Kaip buvo

Vargu ar kas dabar pasakytų, kada žmonėms pirmą kartą į galvą šovė mintis užsiimti grupiniu seksu. Tačiau žinant faktus, kad tokie seksualiniai santykiai populiarūs tarp primatų, galima daryti išvadą, kad seksu ne dviese žmonės užsiiminėjo labai seniai - dar tada, kai nebuvo tokiais žmonėmis kaip dabar.

O tais laikais, apie kuriuos mes jau žinome daug geriau, grupinis seksas buvo laikomas įprastu dalyku. Bakchanalijose, senovės romėnų šventėse, skirtose vyno ir linksmybės dievui Bakchui, buvo siūlomos „šventos“ masinės orgijos.

Iš pradžių šios šventės buvo skirtos tik moterims – vyrų į jas neįleisdavo. Užtai jaunos merginos galėjo jose dalyvauti kartu su ištekėjusiomis moterimis. Grupinis seksas – kaip kulto elementas – šventėse buvos skiriamas dieviškosioms būtybėms - Demetrai, Venerai, Saturnui.
Senovėje žmonės į grupinį seksą žiūrėjo daug paprasčiau – tai buvo linksmybių, kurias sudarydavo dar ir dainavimas, šokiai, vaišės, dalis.

Vienos Afrikos tautos vyrai buvo įsitikinę, kad kuo moteris turi daugiau meilužių, tuo yra geriau. Kam geriau? Ogi visiems! Ir norint pasimylėti tikrai nereikia slėptis. O visi užmaniusieji glamonių netrukdomi gali prisijungti.

Taigi senaisiais laikais grupinis seksas buvo laikomas pakankamai įprastu dalyku. Nemažai daliai šiuolaikinių žmonių, nepaisant neigiamo bažnyčios, o ir visuomenės požiūrio, toks jis yra ir dabar.

Seksualinė revoliucija

Naujomis spalvomis grupinis seksas „sužydėjo“ 1960-aisais vadinamosios seksualinės revoliucijos metu. Tiesa, 1980 m. pradėjus po pasaulį plisti AIDS šmėklai ne vieno aistra mylėtis su keliais partneriais gerokai pravėso.

Mūsų dienų moralės normos grupinio sekso kaip ir nepripažįsta, tačiau ar tai kada nors ką nors sustabdė? Kaip žinia viskas, kas mūsų gyvenime yra gero, arba nepažįstamo, arba amoralu, arba gali turėti įtakos nutukimui. Tik ar iš tiesų gero? Portalo lady.mail.ru lankytojos, dalyvavusios „grupinėse orgijose“ apie tai pasidalino mintis:
Olga, 25 m.: „Nepasakysiu, kad tai buvo fantastiška, tačiau neįprasta. Jei pasitaikytų proga tai pakartoti dar kartą, neatsisakyčiau.“

Svetlana, 26 m.: „Nesitikėjau, kad pasiryšiu... Dabar gailiuosi, kad tai išbandžiau.“

Psichologai teigia, kad grupinis seksas kaip tik ir pasižymi „santykių deficitu“. Ir esmė ne „pokalbiuose po sekso“ – tiesiog psichologiškai yra sunku vienu metu susikoncentruoti ties dviem partneriais. Tuo labiau, jei jų dar daugiau...

Tam tikra grupinio sekso atmaina yra laikomas svingas. Tokį seksą praktikuojančios poros teigia, kad tai itin sustiprina jų santykius, leidžia atsiskleisti seksualumui. Tiesa, tokie santykiai dalies visuomenės yra smerkiami ir nesuvokiami. Įdomu tai, kad dauguma žmonių geriau rinktųsi grupinį laisvų žmonių seksą nei svingą.

To paties portalo lankytojai išsakė nuomonę ir apie tokius santykius:

Lina, 26 m.: „Užsiiminėjau grupiniu seksu, kai dar buvau laisva, ir man tai patiko. Tačiau tai buvo du žmonės, kuriems buvau visiškai abejinga. Tačiau net įsivaizduoti sunku, kad lovoje galėčiau su kuo nors dalintis mylimu vyru. Tai tiesiog neįmanoma!“

Psichoterapeutai komentuoja

Pasak specialistų, kad ir kaip neigiamai visuomenė atsilieptų apie grupinį seksą, jis egzistuos.

Tokius santykius dėl įvairiausių priežasčių pasirenka skirtingi žmonės.

Dažnai tokiu būdu bandomos išspręsti asmeninės problemos ir dramos. Tačiau neretai čia suveikia posakis - norėjo kaip geriau, išėjo kaip visada. Pavyzdžiui, gali būti, kad gelbėdama santykius ir svingui pasiryžusi pora gali tik dar labiau pabloginti padėtį, jei vienam iš partnerių tokie santykiai bus nemalonūs.

Grupinis seksas pavojingas žmonėms, patyrusiems psichologines traumas, bei tiems, kurie tuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus asmeniniame gyvenime. Pasak specialistų, dažniausiai noras tiesiog pasilinksminti, jiems baigiasi dar didesne krize arba depresija.

Pasitaiko atvejų, kai žmonės tampa priklausomi nuo grupinio sekso ir jie jau nebegali mylėtis su vienu partneriu, nes toks seksas jau nebegali patenkinti vis didėjančių „gurmano“ poreikių.

Dauguma psichoterapeutų pritaria nuomonei, kad grupinis seksas žaloja ir kūną, ir sielą. Jei pora gali kalbėtis ir girdi, ką sako, jie gali ir dviese išspręsti iškilusias problemas. Tačiau jei dialogas neįmanomas, joks svingas nepadės išgelbėti santykių.