– Pakalbėkime iš karto apie svarbiausius dalykus: kas paprastai trukdo palaikyti harmoningus seksualinius santykius?

– Stereotipai, pavyzdžiui. Kitaip dar vadinami tradicijomis. Žmonės dėl šių tradicijų ar stereotipų būna atskirti nuo tikro gyvenimo. Seksas – jausminė patirtis, jausmų šventė. Tiesą pasakius, seksas turėtų žmogų išvaduoti iš stereotipų pančių, iš kriterijų: teisinga / neteisinga, gražu / bjauru, garbinga / gėdinga.

– Ką būtent įvardijate kaip stereotipus sekse?

– Baisiausias stereotipas yra tas, kas jausmingi seksualiniai santykiai – tai purvas. Kitas kraštutinumas – intymių santykių vulgarinimas, vedantis visiškai neįpareigojančių seksualinių ryšių link, paverčiant juos savotišku greituoju maistu.

– Kaip atsikratyti stereotipų?

– Jei viską, ką pasitarę su partneriu darote, persmelkusi slegianti monotonija, sudėtinga tikėtis iš sekso ko nors daugiau. Po to, kai metų metus praktikavotės misionieriaus poza, netikėtas jūsų troškimas pamėginti tai daryti jums būnant iš viršaus gali tapti tikra revoliucija tiek jums, besistengiančiai tai išreikšti, tiek ir partneriui, mėginančiam priimti šią reformą.

– Kaip gi būtų galima įvykdyti tokią revoliuciją?

– Visų pirma porai būtina susigyventi su pačia permainų idėja. Kol jiedu manys, kad tarp jų vykstantys dalykai negali būti keičiami, santykiai ir toliau nyks, kol visiškai užges. Vertėtų pradėti nuo nedidelių vos pastebimų pokyčių, pavyzdžiui, kartą palikti įjungtą naktinį šviestuvą, jei anksčiau būdavo mylimasi tamsoje.

– Kokie yra galimi rutinos įveikimo būdai?

– Pirma, neatmeskite iš karto partnerio siūlymo, koks vulgarus jis jums beatrodytų. Suvokite, kad turite laiko, kurį galite skirti naujai idėjai apsvarstyti. Pasitelkite prisiminimus: gali būti, kad praeityje esate turėję tokio seksualinio bendravimo patirties, kurią norėtumėte pakartoti.

Jei jums sudėtinga išsakyti savo norus partneriui, darykite jam tai, ko norėtumėte sau: tikėtina, kad jis užuominą supras. Atvirkštinio ryšio principu gausite tiek pat malonumo, kiek patys suteikėte partneriui.

Rekomenduoju pradėti nuo gydomųjų prisilietimų, pakelsiančių seksualinį tonusą. Nauji susijaudinimo lygmenys (erotinė literatūra, filmai) – puikus dalykas, jei jų nėra per daug, nes kitokiu atveju vieninteliu galimu rezultatu taps visiškas iliuzijų netekimas.

– Egzistuoja nuomonė, kad vyras mažiau priklausomas nuo nuotaikos nei moteris, kitaip tariant, visada pasiruošęs. Ar tai tiesa?

– Tarpusavio nesutarimai mažina abiejų partnerių libido. Jie gali ilgai laukti susitaikymo, o rezultatu taps lėtinis lytinio aktyvumo mažėjimas.

Seksualinius vyro pojūčius galima suskirstyti į dvi grupes: pirmoji – tai agresyvaus pobūdžio jausmas, sklindantis nugara ir susitelkiantis apatinėje dubens dalyje, antroji – tai švelnus plūduriavimo jausmas, pereinantis į priekinę kūno dalį.

Dvi beveik visiškai priešingos emocijos sukuria impulsą, kurį būtų galima palyginti su elektrostatiniu krūviu, kuris fokusuojamas ir iškraunamas iš vieno taško, ne nuo paviršiaus. Vyriškas seksualinis jausmas yra prieštaringas.

