Kitaip šios gydomosios frazės kaipmat virs žeidžiančiomis...

Žodžiai, išreiškiantys partnerio norą susitaikyti: „Pasistenkime suprasti vienas kitą, raskime bendrą sprendimą!“, „Labai noriu su tavimi susitaikyti ir būti kartu!“

Žodžiai - atsiprašymai už sukeltą partneriui skausmą, prievartą, įžeidimus: „Atleisk, buvau neteisus/neteisi, neteisingai tave apkaltinau“, „Atleisk, kad įžeidžiau“.

Žodžiai - savo klaidų pripažinimai: „Taip, aš tikrai suklydau“, „Tu buvai teisus/teisi, išties neišsiunčiau to laiško, nors tikinau, kad išsiunčiau“.

Žodžiai - pripažinimai to, kad konfliktas su partneriu yra svarbus, esminis jūsų emocinei būsenai: „Labai skaudu, kad mudu susipykome“.

Frazės, kurios išreiškia troškimą suprasti kito skausmą: „Aš tikrai noriu tave suprasti“, „Man labai svarbu suprasti, kuo tave įskaudinau“.

Frazės, kurios išreiškia norą sužinoti, kas partneriui įdomu, ką jis jaučia, apie ką galvoja. „Man įdomu, kokia tau patinka muzika“, „Ko norėtumei pusryčiams?“, „Ką tu jauti, kai...“, „Man svarbi tavo nuomonė“. Čia svarbu pripažinti partnerio mintis ir jausmus, net jei jie ne itin jums malonūs. Pavyzdžiui, jei partneris sako, kad gedi tėvų netekimo: „Man sunku, kai tu nuo manęs nusisuki, tačiau suprantu tavo skausmą“.

Frazės, pabrėžiančios jūsų partnerio svarbą ir džiaugsme, ir varge: „Man norisi pažiūrėti tą filmą būtent su tavimi (nueiti į šią parodą, surengti vakarėlį)“, „Man norisi eiti į svečius su tavimi, todėl palauksiu, kol grįši iš kelionės“, „Man svarbu būtent tau pasiskųsti dėl savo mamos“.

Žodžiai, atskleidžiantys jūsų santykį, pozityvius jausmus partneriui, jo vertingumą jūsų akyse: „Tu man labai brangus/brangi“, „Myliu tave“, „Tu man reikalingas/a“, „Labai vertinu tavo nuoširdumą“. Ypač svarbu pabrėžti ilgalaikių santykių su partneriu svarbą (jei tikrai norite su juo likti ilgam).

Žodžiai, išreiškiantys jūsų „neigiamus“ jausmus partneriui, aiškiai nurodantys, su kuo susijusi toji būsena: „Pykstu, kai pavadini mane kvailiu/kvaile“, „Įsižeidžiu, kai laimi ir globėjiškai man plekšnoji per petį“. Tai vadinamieji „aš-pranešimai“ - jie labai naudingi suvokiant savo paties prastą nuotaiką ir patį konfliktą, taip pat padeda partneriui suprasti, kas vyksta su jumis.

Dėkingumo žodžiai už tuos gerus dalykus, kuriuos partneris padarė arba dabar daro jums: „Ačiū už tai, kad surengei man tikrą šventę“, „Man labai svarbu, kad paskambinai man iš užsienio“, „Ačiū, kad mane tuomet taip palaikei“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)