Kiekvienų santykių esmė – dviejų žmonių vienas kito supratimas ir palaikymas. Kiekvienas turėtume žinoti, kas yra nepriimtina kito žmogaus atžvilgiu ir to nedaryti sąmoningai, o jeigu taip ir pasielgtumėme, tuomet atsiprašyti ir stengtis to nekartoti ateityje.

Kalbant apie jausmus – jie gali iškilti staiga, tačiau daugeliu atveju jie formuojasi bėgant laikui. Teigiama, kad prisirišimas susiformuoja pirmųjų metų bėgyje, to vėliau su kiekvienais metais jis tampa stipresnis. Tad, kaip suprasti, ar Jūs iš tiktųjų esate artimi vienas kitam? Kaip suvokti, kad Jūsų artimumas yra visavertis ir turi gilias šaknis? Atsakant į šiuo klausimus išskirsiu penkias sąlygas, kurios yra svarbios artimiems santykiams.

Kognityvinis artimumas. Antroji pusė Jus maloniai džiugina. Jo ar jos pomėgiai, įsitikinimai Jums yra aiškūs ir priimtini (tai nereiškia, kad viskam Jūs privalote pritarti). Tai yra Jūsų žmogus, ir Jūs tai žinote, jaučiate vidinį poreikį su juo bendrauti, aptarinėti tai, kas Jums yra svarbu.

Fizinis artimumas. Jums prisilietimai vienam prie kito yra malonūs. Yra fizinis kontaktas ir noras jį tęsti. Aišku, ir intymūs santykiai turi tenkinti abi puses. Jūs galite kalbėti apie savo seksualinius norus ir aptarinėti Jūsų intymius santykius.

Abipusis noras rūpintis. Jums yra noras rūpintis vienam kitu, daryti kažką svarbaus dėl savęs ir mylimo žmogaus. Galbūt iki tol Jūs to nedarėte, tačiau paprašius ar leidus suprasti Jums svarbaus žmogaus, kad tai jam svarbu- Jums norisi tai ir daryti.

Abipusis supratimas. Jūs vienas kitam suteikiat tiek dėmesio, kiek norisi kiekvienam. Tai nekelia susierzinimo ar nepatogumo, o tampa svarbia Jūsų gyvenimo bei santykių dalimi.

Emocinis artimumas. Jums suprantamos vienas kito emocijos, Jūs galite laisvai jas reikšti ir Jūsų partneris jas priima taip, kaip Jums ir norėtųsi. Reikšdami savo jausmus, Jūs nejaučiate kaltės jausmo ir neatsiprašinėjate. Jus supranta ir priima tokį, koks esat, ir tai abipusis priėmimas. Ir netgi kai jūs susipykstat, sugebate aptarti bei suprasti pykčio priežastis, o, galbūt, išspręsti šį klausimą ir užverti visam laikui.

Šios penkios sąlygos, mano nuomone, yra pagrindinės, norint sukurti kiek įmanoma labiau harmoningus santykius. Kiekviena iš sąlygų atlieka savo vaidmenį kiekviename dviejų artimų žmonių santykyje. Svarbu nepamiršti ir apie abipusiškumo svarbą santykiuose. Jeigu bent viena iš sąlygų netenkina nors vienos pusės, tai gali tapti nepasitenkinimo santykiais priežastimi, ko rezultatas gali tapti pykčiai, susvetimėjimas, neištikimybė, išsiskyrimas.