskusija bet kokiu klausimu - nuo vaikų iki šunų ėdalo pasirinkimo - virs neigiamų emocijų išliejimu.

„Šie žmonės nepaliaujamai kritikuos vienas kitą arba primins praeitį, - sako dr. Baris. - Konsultuojant juos, tas negatyvumas ir pyktis tiesiog liete liejasi.“

O jei yra vaikų? Dr. Baris aiškinimu, tyrimai rodo, jog mažiau svarbu, ar tėvai lieka susituokę, ar ne. Svarbiau, ar jie kivirčijasi, ir ar į tuos kivirčus įtraukiami vaikai. Būtent tai galiausiai apsprendžia psichologinę vaiko sveikatą.

Kitaip tariant, nesaugokite santuokos dėl vaikų, jei tai reiškia, jog jie nuolat matys jūsų konfliktus ir pykčius. Vaikams geriau, jei išsiskirsite taikiai, nei kad liksite kartu ir kariausite.

Skyrybos dažnai reiškia ir tai, kad reikia palikti įprastus patogumus. Šeimos gali būti priverstos parduoti savo namą, palikti pamėgtą rajoną, keltis į pigesnes (ir ne tokias norimas) vietas. Skyrybos reiškia, kad viską reiks pradėti iš naujo - vienam. Santuokos mirtis sukelia, be kitų emocijų, ir pyktį, sielvartą, baimę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (970)