Moterų po menopauzės organizme vitaminas E padeda kompensuoti estrogeno trūkumą – tai lengviau ir saugiau, nei atitinkama estrogeno terapija, rašoma wwwoman.ru.

Vitamino E poveikis gerai žinomas gydytojams, kurie taiko mitybos terapiją, norėdami padėti vyresnio amžiaus moterims gyventi visavertį seksualinį gyvenimą.

Moterims, kurioms menopauzė prasideda per anksti, po gimdos arba kiaušidžių šalinimo operacijos, vitaminas E labai veiksmingai padeda atsikratyti rimtų problemų, susijusių su staigiu estrogeno stygiumi.

Kaip praneša Amerikos medicinos asociacijos leidinys, gydytojai skiria vitaminą E moterims, kurios kenčia nuo neigiamų tokių operacijų (kurios atliekamos vėžiu sergančioms moterims) pasekmių. Moterys skundžiasi, kad jaučia „karščio pliūpsnius“. Papildomai prie bendro gydymo joms kasdien buvo skiriama nedideli alfa tokoferolio kiekiai (75 tarptautiniai vienetai, TV). Po tokios terapijos visoms moterims išnyko nemalonūs pojūčiai.

Vyrams, kurie visiškai nevartoja produktų su vitaminu E, gresia negrįžtama epitelinių arba lytinių sėklidžių ląstelių degeneracija.
Jei šio vitamino trūksta nėščios moters valgiaraštyje, gemalas gali žūti – gresia persileidimas arba išorinė absorbcija.

Vitamino E trūkumas nesukelia kiaušidžių degeneracijos ir neužkerta kelio nėštumui. Bet eksperimentai su žiurkėmis parodė, kad kai žiurkių racione trūko vitamino E, (nors buvo reikalinga baltymų, mikroelementų ir visų kitų vitaminų norma), pirmoji karta buvo iš dalies sterili, o antroji – visiškai nevaisinga.

Vitaminas E taip pat turi ypatingą poveikį priešakinei posmegeninės liaukos daliai, kuri kontroliuoja lytinių organų veiklą. Vyro, kurio organizme ši liauka dėl vitamino E trūkumo pernelyg suaktyvėja, lytiniai organai tampa neproporcingai dideli.

Kartu su skydliauke vitaminas E veikia seksualinį potraukį. Bazofilinės priešakinės posmegeninės liaukos dalies ląstelės kontroliuoja gonadotropinius lytinius hormonus. Vyrų organizme šie hormonai katalizuoja spermos ir testosterono gamybą, o moterų organizme jie kontroliuoja ovuliaciją ir stimuliuoja progesterono, kuris skatina kiaušinėlio implantaciją, gamybą.

Tokoferolis taip pat palengvina vaginito (makšties uždegimo) simptomus ir užkerta kelią prostatitui.

Kaip nustatyti, ar jūsų organizme užtektinai vitamino E, būtino optimaliam lytiniam gyvenimui? Tai nesudėtinga – tereikia kreiptis į šeimos gydytoją ir paprašyti skirti specialų kraujo tyrimą, skirtą patikrinti tokoferolių (alfa, beta, delta, epsilon, eta, gama ir zeta) kiekį.

Normalaus suaugusio žmogaus organizme kiekviename 100 mililitrų kraujo plazmos yra 0,5 mg tokoferolio. Jei atlikus tyrimą paaiškės, kad jūsų kraujyje tokoferolio mažiau, reiškia, reikia didinti jo kiekį ir gerinti seksualinio gyvenimo kokybę, nes ko gero jau esate pajutę, kad gebėjimas reaguoti į seksualinį stimuliavimą yra susilpnėjęs – tai yra, kad apatiškai reaguojate į seksą.

Vitamino E yra daugumoje nerafinuotų miltų produktų (pvz., pilagrūdėje duonoje, sėlenose), šviežioje košėje, riešutuose, sojų pupelėse ir daigintuose kviečiuose.

Dauguma holistinės medicinos specialistų išrašo maisto papildus su vitaminu E. Standartinė rekomendacija – 600 TV natūralaus tokoferolių mišinio (labiau rekomenduotinas, nei sintetinis d-alfa tokoferolis) per dieną kapsulėmis ar tabletėmis, padalijant į dvi ar tris dozes. Jei pajutote, kad seksualinis potraukis sumažėjo, padidinkite dozę 200–400 TV.

Produktai, kuriuose daug vitamino E

Pateikiame sąrašą produktų, kuriuose daug vitamino E. Skaičius žymi, kiek šio vitamino (tarptautiniais vienetais TV) yra 100 gramų konkretaus produkto. Pavyzdžiui, 100 gramų daigintų kviečių aliejaus yra 216,00 TV vitamino E.

216,00 Daigintų kviečių aliejus
90,00 Saulėgrąžų sėklos
88,00 Saulėgrąžų aliejus
48,00 Migdolai
45,00 Sezamų aliejus
34,00 Žemės riešutų aliejus
29,00 Kukurūzų aliejus
22,00 Daiginti kviečiai
18,00 Žemės riešutai
18,00 Alyvuogių aliejus
14,00 Sojų pupelių aliejus
13,00 Kepinti žemės riešutai
11,00 Žemės riešutų sviestas
3,60 Sviestas
3,20 Špinatai
3,00 Avižinė košė
3,00 Kviečių sėlenos
2,90 Smidrai
2,50 Lašiša
2,50 Nevalyti ryžiai
2,30 Rugių grūdai
2,20 Ruginė duona
1,90 Karijų riešutai
1,90 Ruginiai traškučiai
1,40 Duona su kviečių grūdais
1,00 Morkos
0,99 Džiovinti žirniai
0,92 Graikiniai riešutai
0,88 Bananai
0,83 Kiaušiniai
0,72 Pomidorai
0,29 Aviena

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)