Be to, vyrui tenka balansuoti ant moteriškų lūkesčių lyno: viena vertus, negalima virsti diktatoriumi, kita vertus, netiks ir pasyvus variantas. Galiausiai atsirado tam tikra rūšis vyrų, leidžiančių moteriai valdyti santykius. Ši pozicija yra neurotinė.

– Iš kur atsiranda seksualinis nesuderinamumas?

– Dažnai poros, vardijančios šeimą užgriuvusias problemas, mini neva nesutampančius jųdviejų temperamentus. Seksologai savo ruožtu linkę kalbėti apie lytinę konstrukciją, kurios vystymuisi įtaką daro hormonų veiksnys: hipofizė išskiria gonadotropinius hormonus, stimuliuojančius lytines liaukas. Jei hipofizė hormonų išskiria mažai, žmogaus lytinė konstrukcija, t. y. temperamentas būna silpnai išvystyta. Jei hormonų išskiriama daug, ji būna stipri.

– Tokia ta fiziologija, o kaip gi psichika?

– Liūdna pripažinti, tačiau moterys dažnai mano, kad aktyvaus vyro vaidmuo sekse apsiriboja tiesiog buvimu lovoje. Moteris nesiekia aktyvumo, tačiau konstrukcijų nesutapimas turi ir teigiamų savybių. Stipriu temperamentu pasižymintys vyrai linkę teigti, kad nepaisant ilgus metus trunkančio santuokinio gyvenimo jie vis dar jaučia stiprų potraukį savo žmonai, beveik kaip jaunystėje.

– Ką daryti, jei situacija atvirkštinė?

– Jei moterį domina dažnesni seksualiniai santykiai, ji turėtų imtis veiksmų. „Gyventi“ dažniau, nei leidžia fiziologinės galimybės, vyras nėra pajėgus. Pasiekti savo „lubas“ jis gali tik su partnerės pagalba. Daliai vyrų prisilietimai yra vienintelis būdas pajausti meilę. Jiems būtina laikytis už rankų, jie nori būti bučiuojami, apkabinami. Tada jie žino, kad yra mylimi, o kitokiu atveju jie abejoja gyvenimo draugės jausmais.

– Socialinių standartų pokyčiai turi įtakos intymiam žmogaus gyvenimui? O gal užgesus šviesoms miegamajame visas pasaulis išnyksta?

– Nepaisant sekso temą eskaluojančių žiniasklaidos priemonių žmonėms vis dar nepatogu kalbėti apie seksualines problemas. Paprasčiau paversti viską jaukais nei pasidomėti, kaip partneris jaučiasi, kokios patirties norėtų, arba pasikalbėti su potencialiu partneriu apie ankstesnius jo seksualinius santykius.

Prisilietimas – tai meilės išraiška. Kūdikiai, kuriuos dažnai ima ant rankų ir bučiuoja, fiziškai ir emociškai vystosi greičiau nei tie, kurie ilgai būna vieni. Darykite tai, kas jums yra įdomu ir teikia pasitenkinimą. Būkite atviri ir siekite naujovių.

– Papasakokite atvejų iš jūsų praktikos.

– Kartą klientas man papasakojo apie žmoną, kuri visą dieną praleidžia prie viryklės. Ji puikiai gamina, sugalvoja vis naujų patiekalų, tačiau kam visa tai? Juk jis mėgsta bulves su mėsa. Kai jis jai bando tai sakyti, ji įsižeidžia, o jam tiesiog gaila, kad ji veltui tiek laiko išeikvoja. Jei visos dienos nepraleistų virtuvėje, liktų jėgų dar kam nors.

Ši moteris daro klaidą. Jos motina puikiai gamino ir kiekviena kartą, pakildamas nuo stalo, tėvas pasakydavo, kad buvo labai skanu ir jis ją myli. Taigi ši moteris įsidėmėjo, kad norint įtikti vyrui reikia jam paruošti skanaus maisto. Vis tik ji pamiršo, kad jos vyru tapo ne jos tėvas. Vyras šios santykių kalbos nesupranta, todėl maistas jam negali pakeisti to, ką jis vadina tikra meile.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)