Mėgstamiausios fantazijų temos

Erotinių fantazijų yra turėję visi. Tokios fantazijos, vizijos, svajonės paprastai atsiranda paauglystėje, neretai drauge su pirmuoju įsimylėjimu. Erotinės fantazijos sustiprina geismą, nors iš dalies atstoja realų intymumą bei “aprūpina” naujomis idėjomis. Jos sustiprina ir pasitikėjimą savimi. Galiausiai svajoti apie seksą galima bet kur ir bet kada, o juo užsiimti reikia ir tinkamos vietos, ir laiko.

Seksologas Michael Perri teigia, kad beveik pusė moterų orgazmą gali pasiekti vien mintimis, o tokių vyrų tėra 1 proc. Likusių 99 proc. fantazija veikia tik drauge su masturbacija.

Seksologams sutariant dėl erotinių fantazijų malonumo ir naudingumo, jos vis dažniau bandomos suprasti, patyrinėti, išsiaiškinti, apie ką svajojama. Maždaug 10 tūkstančių prancūzų ir prancūzių buvo paprašyti: “Papasakokit dažniausias savo erotines fantazijas, tai yra, erotinius įvykius, kuriuos Jūs įsivaizduojate ir kurie Jus jaudina”. Atsakinėjusieji paaiškindavo, ar fantazuoja apie seksą, ar apie meilę, ar apie pažįstamą žmogų – buvusį, esamą, galimą draugą (-ę), įžymybę, ar apie jo jausmus, išvaizdą, greitą seksą viešoje vietoje ir pan.

Tyrimo rezultatai parodė, kad vyrų ir moterų fantazijos skiriasi mažiau nei skirtingo amžiaus žmonių fantazijos.

Jaunesni vyrai (iki 40 metų) dažniausiai fantazavo apie patį lytinį aktą. Vyrai iki 20 metų iš viso nesuprato, apie ką kitą dar būtų galima fantazuoti. Tuo tarpu penkiasdešimtmečiai-šešiasdešimtmečiai vyrai jau “atrado” ir švelnumo, ir atsidavimo, ir stebėjimo, kaip moteris užsiima seksu, vaizdinius. Jie galėtų gerai suprasti jaunų merginų erotines fantazijas, nes vyresnės moterys apie seksą fantazuoja panašiai kaip jauni vaikinai. Visgi populiariausias moterų fantazijų objektas buvo švelnūs, romantiški herojai.

Iš esmės skyrėsi vyrų ir moterų fantazijos apie grupinį seksą. Pasirodė, kad vyrų vaizduotėje artumas su keliomis moterimis iškyla kone keturis kartus dažniau, nei moters vaizduotėje artumas su keliais vyrais. Toks pat skirtumas (tik jau moterų “naudai”) išaiškėjo lyginant stebėjimo fantaziją. Vyrai retai kada fantazuoja apie tai, kad juos besimaudančius, nusirengiančius stebės moteris, o moterims patinka įsivaizduoti, kad apsinuoginusias jas pamatys vyras. Ir vyrai, ir moterys bando įsivaizduoti seksualinę prievartą. Vieni mėgaujasi aukos, kiti – kankintojo vaidmeniu. Tačiau ne visi vyrai trokšta nugalėti. Kai kuriems patiktų, kad juos užvaldytų žiaurios, gašlios, nesivaržančios nimfomanės.

Bent fantazijose įveikti kompleksai

Erotines fantazijas galima susieti su didesnėmis ar mažesnėmis seksualinio gyvenimo problemomis. M. Perri rašo, kad mėgstama pornografinių filmų tema – du vyrai santykiauja su viena moterimi – atitinka ir paplitusias vyriškas fantazijas bei leidžia įtarti, kad nuolat tokius santykius įsivaizduojantis vyras suvokia draugę kaip nesidominčią seksu, todėl bando mintyse jų ryšį padaryti labiau “kūnišką”. Taigi, jo problema yra ta, kad jis, pernelyg idealizuodamas moterį, nesugeba atsipalaiduoti netgi intymiai bendraudamas.

Ne mažiau populiari fantazijų tema – vienas vyras su dviem moterimis. Pasąmoninė vyriškio svajonė, slypinti už šios fantazijos, gali būti išreiškiama taip: jei dvi moterys pasirinko mane, jos nepaprastai vertina mano vyriškumą. Dažniausiai tokia fantazija būdinga tiems vyrams, kurie abejoja savuoju vyriškumu. Jei savo vyriškumą vyras bando patvirtinti, stengdamasis patenkinti draugę, jai šis drovus nepasitikėjimas gali atrodyti gana patrauklus. Deja, ji pamiršta, kad toks draugas gali ieškoti savojo vyriškumo patvirtinimo ir kitur.

Fantazija apie seksą su nekalta mergina irgi atskleidžia norą patvirtinti savo vyriškąją vertę. Atseit, pirmas visada geresnis nei antras. Nors daugelis moterų tikriausiai taip nemanytų ir nesakytų.
Seksas su nepažįstamąja - tai seksas iki pažinties ar vietoj pažinties. Jis panašus į prievartą. Tokias fantazijas mėgsta pasitikintys savimi vyrai. Tikėdami savo beribiu patrauklumu ir seksualumu, jie dažnai neskiria pakankamai dėmesio moteriai. Greito sekso fantazijos nerodo ir dėmesio moters išgyvenimams. Taigi, jei vyras skiria glamonėms tris minutes, derėtų jo paklausti, ar jis nesvajoja apie greitą seksą su atsitiktine pakeleive.

Seksas, kurį stebi kiti - ekshibicionistinė fantazija. Ji būdinga ne itin seksualiems, bet linkusiems stebinti kitus, protestuoti prieš visuomenės normas. Ją mėgsta paaugliai. Šiuo atveju moteris tėra įrankis, o vyras svajoja apie vyriškumą, leidžiantį moterį suvilioti bet kada ir bet kur. Visgi jį labiau nei moteris, traukia stiprūs pojūčiai, todėl fantazija apie seksą boso kabinete su šio sekretore, tai fantazija ne apie seksą, o bandymas nors vaizduotėje pakilti karjeros laiptais.
Visgi nereikėtų pamiršti, kad erotinės fantazijos asmeniškos ir ne visada tiesiogiai perskaitomos. Mylėdamasis ne vienas ir ne viena retkarčiais įsivaizduoja santykius su kitu, o ne su tuo (ta), kurie šalia. Tai nėra ženklas, kad ištikimybė bus sulaužyta.

Fantazijos – lengvas būdas atspėti poros ateitį

Fantazijų tipai gali atskleisti draugo (-ės) nuostatas ir baimes (suprantama, jei jis/ji nuoširdžiai apie savo fantazijas papasakos). Antra vertus, fantazijos tam ir skirtos, kad mintyse išbandytume galimybių ir norų ribas, todėl vienareikšmiškai tvirtinti, kad tas, kuris įsivaizduoja greitą seksą su nepažįstamąja miesto aikštėje, yra savimi pasitikintis ekshibicionistas, būtų aiški klaida.
Tačiau vienas erotinių, meilės, sekso fantazijų požymis leidžia gana patikimai numatyti moters ir vyro ryšio ateitį. Tas požymis – laikas. Jei vyriškis fantazuoja apie nuostabų, aistringą, nepakartojamą seksą su drauge, tai jis tikrai jos geidžia. Jei vyriškis fantazuoja apie tai, kaip po daugelio metų jis ir ji po žydinčia liepa prisimins aistrą ir džiaugsis anūkais – jis ją myli.