Savaime suprantama, paprasčiausias būdas – nusiprausti po dušu, bet ne visi nori iš karto po sekso skubėti į dušą. „Reddit“ skaitytojai sugalvoja įvairių alternatyvų – vieni apiplauna varpą kriauklėje, kiti nušluosto drėgnu rankšluosčiu ar drėgnomis servetėlėmis.

Kaip rašoma portale menshealth.com, nėra vieno vienintelio tinkamiausio būdo apsiplauti penį po seksualinių santykių, vis tik patartina turėti omenyje kelis aspektus.

„Svarbu paisyti higienos ir apsiplauti penį po lytinių santykių, – teigia gydytojas Johnas Zampella iš Niujorko P. R. Tischo vyrų sveikatingumo centro. – Sakyčiau, nėra teisingo ar klaidingo būdo apsiplauti penį, tiesiog egzistuoja kelios bazinės taisyklės. Seksas nėra sterilus, tai ir odos dalelės, ir kūno skysčiai ir pan. Todėl po intymių santykių būtina iš karto apsiplauti penį.“

J. Zampela pakomentavo kai kuriuos patarimus „Reddit“. Anot jo, efektyviausiai naikina bakterijas ir saugo nuo infekcijų muilas su vandeniu (ypač po analinio sekso).

Kodėl po seksualinio akto vyrams būtina apsiplauti penį

Ant penio yra dviejų tipų odos: mukozinės, arba gleivinės tipo, ir odos su keratinizuotu sluoksniu. Pirmojo tipo oda yra švelni, plona – kaip iš vidinės lūpų pusės. Keratinizuota oda turi apsauginį sluoksnį, ji panaši į rankų vidinės pusės odą.

Mukozinė oda jautri. Moters makštis sekso metu sudrėksta, tuo pačiu išskiria specifinį rūgštingą sekretą, kuris saugo nuo infekcijų, bet ir gali sudirginti jautrią penio odą. Kalbant apie analinį seksą, paminėta, kad tiesiojoje žarnoje yra kitokių dirgiklių ir bakterijų, kurios didina infekcijų riziką, taigi, apsiplovimas po sueities dar svarbesnis. Oralinio sekso metu ant penio patenka seilių; žmogaus seilėse yra fermentų, kurie skaido maistą, kai kramtome, tie patys fermentai patenka ir ant varpos. J. Zampella ramina – varpos jie nesuvirškins, tačiau gali sudirginti, ypač zoną aplink šlaplės angą.

Kaip apsiplauti

J. Zampella pataria nuprausti penį šiltu vandeniu ir tokiu būdu pašalinti bet kokias erzinančias medžiagas. Švelnus muilas ar prausiklis pašalins bakterijas, lipnumą nuo lubrikanto ir pan. Gydytojas pataria neprausti varpos prausikliais, kuriuose yra dažų ar kvapų, nes jie gali erzinti.

Urologas Michaelas Ingberis teigia, kad būna specialių prausiklių sėklidėms, tarpvietei ir anusui prausti, kurie neutralizuoja ir bet kokius kvapus.

Urologas įspėja – varpą plaukite švelniai, jokiu būdu nešveiskite: „Varpos oda plona, ypač prie pagrindo, o liaukos yra ypatingai jautrios. Nereikia naudoti šveitiklių, šiūruoklių ar pan. priemonių, visiškai pakanka nuprausti rankomis.“

Po seksualinio akto patartina nusišlapinti – tai padeda apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų, išvalo šlaplę.

Po apsiplovimo pasitepkite švelniu losjonu, drėkinamuoju kremu – kad sudrėkintumėte jautrią penio odą. Svarbu, kad losjone nebūtų netinkamų komponentų.

„Vis tik daugelio losjonų sudėtyje yra alkoholio, glicerino – šios medžiagos dirgina odą“, – įspėja M. Ingberis. (Dėmesio – daugelio muilų sudėtyje yra glicerino, juose jis nepavojingas, kadangi yra minkštiklis, kuris atlieka valomąją funkciją; losjonuose esantis glicerinas lieka ant odos, jis nenuplaunamas, todėl gali sudirginti).

Patarimai apipjaustytiems ir neapipjaustytiems vyrams

Neapipjaustytiems vyrams patartina kruopščiau apsiprausti. Ant jų penio yra daugiau mukozinės odos, penio galvutė po ja – rožinė, jautresnės odos. Jautrumas reiškia, kad penis jautriau reaguos į įvairius dirgiklius.

„Neapipjaustytiems vyrams patariama reguliariai atsmaukti apyvarpės odą ir apiplauti po ja, – aiškina urologijos dėstytojas Čikagos universitete, daktaras Laurence‘as Levine‘as. – Švelniai atsmaukite odą ir išplaukite, kad po ja nesikauptų smegma – organinių medžiagų masė, taip pat natūraliai iš kūno išsiskiriantis prakaitas.“
L. Levine‘as pabrėžia – būtina kasdien apsiplauti atsmaukus apyvarpę, net jei neturėjote seksualinių santykių.

Apipjaustytiems vyrams ne mažiau svarbu irgi kruopščiai kasdien apsiplauti varpą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)