Į DELFI redakciją kreipėsi vaikinas, kuris teigia turįs keistą problemą. „Kai susipažįstu su nauja panele, žiūriu į ją kaip į objektą, kurį norisi įsitempti į lovą. Žinau, kad tai yra blogai, nes tokie santykiai ilgai netrunka. Ką reikėtų daryti tokiu atveju? Ir ar čia problema ar tik potraukis?“, - klausia jis.

Viktoro Šapurovo, individualiosios psichologijos analitiko, seksologo komentaras:

Galėtume paklausti savęs ir kitų, kodėl apskritai nori būti kartu vyrai ir moterys? To priežastis yra lytinis arba giminės pratęsimo instinktas.

Vyrams ir moterims jo išraiška neretai skiriasi, nors galutinis tikslas yra tas pats – vaikų atsiradimas. Vyro lytinis instinktas yra gerokai tiesesnis, konkretesnis, nes nukreiptas pirmiausia į lytinį aktą (vyro biologinė funkcija yra sukurti vaiką). Taigi, noras mylėtis kaip ir turi prasmę, tuo labiau jauname amžiuje.

Tuo metu vyksta intensyvi sėklos gamyba, todėl yra gerokai stipresnis fiziologinis poreikis mylėtis. Bet tai ne viskas, gilesni jausmai yra prieinami ir jauname amžiuje. Ir šio vaikino susirūpinimas nurodo į jo abejones, vidinę diskusiją, nepasitenkinimą savo elgesiu ir, ko gero, kaltės jausmą.

Natūralu, kad kuo jaunesnis vyras, tuo stipresnis potraukis. Bet tuomet iškyla daugiau klausimų. Potraukis yra normalus reiškinys, jis turi suvesti 2 žmones, be jo jie nesusitiktų. Ilgalaikiai santykiai su mergina gali sukelti įvairias pasekmes. Tai kelias į gilią meilę, galbūt net veda link šeimos. Mūsų laikais pradžioje beveik visuomet būna partnerystė (neįforminti santykiai), ilgesnį laiką vartojama patikima kontracepcija ir neplanuoto nėštumo dažniausiai išvengiama. Vaikinas lyg ir galėtų nebijoti priverstinių vedybų. Iš tikrųjų tai nėra taip paprasta.

Ilgalaikiai santykiai su moterimi yra atsakingas dalykas ir ne tik dėl galimo nėštumo. Ilgalaikiai santykiai atneša prisirišimą, suartėjimą.

Jie atneša įsipareigojimus, net ir tuomet, kai vaikinas sau ir merginai (kitą kartą mergina sau ir vaikinui) sako: “Aš nieko nežadėjau, mes tik bandome gyventi, mes liekame laisvi žmonės“.

Pats bendras gyvenimas jau yra pažadas mylėti, būti kartu, rūpintis, net ir tuomet, kai šie žodžiai neištariami. O ko gi žmonės gyvena, miega, keliauja kartu?

Kiek reikia tikrinti partnerę, ką tikimasi sužinoti nugyvenus 3, 5, 7 metus? Šis nesibaigiantis partnerės (partnerio) įvertinimas žemina ir galiausiai veda į nusivylimą ir išsiskyrimą.

Noras įsitempti merginą į lovą, matyt gali būti pradžioje, bet tai turėtų būti ne savitikslis, o vis siaurėjanti atranka. Žmonės priešingą lytį vertina pagal emocinį, dvasinį, fizinį-seksualinį atitikimą. Todėl normalu būtų siekti maksimalaus susipažinimo, kad seksualinis suartėjimas būtų gautinis pažinimo ir atitikimo įvertinimo taškas. Kadangi seksas nėra vienintelis dalykas, kas turi sieti 2 žmones, tai ir įvertinimas vien sekse nėra prasmingas.

Kartais noras įsitempti merginą į lovą reiškia nepasitikėjimą savimi kaip vyru, žmogumi. Čia gali slypėti baimė, kad nesugebės sukurti, kaip minėjau, ilgalaikio santykio, baimė, kad negalės sėkmingai mylėtis ilgą laiką su ta pačia moterimi, moterų baimė, nepasitikėjimas moterimis.

Kartais tempiant į lovą kerštaujama už iš moterų patirtas skriaudas.

Atsakymus į šiuos klausimus galima būtų rasti vaikino vaikystėje. Ką jis matė tarp tėvų, kaip su juo elgėsi vaikystėje motina? Tai tiesiogiai daro įtaką užaugusio vaikino elgesiui su priešinga lytimi. Tuos dalykus paprastai analizuoja analitikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1030)