Dar bučiavimasis – tai savotiška treniruotė ir nuotaikos gerinimo priemonė. Mokslininkai įrodė, kad bučiuojantis suaktyvinamas visas spektras fiziologinių procesų, stiprinančių imunitetą ir ryšį su partneriu, rašo „The Daily Mail“. Štai pagrindinės priežastys, dėl kurių verta lūpomis prie mylimo žmogaus lūpų priglusti dažniau.

1. Nauda dantims

Dantų gydytojai teigia, kad bučiuojantis padidėja seilių kiekis, o tai savo ruožtu apsaugo burną, dantis bei dantenas ir pašalina maisto likučius. Papildomas seilių kiekis nuo dantų nuplauna bakterijas ir lėtina dantų akmenų susidarymą.

Maža to, dalis ekspertų netgi tikina, kad seilių sudėtyje esančios mineralinės medžiagos užglaisto nedidelius dantų emalio pažeidimus.

2. Imuniteto stiprinimas

Seilės ne tik padeda rūpintis burnos higiena, bet ir stiprina imuninę sistemą. Žmogaus burnoje gyvena per 700 skirtingų rūšių bakterijų. Taigi apsikeitimas seilėmis organizmui suteikia progą susipažinti su naujomis bakterijomis. Mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad didelė bakterijų įvairovė organizme sietina su geresne sveikatos būkle, ypač kalbant apie mikrobiotą – žmogaus organizmo viduje gyvenančių mikroorganizmų visumą.

2014 m. mokslininkai Nyderlanduose atlikto tyrimą ir išsiaiškino, kad 10 sekundžių trukmės prancūziško bučinio metu partneriai apsikeičia iki 80 mln. bakterijų. Nors vieno bučinio asmens mikrobiotai pakeisti nepakaks, mokslininkai nustatė, kad porų, kurių bučiniai trunka ilgiau, mikrobiota supanašėja, o tai reiškia, kad tokie žmonės būna labiau pasirengę kovoti su panašiomis infekcijomis ir virškinti tokį patį maistą.

3. Nerimo mažinimas

Atlikti tyrimai rodo, kad bučiavimasis mažina streso hormono kortizolio ir didina nuotaiką balansuojančio hormono serotonino lygį smegenyse. Dar mokslininkų tyrimai atskleidė, kad bučinių nauda panaši į meditaciją, nes bučiuojantis organizmas išskiria mielės hormonu vadinamą oksitociną.

Šis hormonas veikia kaip psichologinis amortizatorius, suteikia ramybės pojūtį ir glaudina tarpusavio ryšį. Ekspertai patvirtina, kad didžiausią šio hormono pliūpsnį patiriame orgazmo metu, tačiau malonūs žodžiai ar švelnūs prisilietimai taip pat gali padidinti oksitocino kiekį. Šios patirtys ir yra tai, ką vadiname meile ir pasitikėjimu.

4. Alerginių reakcijų slopinimas

Alergologui iš Japonijos Hajime Kimata įteikta Ig Nobelio premija jam išsiaiškinus, kaip 30 min. trukmės bučiavimasis gali sumažinti alerginių reakcijų poveikį. 2006 m. jis kartu su komanda ištyrė 24 pacientus, kuriems buvo diagnozuota dviejų rūšių alergija: lengvos formos atopinė egzema (alerginis odos uždegimas) ir lengvos formos alerginis rinitas (alerginis nosies gleivinės uždegimas).

Pacientai apžiūrėti prieš ir po 30 min. trukusio bučiavimosi skambant maloniai muzikai. Kalbant tiksliau, bučiuotis tiriamieji turėjo skambant Celine Dion „My Heart Will Go On“, nes manyta, kad ši švelni ir jautri baladė paskatins nusiteikti romantiškai. Mokslininkai nustatė, kad bučiavimasis slopino IgE gamybą, t. y. žmogaus organizmo atsaką į alergeną.

5. Kraujospūdžio mažinimas

Kadangi lūpose gausu kraujagyslių, bučiavimasis gali sumažinti kraujospūdį šias kraujagysles plėsdamas ir tokiu būdu padėdamas krauju aprūpinti visus svarbiausius organus.

„Tada kraujas nukreipiamas į veidą, nuo visų kitų kūno dalių, todėl širdžiai tenkanti apkrova mažėja, o kartu mažėja ir kraujospūdis.“ – paaiškino plastikos chirurgas Ryanas Neinsteinas.

Dar svarbu pastebėti, kad dėl bučiavimosi metu mažėjančio kortizolio lygio ne tik slopinamas nerimas, bet ir mažinamas kraujospūdis.

6. Senėjimo procesų atidėjimas

Kadangi bučiuojantis didinamas į veidą plūstančio kraujo kiekis, stimuliuojama kolageno – itin svarbaus žmogaus organizme aptinkamo baltymo – gamyba.

„Lūpoms judant judinamas visas veidas, o tai savo ruožtu didina elastingumą“, – patikino R. Neinsteinas.

„Jogos mokytojai, estetikos specialistai ir dermatologai moko moteris daryti pratimus veidui, skirtus stimuliuoti kolageno gamybą ir mažinti poreikį atlikti veido patempimo procedūras, – teigė specialistas. – Aistringas bučiavimasis stangrina veidą, ypač apatinę jo dalį.“

7. Kalorijų deginimas

Per minutę bučiuojantis sudeginama nuo 2 iki 6 kalorijų. Tiesa, jei bučiuodamiesi pasitelksite ir liežuvį (tokio bučiavimosi metu įdarbinami visi veido raumenys), per minutę galėsite sudeginti net iki 26 kalorijų. Knygos „Kissing: Everything You Ever Wanted to Know about One of Life‘s Sweetest Pleasures“ autorė Andrea Demirjian patikino negalinti sulyginti treniruotės sporto klube su bučiavimusi, bet vis dėlto neabejojo, kad bučiniai – rimtas darbas.

„Bučiavimasis ir mylėjimasis gali tapti energinga veikla, jei nuoširdžiai į ją įsitrauksite. Jei norite sudeginti kalorijų, turite bučiuotis aistringai. Vis dėlto tai neturėtų tapti 10 valandų trukmės išbandymu.“ – patikino ji. Dar tyrėjai teigia, kad bučiuojantis naudojama 30 raumenų, todėl ši maloni veikla neleidžia skruostams suglebti.

8. Didina geismą

Bučiuodamiesi skatinate smegenis išskirti už gerą savijautą atsakingas chemines medžiagas – serotoniną, dopaminą ir oksitociną. Ilgų bučinių metų išsiskiria ir hormonas testosteronas, kuriam tenka atsakomybė sukelti geismą tiek moterims, tiek ir vyrams.

„Vyrų seilėse aptinkama testosterono pėdsakų, o juk šis hormonas – tai afrodiziakas, – patikino psichologas Gordonas Gallupas. – Taigi dalinantis seilėmis ilgų bučinių metų didinamas testosterono lygis, o tai savo ruožtu teigiamai veikia geismą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (471)