Rašau, nes jau nebežinau kuriuo keliu eiti...Ar naujuoju - nežinomu, ar šituo pačiu - niekur nevedančiu...

Su vyru susituokę esame nedaug, ketverius metus. Iš didelės meilės gimė dukra. Jis daug dirba, aš kol kas rūpinuosi namais, nes nerandu darbo. Bet čia ne esmė, esmė tame, kad tarp mūsų nebėra to ryšio kuris buvo. Priėjome tokią ribą, kad išvis nekalbame, gyvename kartu, bet nei labas rytas, nei viso gero. Man toks jausmas, kad jis gyvena sau, aš sau. Jis eina kur nori, ir kada nori, perka viską nepasitaręs su manimi, pvz. garažą... Sunku net nupasakoti, jis tiesiog išeina į darbą, pareina, pavalgo ir viskas, žiūri televizorių arba pažaidžia su vaiku. Mergaitę myli be proto, ja rūpinasi. VISKAS. Ir taip diena dienon. Būna - savaitėmis nepratariame nei žodžio. Bandžiau taisyti situaciją, kalbėtis, būti meili, bet šnipštas gavosi. Iš jo pusės nesulaukiau nieko. Dabar tapau labai irzli, nervinga, dažnai šaukiu. Galvoju apie skyrybas ar bent gyvenimą kartu, nes dėl mergaitės gyventi neverta, ji bet kokiu atveju turės ir mamą ir tėtį. Galbūt bandyti pagyventi atskirai, ar susiorganizuoti kokį romantišką savaitgalį...Na nežinau, nesinori taip visko nubraukt, gal dar įmanoma viską pataisyt, o gal geriau braukt brūkšnį ir pradėti viską iš naujo?.Daug klausimų, bet mažai atsakymų, kažkoks chaosas galvoje ir širdyje.

DELFI skaitytoja

Ką gi, situacija sunki. Tiesa, laiške trūksta informacijos: nieko neparašyta apie seksą. Nors ilgiau pagalvojus, galima būtų atspėti, kad ir ten ne kas. Seksas, jeigu ir vyksta, bet matyt retesnis ir neteikia to džiaugsmo, kurį turėtų teikti mylinčių vienas kitą žmonių meilės aktai.

Prisiminkime iš ko susideda meilė: emocinis, dvasinis-protinis ir fizinis-seksualinis artumas. Laiške pranešama apie pirmų dviejų artumo formų sutrikimą, taip pat, kaip minėjau, galima įtarti, kad ir trečioji meilės dalis sutrikusi. Žinoma, išvadų negalima daryti, kol nebuvo poros susitikimų su specialistu. Iki tų susitikimų, pati moteris galėtų tiksliau įvertinti situaciją.

Koks iš tikrųjų emocinis artumas tarp sutuoktinių? Kai šis artumas yra, gera būti kartu, patinka panašūs filmai, žmonės, politikai, kiti veikėjai. Svarbus artumo elementas čia – meilė vaikui. Kiek panašiai abu tėvai myli dukrelę, ar žiūrinčių į ją tėvų akys susitinka?Ar daug skiriasi požiūris į auklėjimą?Jei skiriasi, ar pavyksta rasti kompromisų?

Dvasinis-protinis artumas atspindi požiūrį į interesus ir vertybes, draugiškumą. Viena iš svarbių šio elemento dalių yra požiūris į pinigus, kas turi juos uždirbti, ar turi žmona dirbti, kokio indėlio iš jos tikimasi. Jeigu šioje srityje yra nesutarimų, tai gali būti rimtų nesutarimų priežastis. Mes gyvename sudėtingoje visuomenėje. Vienose šeimose abu džiaugiasi, kad žmona nedirba ir moka išleisti pinigus, kitur tikimasi iš kiekvieno vienodo uždarbio. Yra ir tokių šeimų, kur vyras nedirba arba mažai dirba, o žmona linkusi į karjeros darymą. Tuomet jos nedarbas abiejų suvokiamas kaip didelė problema, žmona netgi gali būti kaltinama, kad neranda darbo. Manau, šiuos dalykus taip pat reikia pasiaiškinti. 

Moters irzlumas šioje situacijoje yra visai suprantamas, bet tai, matyt, labiau pasekmė. Jei bus įmanoma sureguliuoti santykius, tai irzlumas išnyks.

Fizinis-seksualinis artumas taip pat yra svarbus ir būtinas meilės elementas. Sugriuvus kitoms artumo formoms, vienas seksas situacijos neištrauks. Tačiau, būna ir taip, kad seksas tenkina ilgą laiką nepaisant problemų kitose srityse. Normalu, kad žmonės mylėtųsi taip dažnai, kaip jie abu pageidauja.

Kadangi ilgai gyvenant kartu poreikis mylėtis kinta, tai kiekvienu laiko tarpsniu reikia ieškoti naujo kompromiso. Jeigu vyras pasiekia orgazmą per kiekvieną aktą, o moteris per 80%, tai laikoma norma. Kartais problemos ir nesusipratimai kyla dėl kontracepcijos. Dauguma porų po vaiko gimimo nori mylėtis nesinaudodami vyriškais prezervatyvais, tai yra laisvai. Tuomet tenka rinktis patikimos moteriškos kontracepcijos būdus: hormonus, spirales. Mažiau patikimos priemonės - nutrauktas aktas, spermicidai, dienų skaičiavimas kelia daug įtampos, erzina, verčia kiekvieną mėnesį bijoti neplanuoto nėštumo. O kaip yra šioje poroje?

Jei sutrikę visi meilės elementai, reikia įvertinti situaciją, tai yra diagnozuoti problemas ir tuomet ieškoti “gydymo“ priemonių. Pastebėjus, kad vienoje artumo srityje situacija geresnė, reiktų stengtis dar labiau pagerinti šią dalį. Tai bus meilės atkūrimo pamatas. Tuomet galima vystyti ir kitas artumo sritis. 

Svarbus dalykas – galimybė kalbėtis apie problemas. Deja, ne visi žmonės tam pasiruošę. Jeigu antra pusė nesugeba išsisakyti žodžiais, tenka naudotis savo pastabumu ir naudoti neverbalines (nežodines) bendravimo formas. Pasistengus ir tai gali užtikrinti santykių atkūrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)