Tikriausiai daugumai pirmiausia kyla klausimas, ar išvis verta inicijuoti kalbas erotinėmis temomis, ypač, jeigu žinome, kad artimieji vengia šios temos ir jų nuomonė yra tvirta, kartais gali atrodyti, kad tokiomis temomis kalbėti netgi neetiška. Įaugusią baimę paliesti intymias temas pastebi ir ekspertai, vyresniajai kartai šia tema kalbėti sudėtinga, koją kiša auklėjimas vaikystėje ar paauglystėje.

„Visokių žmonių yra, tad ir artimieji gali būti labai skirtingai, nepriklausomai nuo amžiaus, su vienais kalbos apie seksą bei intymius dalykus bus priimtinos ir suprantamos kaip kiekvieno asmens gyvenimo dalis, o kitiems gal net pradės šiauštis plaukai vien išgirdus taisyklingus lytinių organų pavadinimus, vietoje „pelyčių“ ar „antyčių“, – pastebi psichologė-neurobiologė, psichoterapeutė kandidatė Vitalija Navickė.

Pasak psichologės V. Navickės, sovietmečiu sekso tarsi nebuvo ir kalbos šia tema buvo laikomos nepadoriomis. „Net apie mėnesines iki šiol ne visos mamos pasikalba su dukromis. Apie intymią higieną, o tuo labiau sekso ypatumus neretai dar vis tenka mokytis klaidų-bandymų metodu“, – sako specialistė.

Vitalija Navickė

Šią tendenciją pastebi ir Deimantė Lembartienė, Fantazijos.lt parduotuvių atstovė. Anot jos, erotinės temos vis dar daliai klientų kelia nepatogumą. Yra klientų, kurie prasitaria, kad ilgai kaupė drąsą užeiti į parduotuvę. Tiesa, tokių vis mažėja. „Jei žmogus yra suinteresuotas normalizuoti intymias temas, pakanka pirmo apsilankymo, kad suprastų, jog jokio nejaukumo erotinių prekių parduotuvėje nėra, atmosfera paprasta ir draugiška, o baimės tebuvo klaidingi išankstiniai įsitikinimai“, – sako erotinių prekių parduotuvių atstovė.

Versti kalbėtis nereikėtų, bet pabandyti verta

Kalbėdama apie vyresnės kartos atstovus, psichologė primena, kad pokalbių bet kuria tema, spausti prieš pašnekovo valią nederėtų, tačiau pabandyti tikrai verta, rašoma atsiųstame pranešime žiniasklaidai.

„Gal ne iš karto, gal prireiks laiko kol kitas ar kiti įsipatogins, bet diskusija gali džiugiai nustebinti, ypač žinant, jog, pavyzdžiui, moterys seksu linkusios labiau mėgautis vyresniame amžiuje. Galbūt iš senelių sulauksite auksinio patarimo šia tema, kurio nerasite niekur kitur?“ – pataria psichologė.

Laura Šukienė

Kūno kalbos ekspertė Laura Šukienė, pataria atkreipti dėmesį, kokie kūno kalbos ženklai išduoda, kad šalia esantis žmogus nenorėtų, kad vystytumėte šią temą. „Pirmiausia išgirdus nepatogų klausimą dažniausiai žmogus padaro staigų judesį paliesdamas panosę, vengia ilgesnio akių kontakto. Gali pradėti save raminti glostydamas plaukus, trindamas kelius ar kitos rankos žastikaulį, gali pradėti glostyti savo plaštakas. Šie gestai parodo jaudulį, tai nepatogumo ženklai, kuriais pašnekovas tarsi save ramina“, – sako kūno kalbos specialistė.

Tiesa, svarbu prisiminti, kad kito žmogaus mes nepakeisime, todėl jeigu žmogus pats nenorės šios temos normalizuoti, visos pastangos bus veltui. Vis dėlto, pasitaiko atvejų, kai artimieji nori paliesti tokias temas, bet tiesiog nedrįsta. „Mūsų pastangos gali nelikti nepastebėtos, ypač jeigu susisies su kito asmens vidiniu pajautimu, jog norisi pasikalbėti erotinėmis temomis, tad mūsų kuriama aplinka gali tapti puikia dirva subręsti sėklai“, – sako V. Navickė.

Psichologė pabrėžia, kad visada svarbu gerbti kito žmogaus ribas, parodyti, jog niekas nevers kalbėti daugiau negu norisi pačiam asmeniui ir nebus juokiamasi ar žeminama kitokia nuomonė.

„Ištransliavus šią elementarią pagarbą galiausiai, atėjus laikui (kuris kiekvienam individualus), bus prakalbta daugiau negu iki šiol, tad linkiu kantrybės, kadangi ji labai vertinga šiuo atžvilgiu ir gali suteikti daug vaisių“, – patarimais dalinasi V. Navickė.

Kaip pradėti temas?


Specialistės ragina nepamiršti, kad emocijos gali būti perduodamos šalia esančiam, tad vertėtų pagalvoti ir apie save. Pasak kūno kalbos ekspertės L. Šukienės, jei abu pašnekovai jaučia įtampą, jaudulį, tai kūnas išduos vidinę, neramią būseną, pokalbis gali būti sudėtingas.

Norint jaustis užtikrintai nepatogioje situacijoje, pasak Fantazijos.lt atstovės, svarbiausia tiesiog pasiryžti išeiti iš komforto zonos, kai klientai apsipirkinėja pirmą kartą dažnai jaučiasi nedrąsiai, tačiau apsilankius kitą kartą nemalonūs jausmai dažnai dingsta. „Jei pirmą kartą žmogus jaučiasi nepatogiai, dažniausiai antrą kartą užeina be jokių nemalonių jausmų. Žinoma, yra dalis klientų, kurie taip ir nesiryžta apsipirkti fizinėje parduotuvėje ir dėl šios priežasties, mieliau perka internetu, tačiau, manau, jei žmogus jaučiasi nepatogiai lankydamasis erotinių prekių parduotuvėje savęs versti tikrai nebūtina. Visi esame skirtingi“, – sako D. Lembartienė.

Kalbantis intymiomis temomis įtampą sumažinti padeda ir pajuokavimai. „Jeigu norime, kad aplinkiniai šalia mūsų pasijaustų laisviau – beveik visuomet suveiks pajuokavimai (tik svarbu neperžengti ribos, nes kitaip jie gali ir pakenkti). Humoras yra puikus įtampos išsklaidytojas“, – teigia psichologė. Į pagalbą galima pasitelkti ir asmeninę patirtį, kuri, anot V. Navickės, padės pašnekovui pasijusti lygiavertiškesniu, mažiau pažeidžiamu ir tokiu būdu bus sukuriama saugi aplinka.

Psichologė rekomenduoja pradėti nuo saugesnių temų, kurios kaip nedidelės plytelės galiausiai leis pastatyti rūmus. „Būtina paminėti, kad aplinkinių įsipatoginimas yra ir jų pačių reikalas, tad neverta persistengi bei prisiimti už kitus atsakomybės, net jeigu kalba eina apie jų savijautą. Jautimasis nepatogiai gali signalizuoti labai svarbią žinutę, kad jie tiesiog dar nėra pasiruošę apie tai kalbėti, o dirbtinai skatinti nevertėtų“, – patarimais dalinasi psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją