Savaime suprantama, kad seksualinis aktyvumas gyvenimo eigoje nėra pastovus, visi kartkartėmis jame darome pertraukas. Galbūt neseniai nutraukėte santykius su savo partneriu, o gal jūsų libido išėjo atostogų – sekso dažnis išgyvena potvynius ir atoslūgius. Ir kai ateina atoslūgio metas, pravartu žinoti, ko galima tikėtis. Apie tai sutiko pasikalbėti akušerijos ir ginekologijos specialistai.

Iki menopauzės laikinai galite prarasti elastingumą

„Makštis yra elastingas vamzdelis“, – aiškina akušerė-ginekologė Salena Zanotti iš Eivono šeimos sveikatos centro (Ohajo valstija). Jeigu jis kurį laiką nenaudojamas, gali šiek tiek sustandėti. Jeigu moteris yra priešmenopauzinio amžiaus, sugrįš jo pradinis elastingumas.

Taip nutinka dėl estrogeno hormono, kuris padeda išlaikyti makšties elastingumą ir lubrikaciją. Kadangi iki menopauzės moters organizmas gamina daug estrogeno, visiškai neverta nerimauti dėl elastingumo sumažėjimo net ir ilgos sekso abstinencijos atveju.

Po menopauzės vaginos elastingumas mažėja sparčiau

Pasak S. Zanotti, jeigu ilgą laiką be sekso gyvena menopauzę įveikusios moterys, galima tikėtis didesnio elastingumo sumažėjimo. Taip yra dėl to, kad organizmas gamina mažiau estrogeno, dėl ko natūraliai sumažėja makšties elastingumas ir lubrikacija.

„Po menopauzės ištempti ją kur kas sunkiau“, – aiškina S. Zanotti. Jeigu moteris po menopauzės nori išsaugoti tam tikrą makšties elastingumo lygį, šiuo atveju puikiai galioja pasakymas „naudok, arba prarasi“. Tačiau geroji žinia yra ta, kad egzistuoja didelė lubrikantų pasiūla, kuri kartu su švelniu stimuliavimu gali padėti įveikti makšties sausumą.

Mergystės plėvė tikrai neataugs

„Tai absoliučiai klaidingas įsitikinimas, – tikina S. Zanotti. – Mergystės plėvė yra makšties liekana, esanti čia nuo pat vystymosi. Ji pažeidžiama pirmų lytinių santykių metu arba naudojant tamponą. Tas audinys daugiau nebeatauga. Jis negali užsiverti.“

Jeigu moteris jau po menopauzės, ji gali jausti šiek tiek sumažėjusį makšties atsivėrimą, teigia S. Zanotti, tačiau mergystės plėvės ataugimas tikrai nėra įmanomas.

Makštis tikrai „neuždžius“

Kaip ne vienas klaidingai mano, kad po ilgo susilaikymo moterims atauga mergystės plėvė, taip pat sklando klaidingas įsitikinimas, kad tokiu atveju makštis „uždžiūva“.

Akušerė ginekologė Adeeti Gupta iš Niujorko patikina, kad tai yra dar vienas mitas. „Prašau nemanyti, kad dėl neaktyvumo ten apačioje viskas uždžiūva“, – sako ji. Kai grįšite prie lytinio gyvenimo, galite tikėtis įprasto susijaudinimo ir lubrikacijos.

Kokia šios taisyklės išimtis? Kaip jau buvo sakyta aukščiau, moterys po menopauzės dažniau susiduria su makšties sausumu, tačiau dėl to kalta ne abstinencija, o estrogeno gamybos lygio sumažėjimas.

Jeigu vartojate geriamus kontraceptikus, galimas sausumas

Nors „neuždžiūsite“ dėl to, kad neturite lytinių santykių, tačiau geriamos kontraceptinės priemonės gali iššaukti nestiprų sausumą.

Kaip teigia S. Zanotti, nesvarbu, turite reguliarų seksą ar jo atsisakėte, vienas iš kontraceptinių tablečių šalutinių poveikių – makšties skysčių pokytis, o tai reiškia, kad lubrikacija gali padidėti arba sumažėti.

