Sutuoktinių poros, kurios šeimoje buities darbus pasiskirsto pagal tradicinę sampratą, nurodo dažniau turinčios lytinių santykių negu tos, kurios visus darbus dalijasi tarpusavyje, rašo „The Telegraph“.

Mokslininkai nustatė, kad vyrai, gaminantys maistą, valantys namus ar einantys į parduotuvę, mylisi rečiau.

Ankstesni tyrimai rodė, kad vyrai, dirbantys daugiau buities darbų, dažniau turi lytinių santykių, tačiau kokius darbus jie dirba, nebuvo tiriama.

Per naują tyrimą Jungtinių Valstijų Vašingtono universiteto sociologai nustatė, kad visus buities darbus besidalijančios poros tradiciškai moteriškiems darbams vidutiniškai skirdavo 34 valandas per savaitę, o darbams, kurie tradiciškai priskiriami vyrų kompetencijai, - 17 valandų.

Paprastai vyrai atlikdavo maždaug penktadalį „moteriškų“ buities darbų ir kiek daugiau nei pusę „vyriškų“ užduočių. Tokios poros teigė, jog per mėnesį mylisi vidutiniškai penkis kartus.

Tačiau tos poros, kuriose tradiciškai moteriškus darbus atlieka žmona, lytinių santykių nurodė turinčios maždaug 1,6 karto dažniau, negu tos šeimos, kuriose moteriškus darbus dirba vyrai.

Tačiau šios studijos autoriai perspėja, kad vyrai neturėtų šių rezultatų laikyti pasiteisinimu, kodėl jiems nereikia virti ir valyti.

„Vyrai, kurie atsisako padėti namų ruošoje, gali pakurstyti pykčius šeimoje ir sumenkinti savo žmonų santuokinį pasitenkinimą“, - teigė Sabino Kornrichas.

Ši analizė buvo paremta nacionaline apklausa, per kurią nuo 1992 iki 1994 metų buvo apklausta 4500 susituokusių porų. Pastaruoju metu tai buvo didžiausio masto studija, tyrusi, kaip dažnai sutuoktiniai turi seksualinių santykių. Tyrėjai, kurių rezultatai skelbiami žurnale „American Sociological Review“, pažymi, kad nuo to laiko, kai buvo renkami duomenys, darbų pasiskirstymas ir lytinių santykių dažnumas vargu ar galėjo reikšmingiau pasikeisti.

Interpretuodami tyrimo rezultatus, mokslininkai atmetė kitus galimus paaiškinimus, įskaitant porų religiją, pajamas, darbingumo statusą ir santuokinį džiaugsmą.

Viena iš tyrimo autorių Julie Brines sakė: „Šie rezultatai liudija, kad nuo lyties vis dar priklauso, kaip organizuojama nemaža dalis kasdienio sutuoktinių gyvenimo. Atrodo, kad lyties tapatybės, kurias vyrai ir žmonos išreiškia per savo atliekamus darbus, padeda formuoti ir seksualinį elgesį“.

„Šiandien santuoka nėra tokia, kokia buvo prieš 30 ar 40 metų, tačiau yra kai kurių dalykų, kurie tebėra svarbūs. Seksas ir buities darbai vis dar lieka itin svarbiais bendro gyvenimo aspektais. Nuo jų priklauso pasitenkinimas santuoka ir kaip sutuoktiniai išreiškia savo lytinę tapatybę“, - pridūrė ji.

Kai kurie tyrimai anksčiau rodė, jog kalbant apie buities darbus namuose, lyčių lygybė neprogresuoja.

Viena norvegų studija praėjusiais metais nustatė, kad tos poros, kurios dalijasi buities darbus, išsiskiria 50 proc. dažniau negu tos poros, kuriose dauguma buities rūpesčių gula ant moters pečių.

„Matome, kad vienodai dalijantis atsakomybę už buities darbus, pasitenkinimas santuoka nebūtinai būna didesnis“, - sakė tyrimo bendraautoris Thomas Hansenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)