Kas yra erekcijos sutrikimas?

Erekcijos sutrikimas – tai vyro negalėjimas ar nesugebėjimas pasiekti ir (ar) išlaikyti tokią varpos erekciją, kad būtų pasiekiamas lytinis pasitenkinimas. Paprastai tariant, erekcijos sutrikimai neleidžia mėgautis pilnaverčiu lytiniu gyvenimu.

Statistika rodo, kad į penktąją dešimtį įžengę vyrai gali gana dažnai patirti įvairių praeinančių erekcijos sutrikimų – jie pasireiškia nuo 10 iki 50 proc. vidutinio amžiaus lytiškai aktyvių vyrų. Vis dėlto skaičiuojama, kad net apie 30 proc. tokio amžiaus vyrų kenčia nuo sunkių erekcijos sutrikimų ar tokios erekcijos disfunkcijos, kai varpos erekcijos nepavyksta pasiekti kiekvienų lytinių santykių metu. Teigiama, kad erekcijos sutrikimų turinčių vyrų pasaulyje daugėja nuolat ir tai tampa vis aktualesne sveikatos problema. Manoma, kad tokiems neigiamiems pokyčiams itin daug įtakos turi kintantis gyvenimo būdas, žalingi įpročiai ir labai didelė kasdien patiriama nervinė įtampa.

Dėl kokių priežasčių atsiranda erekcijos sutrikimų?

Pagrindinis erekcijos sutrikimų rizikos faktorius yra vyro amžius. Vadinasi, kuo vyresnis vyras, tuo didesnė erekcijos disfunkcijos pasireiškimo tikimybė. Vis dėlto tai nėra labai griežta taisyklė – kai kada daug stipresniais ir labiau varginančiais erekcijos sutrikimais skundžiasi vos 40 metų sulaukęs vyras, nei jau 60-ąjį gimtadienį paminėjęs brandaus amžiaus vyriškis.

Išskiriamos dvi pagrindinės erekcijos sutrikimų klasės:

Psichogeninė – depresija, nerimo sutrikimas, įvairios psichinės ligos, sunkūs gyvenimo sukrėtimai, nemalonūs atsiminimai, vidinės baimės, nepasitikėjimas savimi, santykių problemos, blogos lytinio gyvenimo patirtys ir t.t. Ne be reikalo sakoma, kad vyro lytinė funkcija labai priklauso nuo jo emocinės būklės.

Organinė – cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, aterosklerozė, dislipidemija, kepenų ligos, neurologinės ligos, inkstų nepakankamumas, endokrininės ligos ir kt. Žinoma, kad šie ir panašūs veiksniai nulemia kraujagyslių patologijas, susijusias su endotelio ir lygiųjų kraujagyslių raumenų disfunkcija.

Dažniau pasitaiko organinės kilmės erekcijos sutrikimų. Skaičiuojama, kad su organiniais pakitimais susiję maždaug 4 atvejai iš 5. Vis dėlto ne taip jau ir retai įžvelgiamas ir psichogeninis komponentas – psichogeninės ir organinės priežastys gali veikti kartu, tai reiškia, kad pasitaiko nemažai mišrių erekcijos sutrikimų. Labai įdomų tai, kad būtent erekcijos disfunkcija gali būti ankstyvas kitų nediagnozuotų ar tinkamai negydytų ligų požymis. Dėl šių ir kitų priežasčių ypatingai didelis dėmesys vyro lytinei sveikatai turėtų būti skiriamas nuo 40 metų amžiaus.

Kas galėtų padėti įveikti erekcijos sutrikimus?

Pirmiausiai vyras turėtų pripažinti, kad jam reikia kvalifikuotos pagalbos. Geriausia kreiptis į šios srities specialistus – urologo kabinete sukuriama saugi ir patikima aplinka bei pasiūlomi patikrinti gydymo metodai. Savigyda užsiimti nerekomenduojama ne tik dėl to, kad toks gydymas gali būti neveiksmingas, bet ir dėl to, kad taip galima padaryti tik dar daugiau žalos. Pavyzdžiui, perkant preparatus iš nepatikimų gamintojų, galima įsigyti ne tik tokius vaistus, kurie veikliosios medžiagos net neturi, bet ir tokius medikamentus, kurie savo sudėtyje turi žalingų, pakenkti galinčių medžiagų.

Gydytojas urologas įvertins, kokios galimos erekcijos sutrikimų priežastys. Kartais skiriama psichoterapija, tačiau gydymo metodai dažniausiai remiasi tinkamų vaistinių preparatų parinkimu. Pavyzdžiui, Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių. Taip pat gali būti taikomi ir kombinuoti gydymo metodai. Jei toks gydymas neefektyvus, pacientui pasiūloma alternatyvų – vakuuminių pompų, implantų, injekcijų ir pan. Sprendimą galima atrasti daugeliu atvejų, tik nereikia drovėtis. Būtina drąsiau kalbėti apie savo lytinę sveikatą, nes tai svarbi bendrosios sveikatos ir gyvenimo gerovės dalis.