… susitaikyti lovoje

Kartais užsiimti seksu skatina baimė likti susipykus su partneriu. Todėl mes galime siekti artumo, nereikalaujančio jokių žodžių. Mes norime sau įrodyti, kad nieko nepataisomo nenutiko. Tam griebiamės intymių santykių.

Konflikto metu išsiliejęs agresyvumas toliau cirkuliuoja poros santykiuose ir pasistengus jis gali nesunkiai transformuotis į seksualinę energiją. Pojūtis, kad netrukus galime netekti partnerio, tokiu atveju veikia kaip stimuliatorius. Žinoma, toks susitaikymas nėra problema, jeigu tik jis nėra pernelyg dažnas. Tačiau kai toks konfliktų sprendimo būdas naudojamas nuolat, iškyla užslėpto agresyvumo rizika, nes tai palaipsniui nuodija poros santykius. Galų gale tai gali virsti dideliu ir nevaldomu ginču. Idealu, jeigu prieš taikymąsi lovoje nepagailėsite laiko išsakyti savo priekaištus (partneriui neskausminga forma) taip, kad kiekvienas galėtų užgydyti jo savimeilei padarytas žaizdas. Toks agresyvumo pasireiškimas, kai atsikratoma neišsakytų nuoskaudų, gali tapti tikru seksualinių santykių dopingu.

… suteikti malonumą partneriui

Jeigu mylėtumėmės tik tada, kai aistrą vienu metu pajaučia abu partneriai, tai seksualinius suartėjimus būtų galima suskaičiuoti ant pirštų. Nėra nieko smerktino tame, jei tai darome norėdami suteikti malonumą savo antrajai pusei, nors patys to visiškai nenorime. Tačiau tik su sąlyga, kad sąjunga nėra paremta jėga ir paklusnumu. Kai motyvas „suteikti kitam malonumą“ tampa pagrindine seksualinių santykių varomąja jėga, jie tampa aukojimusi, skausmingu, bet tuo pat metu patogiu, nes tai leidžia apeiti geismo nebuvimo klausimą. Atsargiai tokį norą reikia vertinti ir tuomet, kai jį padiktuoja užslėptas priešiškumas. Tokia „dovana“ pernelyg panaši į išmaldą, o partneris atsiduria žeminančiame prašytojo vaidmenyje. Dovanoti malonumą kitam naudinga tik tuomet, kai mes iš to taip pat gauname pasitenkinimą. Be to, mūsų geismą kursto ir mūsų partnerio mums juntamas geismas.

… atsikratyti kaltės jausmo po neištikimybės

Šis klasikinis variantas, būdingas ir vyrams, ir moterims. Jis susijęs su siekiu sumenkinti to, kas įvyko, reiškę ir sugrįžti prie įprastos įvykių tėkmės. Taip pat sau įrodyti, kad neištikimybė buvo „netikra“, jei jau sugebame jausti potraukį savo nuolatiniam partneriui. Kai sugrįžta malonumas, patiriamas nuo artumas su juo, kaltės jausmas ima trauktis. Be to, geismą dažnai kursto suvokimas, kad buvo paragauta uždrausto vaisiaus, o tai santykiams suteikia aštrumo, tad neištikimybė tampa viena iš seksualinio gyvenimo sudedamųjų dalių. Tačiau jeigu sąjunga pagrįsta partnerių ištikimybe, kaltės jausmo stiprumas gali nusverti išdavystės kurstomą geismą. Jeigu seksas su nuolatiniu partneriu tampa narciziško poreikio pasijausti „aukštumoje“ apraiška, o motyvuoja jį skolos jausmas, tai anksčiau ar vėliu tokioje poroje iškyla skausmingos noro mylėtis problemos.

… išlaikyti jį (arba ją)

Už šio motyvo slypi baimė, kuri dažniau pasitaiko tarp moterų. Apie jos paplitimą byloja tai, kokia sėkme naudojasi knygos apie tūkstantį ir vieną būdą išlaikyti vyrą. Deja... Jeigu norint išvengti net minčių apie neištikimybę pakaktų vien žinoti visas „Kamasutros“ pozas, tai ši knyga būtų laikoma kiekvienos šeimos namų garbingoje vietoje. Bet, kaip mes žinome, pats stipriausias afrodiziakas – tai potraukis. Laisvas, kaprizingas, neapčiuopiamas – toks trapus ir todėl labai brangus. Kiekybiniai rodikliai seksualinių santykių kokybės neatspindi. Seksas du kartus per dieną negarantuoja nei seksualinio pasitenkinimo, nei partnerio ištikimybės. Tokioje tyčinėje aistroje jis instinktyviai gaudys baimės ir nepasitikėjimo signalus, kurie geismą iš tikrųjų žudo. Neverta pamiršti, kad atsidavimas siekiant išlaikyti gali baigtis savasties praradimu.

… tiesiog atsipalaiduoti

Seksas – tai taip pat vienas iš būdų atsikratyti įtampos. Mes jaučiame pasitenkinimą pirmiausia endorfinų dėka. Tai hormonai, sukeliantys euforijos jausmą. Orgazmas dažniausiai suteikia lengvumo jausmą. Problemos gali kilti tik tuo atveju, jeigu partneris jaučia, kad antroji pusė naudojasi jo kūnu tik siekdamas pats išsikrauti. Jausmingas suartėjimas, masažas, glamonės ir netgi bendras miegas – visa tai suteikia galimybę suteikti vienas kitam malonumą, nesielgiant su partneriu kaip su objektu. O eiti toliau ar ne, tai kiekvienas nusprendžia pats.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)