Na gerai, seksas buvo nuostabus (sveiki, privalumai smegenims, kūnui ir jūsų abipusiam ryšiui!). Tačiau po sesijos miegamajame jus apėmė ne euforija, bet graudulys, rašo shape.com.

Nors seksas gali būti toks nuostabus, jog mes galime net pravirkti (kelios laimės ašaros ištrykšta dėl orgazmo sukelto oksitocino antplūdžio smegenyse), kai kurios moterys iš karto po lytinių santykių pajunta postkoitinę disforiją – nerimo, depresijos, noro verkti ir net agresyvumo jausmą. Anot naujo tyrimo, kurio metu buvo apklausta 230 koledžo merginų, 46 proc. iš jų patyrė šį slegiantį reiškiantį. 5 proc. tyrime dalyvavusių žmonių per pastarąjį mėnesį tai juto net kelis kartus.

Tačiau kodėl kai kurioms moterims po sekso tenka kovoti su liūdesiu? Nesirūpinkite: ašaros po lytinio akto turi mažai ką bendra su jūsų santykių patvarumu, intymumo lygiu tarp jūsų ir jūsų partnerio ar tuo, kiek geras buvo seksas.

„Mūsų hipotezė yra susijusi su savasties jausmu ir tuo faktu, kad seksualinis intymumas gali praryti jūsų savasties jausmą“, – sakė minėto tyrimo pagrindinis autorius, mokslų daktaras Robertas Schweitzeris.

Seksas yra emociškai sudėtinga teritorija ir, nepaisant to, ką manote apie savo meilės sferą, pats lytinio akto veiksmas turi įtakos tam, kaip regite save – geriau ar blogiau. Žmonėms, kurie tvirtai žino, kas jie yra ir ko jie nori (tiek gyvenime, tiek miegamajame), postkoitinė disforija yra mažai tikėtina, mano studijos autoriai. „Tačiau žmogui, turinčiam labai trapų savasties jausmą, tai gali būti problematiška“, – pažymėjo R. Schweitzeris.

Jis teigia, kad postkoitinė disforija gali turėti ir genetinį komponentą: mokslininkai pastebėjo, kad liūdesys po sekso būdingas dvynėms (jei viena sesuo tai patyrė, tikėtina, kad patirs ir antroji). Tačiau šiai idėjai patikrinti reikia daugiau tyrimų.

Tačiau kol kas, jei po sekso susigraudinate, pirmiausia pasistenkite identifikuoti tas savo gyvenimo sritis, kuriose jaučiate pernelyg didelę įtampą ar nesaugumą, pataria R. Schweitzeris. Išvada? Verkti po sekso nėra visiška kvailystė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)