Tačiau tam, kad ateityje išvengtumėte nusivylimo, labai svarbu žinoti, kas yra kas, rašo eomenshealthmag.com. Jei ieškote ilgalaikių santykių, veikiausiai vengsite aistra grįsto susižavėjimo, nes jis dažniausiai būna trumpalaikis. Ir atvirkščiai, jei toliau norite gyventi tik sau, veikiausiai norėsite atpažinti ženklus, rodančius, kad reikalai rimtėja.

Atskirti meilę nuo aistros nėra lengva, nes ir viena, ir kita lydi intensyvūs jausmai. Tačiau egzistuoja vienas esminis skirtumas, sako klinikinis psichologas ir Pepperdine`o universiteto profesorius Steve`as Sultanoffas. „Meilė yra emocija arba jausmo potyris, kad esi susietas su kitu žmogumi. Ši jungtis – tai emocinis artumas ar intymumas“. Tai gali būti ne tik seksas, bet visos kitos intymumo formos, pavyzdžiui, jautrus pokalbis ar atvirumas savo partneriui apie ateities tikslus. Tuo tarpu aistrai toks prieraišumas nebūdingas.

Toliau ekspertai analizuoja meilę bei aistrą ir pataria, kaip pastebėti skirtumus tarp jų.

Kas yra aistra?

Aistra yra jausmas, daugiausia kurstomas fizinio geidulio. Šis jausmas gali būti labai ugningas, bet S. Sultanoffas teigia, kad be fizinės traukos, aistra grįsti santykiai turi labai mažai turinio.

Dažniausiai tokius santykius palaikantys žmonės tiesiog tenkina savo poreikius. „Aistrą dažniausiai lydi mąstymas, paskatintas asmeninių poreikių, – aiškino S. Sultanoffas. – Dažnai tokius santykius lydi tokie išsireiškimai kaip „Aš privalau būti su tavimi“, „Man tavęs reikia“, „Privalai manęs trokšti, aš be tavęs esu ne aš“, „Negali manęs atstumti“ ir pan.“.

Nors tokie posakiai paprastai nebūna tiesa, kai kurie žmonės, įsitraukę į aistra grįstus santykius, gali patikėti tokiu nerimastingu mąstymo būdu. Kai myli, taip pat trokšti kito žmogaus, bet tau nereikia su juo būti visas 24 valandas septynias dienas per savaitę. „Mylėdamas žmogų, nori leisti laiką kartu su savo partneriu, bet taip pat gali ištverti ir laiką atskirai“, – teigė psichologas.

Aistra yra paremta kūniškumu ir esamu momentu. Kai esi pasidavęs aistrai, nebūtinai galvoji apie ateitį. Taigi be sekso, dažniausiai neužsiimi tuo, ką paprastai daro vienas kitą mylintys partneriai, pavyzdžiui, nesileidi į gilius ir atvirus pokalbius ir nevažiuoji susipažinti su savo partnerio šeima.

Kas yra meilė?

Nors apibūdinti meilę žodžiais nėra lengva, tai yra emocinis potyris, kad esi susietas ar surištas su kitu žmogumi. Tačiau meilė nuo aistros skiriasi tuo, kad mylint nejaučiama būtinybė trūks plyš būti su tuo žmogumi. Kitaip negu aistra, meilė nėra savininkiška, aiškino S. Sultanoffas. Kai myli, atsižvelgti į savo partnerio interesus bei poreikius, tuo tarpu aistros atveju labiau susitelki ties savo troškimais.

Kai myli kitą žmogų, sugebi pripažinti, kad tavo partneris turi teisę būti individualus, pažymi S. Sultanoffas. Mylintis žmogus paprastai nepavydi dėl savo partnerio profesinių santykių, šeimos ar draugų – toks pavydas labiau būdingas aistrai. Mylėdamas žmogų, būni supratingesnis, kai tavo partneris dėl pasikeitusių aplinkybių darbe būna priverstas atidėti suplanuotą vakarienę. Tačiau kai jauti aistrą, tokie sugriuvę planai gali gerokai suerzinti, nes tai neatitiks tavo norų.

Meilė gali egzistuoti ir be fizinio jaudulio, pabrėžia S. Sultanoffas. Nors tarp mylinčių partnerių gali egzistuoti fizinė trauka, meilė nėra grįsta vien tik fizinėmis pagundomis. Mylintys asmenys trauką savo partneriui jaučia emociniame lygyje.

Kaip pastebėti skirtumus tarp meilės ir aistros?

Egzistuoja keli būdai, kaip suprasti, ar jus sieja meilė, ar aistra. Štai keli ženklai:

1. Trokštate partnerio fiziškai ir emociškai.

Kai esate užvaldyti aistros, jūsų trauka dažniausiai būna fiziologinė, sako S. Sultanoffas. Toks geismas neturi didesnės gelmės. Tuo tarpu fizinę trauką meile grįstuose santykiuose lydi daugiau jausmų. Aistringuose santykiuose artumas su partneriu pajuntamas per seksą. Tačiau kai yra meilė, artumas dar labiau sustiprėja, kai po visko jūs užsnūstate vienas kito rankose.

