Psichoanalitikė Svetlana Fiodorova dalijasi mintimis apie futbolo magiją portale psychologies.ru.

Jo identifikavimas. Kai mes ką nors žiūrime, mūsų smegenyse aktyvuojami veidrodiniai neuronai. Būtent todėl žiūrovas susitapatina su žaidėju – su jo jėga, judrumu, sugebėjimu veikti kartu. Tai svarbi patirtis vyro identifikavimui.

Ne mažiau svarbu ir vienybė, bendri išgyvenimai. Ypač stipriai tai juntama stadione, tačiau tą patį galima patirti ir sėdint priešais televizoriaus ekraną, kai suvokiame, kad tas pačias rungtynes stebi milijonai.

Jo ekstazė. Futbolininkas turi žaidimo objektą (kamuolį) mažiau, nei bet kuriame kitame žaidime. Tame slypi dalis futbolo magijos. Mes visi norime kažką turėti, tačiau ne visada galime. Psichoanalizėje yra realybės principo sąvoka. Ją sudaro ribų pripažinimas ir malonumo gavimas „teisėtais“ būdais (iš pradžių kalba eina apie vaiką, kuris nori užvaldyti mamą, tačiau negali, nes ji priklauso tėvui).

Futbole taip pat nėra visiško užvaldymo. Įvarčio sukelta ekstazė įmanoma tik turint kitų vyrų, komandos draugų palaikymą. „Tėvo“ vaidmenį šiuo atveju atlieka treneris. Taip atrodo idealus paveikslas, bet realybėje, žinoma, viskas yra kitaip.

Bendros emocijos. Futbolas leidžia išgyventi stiprias emocijas: džiaugsmą, nusivylimą, kone orgazmui prilygstantį malonumą, kai palaikoma komanda įmuša įvartį. Su amžiumi mes „apaugame“ apsaugomis ir, deja, nebeleidžiame sau audringų emocijų įprastame gyvenime. O kartais ir laimei – nes kalba eina ir apie pyktį, agresiją, troškimą įveikti priešininką. Futbolas mums suteikia galimybę išgyventi visus šiuos jausmus.

Jos klaidos. Pati didžiausia moters klaida – pavyduliauti vyro futbolui. Iš esmės tai reiškia pavyduliauti jo siekimui sutapatinti save su vyriškumu, sėkme ir gal net savo svajone. Kalbant psichoanalizės kalba, moteris, mėgindama pažaboti vyro susidomėjimą futbolu, jį tarsi kastruoja. Slopina jame resursus, kurių dėka jis gali semtis jėgų, reikšti emocijas, demonstruoti tą pačią energiją, kad vėliau jos nerodytų šeimoje.

Jos šansas. Poros santykiams bus geriau, jeigu moteris vyro susidomėjimą futbolu išgyvens kartu. Tai reta galimybė pažinti jį iš netikėtos pusės, suprasti jo emocionalumo lygį. Kur dar įprastame gyvenime pavyks pamatyti, kaip jis gali šaukti, šokinėti ir verkti?

Tiesa, vyras gali ir nenorėti, kad moteris kartu įsitrauktų į futbolo emocijas. Jis gali manyti, kad tai išskirtinai vyrų teritorija, todėl vyras gali bandyti gintis nuo kėsinimosi į ją. Tai priklauso nuo asmenybės – jeigu moteris jam nuo pat pradžių yra ribojantis objektas, draudžiantis kai kuriuos malonumus (pavyzdžiui todėl, kad motina jį pernelyg kontroliavo), toks vyras nesugebės moters draugijoje atsipalaiduoti. Tokiu atveju futbolas – galimybė legaliai išgyventi vyriškos laimės ir buvimo be moters akimirkas. Geriau palikti jį ramybėje, o po varžybų kartu pasidžiaugti ar paliūdėti.

Jų meilė. Ir paskutinis, tačiau taip pat svarbus momentas. Tikrai neverta iš vyro reikalauti lytinių santykių iškart po futbolo varžybų. Ypač jeigu jos buvo sunkios, nes tokiu atveju vyras gali jausti emocinį išsekimą. Nors viskas dar priklauso ir nuo rezultato. Taigi, toliau sirkime už savo pasirinktą rinktinę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)