14
Kitas

Ar jūs susitikinėjate su potencialiu agresoriumi? (II)

Yra ne vienas įspėjantis ženklas, pavyzdžiui, agresyvus elgesys, noras viską kontroliuoti, savintis antrąją pusę, nuolatinės pavydo scenos, atkreipiantis moters ar merginos dėmesį, jog galbūt vyrukas, kurį ji jau pradeda įsimylėti, yra pavojingas smurtautojas. Tačiau dauguma smurtautojų moka bent jau santykių pradžioje puikiai slėpti juos išduoti galinčius elgesio modelius, rašo psychologytoday.com. Kai sunerimti skatinantys ženklai tampa akivaizdūs, dažniausiai būna per vėlu – santykiai su smurtautoju jau būna spėję virsti rimtais, todėl tokį žalingą ryšį nutraukti gali būti itin sunku.

Daugiau naudos nei akivaizdūs įrodymai turi patarimai, kaip atpažinti pirmuosius žalingo ryšio ženklus. Jie ragina atkreipti dėmesį į savybes, kurių potencialus mylimasis neturėtų turėti. Jeigu sutikote būtent tokį žmogų, bėkite nuo jo kuo toliau.

Įspėjimas: santykių pradžioje jūsų partneris su jumis taip tikrai nesielgs. Tačiau iš šalies stebėdamos, kaip jis elgiasi su kitais, nesunkiai suprasite, kad anksčiau ar vėliau savo agresiją jis nukreips ir prieš jus.

1. Kaltinimai

Venkite vyro, kuris dėl savo nesėkmių ir blogos savijautos kaltina kitus. Šiuo atveju reikia būti itin atidžioms, nes kaltintojai dažniausiai būna tikri viliojimo specialistai. Kaltintojas kitus menkinti ir kaltinti gali aukštindamas jus. Pavyzdžiui: „Tu tokia protinga, nuoširdi ir rūpestinga, visai ne tokia kaip ta kalė, su kuria anksčiau draugavau“, „Kodėl negalėjau sutikti tave, o ne tą savanaudę, gobšią moterį, su kuria prieš tai susitikinėjau?“, „Tu tokia romi, o mano buvusioji buvo tikra pamišėlė ir paranojikė“.

Girdėdamos tokias nesąmones, merginos ar moterys ima manyti, jog šiam vyrukui tiesiog trūksta supratingumo ir geros moters meilės – tuomet jam imtų sektis. Tačiau tai tik savęs apgaudinėjimas. Kaltintojui niekas negali padėti. Kaltę dėl savo nesėkmių toks vyras anksčiau ar vėliau perkelia artimiausiam žmogui. Vieną dieną juo tapti galite ir jūs.

Kaltintojai meilei nesutverti, nes dažniausiai kenčia nuo aukos sindromo. Jausdamiesi auka, jie visada jaučiasi teisūs – tiek keršydami už menamas skriaudas, tiek be skrupulų priimdami kažkokias kompensacijas už tariamai patiriamą kančią. Jeigu pamilsite kaltintoją, jis jums gali suteikti labai daug skausmo.

2. Apmaudas

Apmaudas – nemalonus jausmas, kurį dažniausiai sukelia patirta neteisybė. Apmaudą išgyvenantys žmonės jaučiasi taip tarsi visas pasaulis būtų prieš juos susimokęs, gailėtų gero žodžio, rūpesčio, atlygio už nuopelnus ar tiesiog meilės, nors jie mano, jog viso to yra nusipelnę.

Kiekvienas iš mūsų gyvenime patiria daugiau ar mažiau neteisybės. Mums tai labai nepatinka, bet susidorojame su tuo ir judame į priekį, bandome pagerinti situaciją ir vengti tokių patirčių ateityje. Apmaudo įkalinti žmonės visą savo emocinę energiją švaisto mintims apie patiriamą neteisybę (tuo tarpu fakto, jog kitų atžvilgiu taip pat elgiasi neteisingai, tiesiog nepastebi). Tokie žmonės klaidingai įsitikinę nežinantys, kaip pagerinti savo gyvenimą. Apmaudą jie naudoja kaip apsaugą, neleidžiančią suvokti savo nesėkmių ir silpnybių.

Apmaudą jaučiantys žmonės tampa tokie riboti, jog kitų žmonių teises, jausmus ir nuomones ima paprasčiausiai ignoruoti. Jeigu pamilote tokį apmaudo pilną žmogų, neabejotinai tapsite ta, ant kurios galvos jis tą apmaudą ir lies. Tokiuose santykiuose tiesiog ištirpsite kaip asmenybė.

14
Kitas

Ar jūs susitikinėjate su potencialiu agresoriumi? (II)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1589)