Docentės (beje, dar ir šuns šeimininkės) Christy L. Hoffman inicijuotas tyrimas buvo vykdomas apklausiant 962 įvairiuose Jungtinių Valstijų regionuose gyvenančias moteris. 55 proc. iš jų prisipažino, kad lovą paprastai dalijasi su bent vienu šunimi, o 31 proc. nurodė, kad kartu su jomis paprastai miega bent viena katė. 57 proc. tekdavo miegoti dar ir šalia vyriškio.

Kaip rašoma portale „HuffPost“, moterims pateiktose anketose buvo įvairių klausimų, leidusių padaryti išvadas apie jų miego kokybę ir saugumo jausmą. Iš esmės buvo siekta išsiaiškinti, kokią įtaką įvairiems miego aspektams turi greta atsiduriantis šuo, katė arba vyras.

Išanalizavusi moterų pateiktus atsakymus Ch. L. Hoffman vadovaujama komanda priėjo prie išvados, kad vyrai ir katės tik trikdo moterų miegą, o štai šunys nubudina ypač retais atvejais.

Kodėl taip yra? Kaip sakė pati tyrimo iniciatorė, viena iš galimų priežasčių – tinkamesni šunų augintojų miegojimo įpročiai ir griežtesnė dienotvarkė. Palyginti su tais, kuriems šunų prižiūrėti netenka, jie anksčiau gulasi miegoti, nes turi anksčiau keltis.

„Šunų savininkai turi prisiderinti prie savo augintinių poreikių, pavyzdžiui, kas rytą juos išvesti į lauką, ir tai juos verčia laikytis griežtesnio miego režimo, – sako Ch. L. Hoffman. – Svarbu ir tai, kad šunų miego laikas su žmogaus miego įpročiais sutampa kur kas labiau nei kačių.“

Dar Ch. L. Hoffman paminėjo ir tai, kad šunys, kaip lovos partneriai, geba gana lanksčiai prisitaikyti prie žmogaus gyvenimo ritmo. Kad su šunimis moterys jaučiasi saugiau nei su katėmis, ko gero, sakyti nereikia.

Miegas su šunimi

„Kai kurias šunų savininkes ramina vien žinojimas, kad kam nors laužiantis į namus arba kito pavojaus atveju šuo jas būtinai prikels. Katės gi tokios pareigos tikrai neatliktų“, – aiškina Ch. L. Hoffman.

Ir iš tiesų, vargu ar kam pavyktų išmokyti savo kačiuką agresyviai sumiaukti ir įsisegti įsibrovėliui į blauzdą.

Jei kilo klausimas, kodėl saugumo garantu moterys nelaiko vyrų, žinokite, kad šis atradimas nustebino ir pačią Ch. L. Hoffman.

„Tikrai maniau, kad atsakydamos į klausimus, susijusius su jaukumu ir saugumu, tyrimo dalyvės vienodai įvertins ir šunis, ir vyrus. Deja, didžiai mano nuostabai, moterys nurodė, kad saugiau ir jaukiau jaučiasi tada, kai šalimais guli šuo“, – prisipažino Ch. L. Hoffman.

Jei tektų kalbėti ne vien apie moteris, turėtume pasakyti, kad visi žmonės geriau išsimiega, kai šalia yra šuo. Tačiau Ch. L. Hoffman vadovaujamą komandą domino vien moterų patirtis, nes jų miegas ir šiaip yra mažiau kokybiškas nei vyrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (428)