2. Norite susipažinti su jo ar jos tėvais.

Jei norite susipažinti su savo partnerio tėvais, tai yra reikšmingas sekančio etapo ženklas. Tai reiškia, kad į savo santykius pradedate žiūrėti kaip į ilgalaikį dalyką. „Pažintis su partnerio tėvais – svarbiais žmonėmis jo gyvenime – labiau būdingas meile grįstiems santykiams“, – teigia S. Sultanoffas. Jei jus sieja tik aistra, kiti žmonės jūsų partnerio gyvenime jums nebus itin svarbūs.

3. Nebijote pasirodyti pažeidžiamas.

Jei nebijote parodyti savo pažeidžiamumo, tai reiškia, kad jūsų santykiuose tvyro pasitikėjimas vienas kitu. Atsiverti vienas kitam labiau būdinga mylintiems žmonėms. Aistros siejamos poros paprastai nesileidžia į tokius pokalbius, nes bijo, kad jų santykiai taps pernelyg gilūs, o jie to nenori. Arba jie bijo išgąsdinti savo partnerį. „Žmonės, kurie yra apimti tik aistros, vengia atvirų bei jautrių pokalbių, nes būgštauja, kad tai gali sukelti pavojų jų santykiams ar net juos nutraukti“, – sako S. Sultanoffas.

4. Nutylite dalykus, kurie jums nepatinka.

Kai jauti aistrą, į daugelį dalykų paprastai žiūri pro pirštus. Tačiau meile paremtuose santykiuose žmonėms norisi garsiai išsakyti, kas jiems nepatinka. Taip yra dėl to, kad tokiuose santykiuose jaučiamas didesnis pasitikėjimas ir žvelgiama į ateitį. Tik aistra grįstuose santykiuose žmonės daug ką ignoruoja, nes nenori rizikuoti šiais santykiais arba žino, kad jie yra tik laikini, taigi laikini yra ir juos erzinantys dalykai. Štai paprastas pavyzdys: jūsų partneris nuolat jus pertraukia, bet jūs nieko jam dėl to nesakote. „Kai tvyro tik aistra, stengiatės nekreipti į tai dėmesio, nors tai lieka kažkur fone. Meilės santykiuose jūs išdrįstate pasakyti pastabą, nes trokštate išsaugoti savo santykius ir nenorite, kad kažkas jiems trukdytų“, – aiškino psichologas.

5. Leidžiatės į kompromisus.

Kai jauti meilę, gali atsisakyti savo norų, kad suteiktum pirmenybę savo partnerio poreikiams. Tarkime, jūsų partneris dėl darbo nori persikelti į kitą miestą, tačiau jūs to niekada neplanavote. Jei mylite savo partnerį, veikiausiai palaikysite jo sprendimą, nes į savo santykius žvelgsite per ilgalaikius akinius. Asmuo, vedamas aistros, veikiausiai net nesvarstys tokio žingsnio ir nesiaukos dėl savo partnerio.

6. Vedatės partnerį į svarbias šventes.

Jei mylite savo partnerį, stengiatės kartu su juo dalyvauti tokiuose svarbiuose įvykiuose ir šventėse kaip vestuvės, nes tikitės, jog dar ilgai būsite kartu. Dalyvavimas tokiuose renginiuose sustiprina partnerių tarpusavio ryšį ir tampa jūsų santykių rimtumo įrodymu šeimos nariams bei draugams.

„Kai tavo partneris būna šalia tiek gerais, tiek blogais laikais, tu pradedi juo pasitikėti. Bendras dalyvavimas svarbiuose gyvenimo įvykiuose pagilina ir praplečia tarpusavio santykius“, – sakė S. Sultanoffas. Kai partnerius sieja tik aistra, nė vienas iš jų neturi ryšio su savo partnerio pasauliu už šių santykių ribų.

7. Žinote, kad jūsų partneris nėra tobulas.

Santykiuose, kuriuos kursto tik aistra, labai dažnai partneris regimas per rožinius akinius. Kai santykiai yra rimti, tu geriau pastebi savo partnerio silpnybes ar keistenybes – ir atitinkamai prie jų prisitaikai. „Tu priimi išskirtinius savo partnerio bruožus kaip neatskiriamą jo dalį“, – teigia S. Sultanoffas. Jei esi apakintas aistros, tu šių dalykų stengiesi nematyti ar net visai nepastebi.

8. Jūs pykstatės ir sprendžiate problemas.

Ginčai yra sveika bet kokių santykių dalis. Tačiau jei jus sieja tik aistra, jūs veikiausiai jų vengsite. „Tokiu atveju jūs norėsite išsaugoti stabilumą, kad neprarastumėte savo partnerio“, – teigia S.Sultanoffas. Tačiau kai mylite, nebijote pasiginčyti su savo partneriu, nes trokštate išspręsti iškilusias problemas. Iškeldami ir spręsdami problemas, jūs sutvirtinate savo ryšį, pažymi jis. Troškimas aktyviai spręsti bėdas yra dar vienas ženklas, kad esate nusiteikę rimtai ir žvelgiate į tolimą ateitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)