Visų pirma, jūs esate tikrai ne vienintelė moteris, kuri tai patiria. Akušerė-ginekologė Anne Barbieri iš Mount Sinai medicinos centro teigia, kad pas ją ateina įvairaus amžiaus žmonės, besiskundžiantys sumažėjusiu seksualiniu potraukiu, pradedant trečia ir baigiant septinta dešimtimi.

„Vieni tai patiria dėl hormonų disbalanso, tačiau ne visada dėl to kaltas būtent jis, – aiškina gydytoja. – Tenka su kiekvienu pacientu spręsti sudėtingą klausimą, o tai reiškia, kad tenka kalbėti apie hormonus, fizinę sveikatą, emocinę būklę, apskritai gyvenimo būdą, jų santykius.“

Tačiau norint išsiaiškinti, kas lemia žemą libido, pirmiausia reikia suprasti, kaip veikia lytinis potraukis.

Kas kontroliuoja moters lytinį potraukį?

Taigi, kas veikia jūsų libido? Pagrindinis komponentas yra testosteronas. Būdama moteris, neturite šio hormono tiek, kad imtų augti barzda. Vis dėlto, jūsų organizme esančio testosterono kiekis stipriai veikia jūsų lytinį potraukį, ypač prieš ovuliaciją (kai didžiausia tikimybė pastoti).

Kiekvieną mėnesį ciklo viduryje jūsų smegenys kiaušidėms siunčia signalą – tai sukuria apie 50 procentų organizmo testosterono – pagaminti didelį kiekį šio geismą skatinančio hormono. Iš esmės, taip jūsų organizmas siekia, kad pastojimui optimaliu laiku imtumėtės reikiamų veiksmų.

Testosteronas taip pat inicijuoja kraujo tekėjimą, dėl ko jūsų vagina ir klitoris tampa jautresni. Tai skatina lubrikaciją ir daug stipresnį orgazmą.

Kodėl nesijaučiate lytiškai susijaudinusi?

Kalbant apie tai, kas gali kaišioti pagalius į ratus jūsų geismui, yra keli aspektai.

Moterų sveikatos ekspertė Sherry Ross, parašiusi knygą „She-ology“, teigia: „Moterų seksualinis geismas ir apetitas prasideda didžiajame organe virš pečių, o ne ten, žemiau liemens. Kasdienė įtampa darbe, dėl pinigų, vaikų, santykių, taip pat sumažėjusi energija yra bendros problemos, kurios mažina moterų libido“.

Štai kodėl tada, kai jūsų organizmas gamina kortizolį (streso hormoną), sumažėja testosterono kiekis.

Dėl to A. Barbieri dažnai savo pacienčių pirmiausia klausia apie jų gyvenimo būdo veiksnius, pavyzdžiui, ar jos kam nors turi įsipareigojimų, kaip bendrauja su partneriu, ar jaučiasi laimingos.

Taip pat ji ieško emocinio ir fizinio smurtavimo požymių.

Toliau eina gyvenimo būdas ir dienotvarkė.

„Jeigu kažkas yra fiziškai ir psichiškai išsekęs, tai gali lemti žemą libido“, – aiškina A. Barbieri. Pasak specialistės, tam įtakos turi ir tokie su hormonais susiję reikalai, kaip menopauzė ar kontraceptinės priemonės.

Kai kurios kontraceptinės priemonės pakeičia organizme testosterono gamybą, ir ne į gerąją pusę. Hormoninė nepageidaujamo nėštumo kontrolė dažnai užmigdo kiaušides, kas sulaiko ovuliaciją. Tokios kiaušidės negali gaminti testosterono. Kuo mažiau testosterono, tuo silpnesnis lytinis potraukis.

Štai dar keli fiziniai veiksniai, kurie gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą organizme: depresija (kai kurie antidepresantai seksualinį potraukį itin stabdo), aukštas kraujo spaudimas, didelis kūno masės indeksas, antsvoris, tokios medicininės diagnozės kaip endometriozė, artritas ar menopauzė.

Taigi, kaip sustiprinti savo seksualinį potraukį?

Jeigu jaučiate, kad jūsų libido susilpnėjęs, išbandykite šiuos patarimus:

1. Pasikalbėkite apie vaidmenų žaidimą, apie kurį seniai fantazuojate

Arba išbandykite tą sekso žaislą, kuris jums visada kėlė susidomėjimą. Nes jeigu su savo partneriu nebendraujate, tuomet negaunate to, ko jums reikia – tai galioja visiems santykių aspektams.

„Sveikiausias ir natūraliausias moters seksualinio potraukio pagerinimo būdas – glaudus emocinis, psichologinis ir fizinis ryšys su partneriu, – teigia Sh. Ross. – Geras bendravimas su partneriu yra geriausia įžanga, kurios partnerė gali norėti.“

2. Valgykite avokadus ir sportuokite

Turbūt žinote, kad organizmas gerai funkcionuoja tik tada, kai užtikrinamas nuo septynių iki devynių valandų miegas, reguliarus fizinis krūvis ir geras maistas.

Visa tai taip pat padės pakurstyti jūsų seksualinį apetitą. „Rinkitės dietą, kuri paremta pilno grūdo produktais, sveikais riebalais, tokiais kaip avokadai, alyvuogių aliejus ir riešutai“, – pataria A. Barbieri ir ragina mažinti perdirbtų angliavandenių, transriebalų ir cukraus vartojimą.

3. Užsidėkite veido kaukę ir leiskite sau pailsėti

Stresas yra pagrindinis lytinio potraukio žudikas. Tačiau situaciją gali pataisyti sau skirtas laikas, tikina A. Barbieri. Savaitės bėgyje raskite laiko sau. Pavyzdžiui, išeikite į kiną, pasidarykite manikiūrą ar nueikite į jogos pamoką. Tai suteiks jums palaimos jausmą.

4. Valgykite austres, tai išties padeda

Libido produktai

Tokie afrodiziakai kaip austrės, kiaušiniai, ikrai, šparagai, salierai, svogūnai ir moliuskų geldelės išties yra verti dėmesio. „Manoma, kad kai kurie jų didina seksualinį potraukį dėl to, kad vizualiai primena genitalijas, o kiti turi genitalijų formą ar tekstūrą, – aiškina Sh. Ross. – Kiti maisto produktai (austrės) turi daug cinko, kurio daugeliui žmonių trūksta, kas gali nulemti silpną lytinį potraukį.“

5. Išbandykite visas galimybes

Svorio metimas, pašalinio medikamentų poveikio vengimas ar fizinė terapija dubens skausmui pašalinti – visa tai taip pat gali pagerinti jūsų seksualinį potraukį.

Pasak A. Barberi, pakaitinė hormonų terapija yra dar viena galimybė, jei išbandėte visus kitus metodus. Šiuo atveju svarbiausias dalykas yra pasikalbėti su savo gydytoju ir išsiaiškinti, kas jums labiausia tinka, prieš imantis bet kokių drastiškų veiksmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1779)