„Jaunesnės moterys kartais skundžiasi makšties sausumu, jeigu geria tam tikras kontraceptines tabletes, dėl to gali susilpnėti jų pačių makšties lubrikacija“, – įspėja specialistė.

Atsisakius kontracepcijos gali pakisti lubrikacija ir libido

Jeigu nuspręsite dėl seksualinio neaktyvumo nustoti vartoti kontraceptines priemones, galite susidurti su tam tikrais pokyčiais.

„Kad ir kokius kontraceptikus buvote pasirinkę, jeigu vis dar esate reprodukcinio amžiaus ir jų atsisakėte, jūsų kiaušidės pradės funkcionuoti“, – sako S. Zanotti. Ne tik pasikeis jūsų menstruacijos, bet ir padidės natūrali lubrikacija ir/arba išaugs libido.

Jūsų lytinis potraukis nepasikeis

A. Gupta teigia, kad susilaikymas nuo sekso po seksualinio aktyvumo laikotarpio libido jokios įtakos neturi. Jūs vistiek jausite seksualinį potraukį ir susijaudinsite lygiai taip pat, kaip ir tada, kai turėjote partnerį.

Vis dėlto, A. Gupta pažymi, kad lūkesčiai sekso atžvilgiu grįžus prie jo gali šiek tiek pakisti – juo galite mėgautis mažiau arba labiau.

„Kartais seksas po ilgo abstinencijos laikotarpio gali kelti šiek tiek kitokius pojūčius, gali būti taip pat malonu arba šiek tiek nepatogu dėl tempimo“, – įspėja akušerė-ginekologė.

Pirmas kartas po ilgo susilaikymo gali būti šiek tiek nepatogus

Kalbant apie diskomfortą, kadangi dauguma moterų po ilgo abstinencijos laikotarpio jaučia nedidelį makšties tempimą, pirmus kelis kartus galite jausti šiokį tokį nepatogumą.

Tačiau moterims iki menopauzės tai tėra laikinas pojūtis. „Vėlgi, elastingumas sugrįžta“, – tikina S. Zanotti. Kita vertus, moterys po menopauzės gali jausti, kad norint patogaus sekso reikia įdėti šiek tiek daugiau pastangų (lubrikacijos ir stimuliavimo).

Su nauju partneriu jūsų libido gali išaugti

Nors sekso abstinencijos laikotarpiu jūsų libido neturėtų keistis, tačiau sugrįžus prie sekso galite pastebėti šiokį tokį pakilimą.

„Naujas partneris kelia susijaudinimą, tai stimuliuoja ir libido, – aiškina S. Zanotti. – Daug porų, kartu praleidusių ilgą laiką, gali imti jausti rutiną… Jeigu kurį laiką susilaikėte nuo sekso, atsiradus naujam partneriui susijaudinimas gali išaugti.“

Tai, kas jus jaudina, gali keistis

Kaip ir naujas seksualinis partneris gali padidinti jūsų libido, tai gali padidinti ir jūsų susijaudinimą bei jausmingumą.

Nesvarbu, esate seksualiai aktyvūs ar susilaikote nuo sekso, S. Zanotti teigimu, susijaudinimas visada labai nepastovus.

„Kulminacijai pasiekti kiekvienam reikia skirtingo laiko tarpo, – tikina akušerė-ginekologė. – Tai labai individualu ir priklauso ne tik nuo pačios moters, bet ir asmens, su kuriuo ji bus.“

Dėl šios priežasties S. Zanotti sako, kad labai svarbu moteriai leisti laisvai reikštis savo geismui kiekvieno seksualinio suartėjimo metu. „Manau, moterys turėtų jaustis patogiai ir nejausti kaltės dėl to. – sakė ji. – Išbandykite tam tikras sekso pozas, kurios padės pasiekti orgazmą, ir pasidomėkite, kaip masturbacija gali pasitarnauti jūsų lytiniam gyvenimui.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)