Vieną šaltą lapkričio vakarą Paryžiuje įsitaisiau pažiūrėti televizijos „Netflix“, ir, benaršant po pasiūlymus, mano žvilgsnis užkliuvo už naujausių Gwyneth Paltrow laidų „Sex, Love & goop“. Iš savo bičiulių ir kolegų jau buvau girdėjusi apie šias laidas ir pagalvojau, kad vertėtų jas pažiūrėti. Netrukus paaiškėjo, kad neklydau, svetainėje shape.com rašo Amanda Chatel.

Laidose „Sex, Love & goop“ rodomos kelios poros, tarp jų Erika ir Damonas, bandantys patobulinti savo seksualinį gyvenimą. Ši pora, kaip ir daugelis kitų porų, siekia geriau suderinti savo prioritetus lovoje ir kreipėsi pagalbos į G. Paltrow. Nors pati G. Paltrow nėra sekso ekspertė, ji pasikviečia į laidą seksologę Jaiyą, kuri pristato savo erotinio plano teoriją. Intriga prasideda.

Kas yra erotinis planas?

Erotinis planas („Erotic Blueprint“) – tai teorija, kurią Jaiya sukūrė per 20 metų darbo patirtį su poromis, siekiančiomis geriau suprasti save ir savo partnerius, kad jų seksualinis gyvenimas teiktų didesnį pasitenkinimą. Ši teorija teigia, kad kiekvienas žmogus turi savo erotinę kalbą ir kad savo erotinio plano žinojimas padeda „geriau išreikšti savo poreikius intymumo ir sekso srityje“, rašoma „Erotic Blueprint“ svetainėje. Jei žinosite savo ir savo partnerio erotinį planą, galėsite geriau jausti vienas kitą, geriau suprasite, ko jums abiem reikia, kad seksas teiktų pasitenkinimą, ir žinosite, kodėl sekso metu elgiatės būtent taip, o ne kitaip.

pora

Be to, kad žinosite, kas jus labiausiai jaudina, galėsite išsiaiškinti ir „šešėlinius aspektus“, kuriuos turi kiekvienas erotinio plano tipas. Būtent šie šešėliniai aspektai dažnai funkcionuoja kaip stabdžiai, neleidžiantys mums iki galo atsiduoti aistrai. Tai reiškia, kad mūsų erotinio plano tipas taip pat gali atskleisti, kas turėtų mus labiausiai „užvesti“. Pavyzdžiui, viename savo „YouTube“ kanalo vaizdo įraše Jaiya ir jos partneris Ianas Fergusonas pateikia pavyzdį, kaip erotinis planas gali nušviesti situaciją realybėje. „Dabar suprantu, kodėl jis per patį sekso vidurį atsistoja ir eina pakeisti muzikos – tai mano planą varo iš proto“, – sako Jaiya.

Anot šios teorijos, kiekvienam žmogui būdingas vienas iš penkių pagrindinių erotinių planų:

Energingasis: šiam tipui patinka gaudynės ir laukimas sekso metu. Jį jaudina tiek partnerio vilionės, tiek jo paties pastangos suvilioti partnerį. Jis mėgaujasi energija, kurią skleidžia savotiškas žaidimas, vykstantis prieš fizinį lytinį aktą.

Jausmingasis: šio tipo žmonės trokšta, kad jų jausmai būtų „uždegti“, minėtame vaizdo įraše aiškina I. Fergusonas. Jie teikia daug svarbos žvakėms, atmosferai ir viskam, kas suintensyvina jausmingumą.

Seksualusis: seksualieji žmonės tiesiog mėgsta seksą. Labai. Jie ne tik mėgsta seksą visomis jo formomis – įsiskverbimą, masturbaciją, oralinį seksą ir viską, kas patenka tarp jų, – bet ir „gali susikrimsti, jeigu jie turės per mažai sekso ar nepatirs pakankamai orgazmų“, vaizdo įraše pažymi Jaiya.

Netradicinis: tai žmonės, mėgstantys netradicines sekso praktikas – juos paprastai jaudina viskas, kas yra tabu. Jų susijaudinimo veiksnys gali būti labiau psichologinis arba susijęs su galios dinamika. Žinoma, tai, kas yra netradiciška, priklauso nuo paties žmogaus supratimo.

Besikeičiantis: besikeičiančio tipo atstovams iš esmės patinka viskas, kas buvo išvardyta aukščiau. Šio tipo žmones lengva sujaudinti ir suprasti, nes jie yra tarsi burtų traukimo maišeliai, į kuriuos sudėti visi malonumai.

