Jis niekada su kūdikiu nepažais, neišeis su juo pasivaikščioti. Neleis man atsipūsti.

Mano anyta jį gina ir sako, kad jis man nieko neskolingas ir kad aš pati turiu rūpintis kūdikiu 24 valandas per parą. Nuo tokio vaizdo kiekvieną dieną jis man tampa vis atgrasesnis.

Pas mus į svečius užsuka ir vyro brolis, pamato, kaip mes gyvename, o tada skambina mamai ir skleidžia gandus. Nežinau, kaip gyventi, kaip elgtis – ant mano pečių gula ir namai, ir buitis, ir kūdikis. Jis eina į darbą ir nuolat skundžiasi, kaip jam visi ten įgriso. Pinigų taip pat nematau.

Galina, 40 metų

Į skaitytojos klausimą portale PSYCHOLOGIES atsako psichologė Marina Černogubova:

Galina, jūsų šeima – tai ne tik jūs ir jūsų vyras, bet ir jūsų anyta bei vyro brolis. Jie tiesiogiai ar netiesiogiai tarsi gyvena kartu su jumis, jus stebi, dalija patarimus. Kodėl jums reikia tokio artimo bendradarbiavimo su giminaičiais? Dažnai toks jų dalyvavimas tik trukdo kurti savo atskirą gyvenimą, kartais uždarą nuo kitų akių. Taip atsitinka šeimose, kuriose ribos yra išsiliejusios, kur nesuprantamos savo ir kito asmens teisės.

Gali būti, kad anyta daro jums didelę įtaką, ir jūs per ją bandote susikalbėti su savo vyru. Poveikis greičiausiai bus priešingas: kai jūs skundžiatės, ji gina. Pabandykite apie savo poreikius pasikalbėti betarpiškai savo šeimos viduje, o ne per giminaičius. Pagalvokite, kokią įtaką tai padarytų jūsų santykiams su vyru. Ar įmanomas toks tiesioginis kontaktas ir ko reikėtų, kad jis įvyktų?

Kūdikio atėjimas tampa jėgų išbandymu – dėl pasikeitusios rutinos, vaidmenų ir pareigų. Hormoniniai pokyčiai taip pat turi daug reikšmės ir daro įtaką jūsų nuotaikai. Tai nėra lengvas laikotarpis. Šiuo atveju svarbu išmokti kalbėtis ir aptarti tai, kas vyksta, tačiau tai turėtų būti daroma šeimoje, neįtraukiant giminaičių ar draugų.

Galbūt nuovargis ir poilsio stoka šiuo metu dažo jūsų gyvenimą pilkomis spalvomis, todėl jums sunku įžvelgti gerus dalykus. Ar to gėrio tiesiog nėra? Tuomet ir prarasti nėra ko – ar verta likti tokioje santuokoje? Dėl ko? Jei nesiskiriate, vadinasi, yra teigiamų momentų, vilčių, perspektyvų. Pabandykite prisiminti: kas siejo ir laikė jus kartu iki vaiko gimimo, kas buvo vertinga jūsų santykiuose? Jei į galvą ateina daug malonių dalykų, galite pagalvoti, kaip tas akimirkas susigrąžinti ir kaip įlieti jas į savo kasdienį gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)