Ieškoti aukso viduriuko tarp šių dviejų psichologinių imperatyvų nėra lengva, nes kad ir kokią poziciją pasirinksite – rizikos neišvengsite.

Atverti savo asmenybę ir būti nuoširdžiu yra išties gerai, tačiau rizikuojate prarasti pasitikėjimą savimi, jei būsite atstumtas.

Vis dėlto pernelyg didelis atsargumas gali jus paversti itin budriu ir įtariu, tad nenuostabu, kad atsitiks tai, ko ir bijojote. Jei bijojote, kad kitas žmogus jus atstums, tai taip galėjo įvykti būtent dėl to, kad elgėtės itin atsargiai. Per didelis nerimas dėl atstūmimo gali sužlugdyti nuostabų pasimatymą.

Būtų, ko gero, idealiausia, jei sugebėtumėt išlaikyti balansą, išliktumėt savimi ir tuo pačiu prisisaugotumėte.

Jei rastumėte būdą laikinai apsaugoti save nuo nerimo ir dvejonių, tuomet būtumėte drąsesni, mažiau atsargūs ir jums pavyktų labiau išreikšti savąjį „aš“ su visomis jo teigiamomis savybėmis.

Tyrimai parodė, kad savęs patvirtinimo pratimai leidžia žmonėms labai greitai tapti ne tik labiau savimi pasitikinčiais, tačiau taip pat ir itin atspariems galimiems atstūmimams.

Be to, savęs patvirtinimas nuo pozityvių teiginių skiriasi tuo, kad šiuo atveju atkreipiamas dėmesys į asmenines savybes ar gebėjimus, kuriuos įgijote ir esate užtikrinti, nes jie išties vertingi ir puikiai pasitarnauja realybėje.

Pavyzdžiui, jums labai pasisekė, jeigu esate geras klausytojas, turite puikų humoro jausmą, visada palaikote ir užjaučiate arba esate nuostabus pašnekovas. Kita vertus, jūs pradedate idealizuoti save ir savo gyvenimą teigdamas, kad „aš esu vertas meilės“ arba „man labai pasiseks!”

Tyrimai nustatė, kad tokie pozityvūs teiginiai gali netgi pakenkti, jeigu žmogus turi labai mažai pasitikėjimo savimi, o savęs patvirtinimo teorija labai dažnai atstato pasitikėjimą savimi bei savigarbą po labai stiprių psichologinių traumų, tokių kaip atstūmimas ar didelė nesėkmė.

Nepaisant visų tyrimų, kurie rodo savęs patvirtinimo privalumus atkuriant savigarbą ir sustiprinant fizines ir dvasines jėgas po atstūmimo (taip pat po didelio streso ir nerimo), buvo minimas vienas labai svarbus aspektas, kaip tinkamas laiko parinkimas.

Po daugybės atliktų tyrimų peršasi išvada, kad savęs patvirtinimo pratimai veiksmingesni prieš susiduriant su „grėsme“ nei po to, kai su ja jau susiduriama.

Kitaip tariant, geriausias laikas atlikti savęs patvirtinimo pratimus yra, be abejo, prieš einant į pasimatymą. Tokie pratimai yra ypatingai svarbūs prieš pirmąjį ar antrąjį pasimatymą arba prieš jums svarbius susitikimus (pavyzdžiui, kai susipažįstama su artimo žmogaus draugais ar šeima), nes būtent tokiais atvejais mes labiausiai nerimaujame, kad kažkas nepavyks ir kaip tik tada mes esame atsargiausi.

Pateikiame keletą patarimų, kurie puikiai pasitarnaus prieš pasimatymą:

1. Sudarykite savo geriausių savybių ir sugebėjimų sąrašą, kuris praverstų jums pasimatyme. Pasistenkite į sąrašą įtraukti kuo daugiau punktų. Be to, įtraukite tokias savybes, kaip: malonus, nuoširdus, geros širdies, smalsus, supratingas. Taip pat tinka – geras virėjas ar puikus kelionės kompanionas.

2. Pasirinkite vieną iš sąraše paminėtų savybių ir parašykite trumpą rašinį (vieno ar dviejų pastraipų) apie tai, kodėl ši savybė yra tokia svarbi ir kaip anksčiau ją vertino kiti ir kodėl jūsų pasimatymo partneriui ji turėtų pasirodyti vertinga ir svarbi ateityje.

3. Eikite į pasimatymą ir puikiai praleiskite laiką!

Priminkite sau savo vertę prieš išsiruošiant į pasimatymą – tuomet tvirčiau žinosite savo vertę ir nereikės apsistatyti gynybinėmis sienomis. Be to, būsite ne tokie pažeidžiami, jei jus atstums, o labiau atsipalaidavę, spontaniški, tikri ir nuoširdūs. Šie patarimai ne garantuoja, kad viskas pasimatymo metu vyks nepriekaištingai, tačiau padidina puikaus pasimatymo ar susitikimo šansus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (324)