Jei manote, kad jums būdingi bent keli, tarpusavyje rezonuojantys tipai, būkite ramūs: svetainėje rašoma, kad žmogui dažniausiai būdingas ne vienas tipas, o veikiau „neįtikėtinas visų penkių tipų derinys“, kuriame vienas iš tipų išryškėja kaip pagrindinis. „Jūsų kelią į seksualinį pasitenkinimą galiausiai sudaro mišinys iš to, kaip jūsų kūnas ir protas reaguoja į visų penkių erotinių planų jaudulio priežastis“.

Kodėl svarbu žinoti savo erotinį planą?


Žinoma, nuostabiu seksu galite mėgautis ir nepriklijavę sau ar savo partneriui konkrečios etiketės, tačiau panašu, kad erotinis planas vis dėlto gali pagerinti daugelio žmonių seksualinį gyvenimą.
Įdomu tai, kad erotiniai planai kažkuo primena daktaro Gary Chapmano penkias meilės kalbas, kurias jis aprašo to paties pavadinimo knygoje „The 5 Love Languages“. Anot jo teorijos, kiekvienas žmogus pasižymi tam tikra meilės kalba, ir ta kalba nurodo būdą, kuriuo žmogus tikisi sulaukti meilės ir kuriuo pats reiškia savo meilę. Iš esmės tai vadovas, padedantis geriau suprasti jūsų ir jūsų partnerio elgesį santykiuose, kad abu žinotumėte, kaip reikia vienam kitą palaikyti, vertinti ir padėti jaustis mylimam. Erotiniai planai tam tikra prasme yra seksui pritaikyta meilės kalbų versija.

„Suprasdami savo partnerio erotinį planą, galėsite suteikti jam tai, ko jam reikia, ir atvirkščiai, – teigė edukacinių vaizdo įrašų „Climax“, mokančių moteris patirti malonumą, kūrėja ir vadovė Laurene Dorleac. – Galiausiai šis žinojimas užtikrins, kad abu mėgausitės seksu ir nesusidursite su problemomis, dėl kurių jūsų seksualinis gyvenimas gali tapti nuobodus“. Jei jums sunku išreikšti, ko norite ar ko jums reikia lovoje, erotinis planas gali pasitarnauti kaip pradinė struktūra jūsų pokalbiui. „Tinkamos žinios apie jūsų erotinį planą bet kuriai porai padės pradėti pokalbį ir giliau suprasti, kas yra veiksminga ar neveiksminga, kokiu tempu viskas turėtų vykti, ar net parodys, kiek esate suderinami su kitu žmogumi“, – sakė L. Dorleac.

Tačiau, kaip aiškina L. Dorleac, nereikėtų į tai žiūrėti pernelyg rimtai – erotiniai planai, vis dėlto, yra teorija, o ne mokslinis faktas. „Nieko baisaus, jei jūsų prioritetai nesutampa! Visuomet egzistuoja būdas rasti bendrą kelią“, – sakė ji.

Aš pati atlikau testą, kad išsiaiškinčiau savo erotinį planą, ir sužinojau, kad priklausau jausmingajam tipui. Negaliu sakyti, kad visiškai su tuo sutinku, nes niekada nesu prieš seksą uždegusi žvakės, skyrusi daug dėmesio atmosferai ir niekada nemaitinau savo mylimojo šokoladu aplietomis braškėmis. Maniau, kad tikrai būsiu seksualiojo ar net netradicinių praktikų tipo. Tačiau gali būti, kad jausmingumas ir yra tas kelias, kurį turėčiau išbandyti. Galbūt būsiu maloniai nustebinta, kad man tikrai reikia moliūgų prieskoniais kvepiančios žvakės, kad patirčiau beprotiškus orgazmus. Galbūt subrendusi pasikeičiau – tiesiog to nežinojau.

„Manau, kad laikui bėgant, keičiantis seksualinei patirčiai ir santykiams, mūsų erotinis planas taip pat kinta, – sakė L. Dorleac. – Jūs nepriklausote tik vienam erotinio plano tipui. Tai iš tiesų priklauso nuo to, kaip jaučiatės, koks yra jūsų pasitikėjimo partneriu lygis ir t. t. Jūsų troškimai ir norai gali smarkiai keistis“.

Jeigu jums įdomu, kokiam tipui priklausote, jūs taip pat svetainėje theblueprintbreakthrough.comgalite atlikti nemokamą testą iš 10 klausimų. Norintiems išsamesnių rezultatų, siūloma mokama anketa iš 22 klausimų. Galbūt kai kurioms poroms šis mokestis taps tikrai vertinga investicija. O kitiems, manantiems, kad jau žino savo erotinį planą, tuos pinigus, galbūt, geriau išleisti aromatinėms žvakėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją