Atsako psichologė Rūta Bubelienė.

Jūsų smalsumas, gerbiamas Jonai, pagirtinas: geriau sužinoti tai vėliau nei niekada. O atsakymas yra paprastas kaip trys kapeikos: gėjai atsiranda iš ten pat, iš kur atsiranda visi vaikai. Tačiau atrasti šią tiesą bei ją pagrįsti mokslui pasirodė labai sudėtinga dėl tvirtai mūsų sąmonėje įsigalėjusių dogmų.

Manau, subrendusio vyro kūno nesupainiosite su moters. Bet ar žinote, kad ir jų galvos smegenys yra skirtingos? Todėl vyrai ir moterys skirtingai suvokia pasaulį, todėl juos traukia priešinga lytis. Kita vertus, mokslo seniai nustatyta, kad pamatinės žmogaus vaisiaus kūno bei smegenų struktūros yra moteriškos.

Kitaip tariant, moteriškumas yra bazė, kurią perkeisdama gamta formuoja vyriškus individus. Tai tarsi prieštarauja biblinei tiesai, kad Dievas pirma sukūrė vyrą, o paskui – moterį, tačiau paaiškina, kodėl vyrai turi spenelius bei pieno liaukas, kurios, deja, jiems nepraverčia net išėjus tėvystės atostogų.

Tačiau pasidomėkime, kas gi vyksta pastojusios moters organizme šiai dar neišėjus motinystės atostogų. Būsimi tėveliai vargu ar žino, kad po lemtingos meilės nakties praėjus maždaug šešioms savaitėms jų meilės vaisius su chromosomomis XY (taigi būsimas berniukas) gauna dar gerą dozę androgenų, vyriškųjų hormonų, reikalingų jo sėklidžių vystymuisi.

Antroji androgenų dozė perkeičia vaisiaus galvos smegenis iš pamatinių, t. y. moteriškų, į vyriškas. Jei šiuo metu dėl tam tikrų priežasčių motinos organizmui trūksta androgenų, gali nutikti tai, kuo mums taip sunku patikėti: gali gimti normalus berniukas su normaliomis, tačiau moteriškomis smegenimis.

Toks pyplys išvaizda niekuo neprimins mergaitės, tačiau paaugęs mieliau žais su mergaitėmis lėlėmis nei mašinėlėmis su berniukais. Juk mūsų smegenų lytis išryškėja tik prasidėjus lytinei brandai. Tapęs paaugliu berniukas pajus, kad jį traukia ne merginos, o vaikinai, ims dėl to sielotis ir slėpti tai nuo tėvų. Tačiau „neteisinga“ jo orientacija vis tiek anksčiau ar vėliau prasiverš, ir vaikinas taps stilistu ar floristu, įsimylės vyruką, o ateityje, pavargęs slapstytis, galbūt įstos į gėjų lygą. Galimas daiktas, bus priimtas ir į konservatorių gretas.

Bet kodėl gi jo mamai tuo lemtingu momentu pritrūko vyriškų hormonų? Mokslininkai nurodo kelias galimas priežastis. Pirma, hormonų pusiausvyros sutrikimas gali būti paveldimas moteriškąja linija.

Todėl gėjai neretai turi homoseksualių brolių, pusbrolių, dėdžių ar senelių. Antra, kai kurie cheminiai vaistai (o šių nūnai itin gausiai ir neatsakingai vartojama) gali sutrikdyti androgenų pasisavinimą. Trečia, tikimybė susilaukti gėjaus išauga, jei būsima mama buvo gydyta moteriškais hormonais.

Taigi „tie gėjai“ atsirado lygiai taip pat, kaip jūs ir aš, gerbiamas Jonai: taip ir pasakykite savo anūkams. Viliuosi, kad užaugę jie nebetikės pasakomis apie iškrypėlius ir apie gėjus sužinos daugiau. Mokslininkai jau šiandien neabejoja, kad homoseksualumas yra įgimtas, o įgimtos lytinės orientacijos nepakeis joks moralizavimas ar psichoterapija.