„Vartotojai ieško lubrikantų be cheminių medžiagų, kurios gali pakenkti odai“, – womenshealthmag.com sako akušerė-ginekologė iš Niujorko Alyssa Dweck.

Kokosų aliejus iš pažiūros atrodo lyg tobulas lubrikantas – jis natūralus, tad gali būti vartojamas ne tik išoriškai (puikiai tinka ir kaip plaukų kaukė), bet ir į vidų. Tačiau ar tikrai saugu naudoti kokosų aliejų (arba jo pagrindu pagamintą lubrikantą) sekso metu? Taigi, išsiaiškinkime.

Kokosų aliejaus kaip lubrikanto privalumai

Šiais laikais kokosų aliejaus galima rasti kone kiekvienuose namuose, tad tai tikrai patogi alternatyva pastebėjus, kad baigėsi įprastas lubrikantas. Jo kvapas ir skonis malonus, tad jis tinka ir oraliniams malonumams.

Dauguma žmonių renkasi kokosų aliejų dar ir dėl to, kad jis rečiau suerzina jautrią intymių vietų odą.

„Daugumai moterų patinka kokosų aliejų naudoti kaip masažinį aliejų ir kaip lubrikantą, dauguma sako jį naudojančios todėl kad jis natūralus, jame nėra cheminių medžiagų“, – konstatuoja dr. A. Dweck.

Išties, kokosų aliejus yra saugi alternatyva daugumai žmonių, nes jo sudėtyje nėra pridėtinių cheminių medžiagų, tokių kaip parabenai, kurie gali sukelti endokrininius sutrikimus (tai yra, cheminės medžiagos, kurios gali sukelti svarbiausių reprodukcinę sistemą reguliuojančių hormonų disbalansą), aiškina dr. A. Dweck.

Kokosų aliejaus kaip lubrikanto trūkumai

Nors tai saugi priemonė, kuri daugumai žmonių nesukelia odos problemų, visada yra tikimybė, kad būtent jūsų oda jam bus jautri ir kokosų aliejus ją suerzins. Išties, aliejai gali padidinti bakterinės vaginozės riziką, teigiama „Obstetrics and Gynecology“ tyrime. Bet kaip pažymi dr. A. Dweck, tyrime daugiausiai kalbama apie naftos pagrindu pagamintus produktus, tokius kaip vazelinas, mineralinis aliejus ir kūdikių aliejus, tad mažai tikėtina, kad kokosų aliejus paskatins mielių grybelį ar bakterinę infekciją.

Vis dėlto yra vienas dalykas, į kurį reikėtų atsižvelgti naudojant kokosų aliejų. Tai prezervatyvų naudojimas. JAV maisto ir vaistų administracija rekomenduoja nenaudoti jokių aliejaus pagrindo lubrikantų kartu su prezervatyvais.

„Aliejus gali pakenkti lateksinio prezervatyvo vientisumui, tai yra jį pažeisti, o tai gali padidinti nėštumo ar lytiškai plintančių ligų riziką“, – sako dr. A. Dweck.

Jei naudojate aliejaus pagrindu pagamintą lubrikantą, nepasitikėkite vien prezervatyvais, naudokite ir kitas apsaugos nuo nėštumo priemones, priduria ekspertė. Arba kokosų aliejų kaip lubrikantą naudokite tik kai masturbuojatės.

Lubrikantai kokosų aliejaus pagrindu

Ieškant tinkamiausio lubrikanto neretai tenka taikytų bandymų ir klaidų metodą, ir tai visada yra asmeninio pasirinkimo klausimas. Tikrai galima naudoti gryną kokosų aliejų (nerafinuotą, be jokių priedų). Jis gali būti kietas arba skystas, sako dr. A. Dweck.

„Greičiausiai, jūsų oda jį labai gerai toleruos, jis nesukels šalutinio poveikio“, – sako dr. Dweck.

Arba nusipirkite lubrikantą, kurio pagrindas yra kokosų aliejus. Vis dėlto, pasak dr. A. Dweck, pirktiniuose lubrikantuose gali būti nemažai pridėtinių medžiagų, kurios gali suerzinti jautrią odą.

„Be to, priklausomai nuo lubrikanto sudėtyje esančių papildomų priedų, jis gali sukelti didesnę infekcijos riziką“, – sako dr. A. Dweck.

Jei jūsų oda itin jautri, nenaudokite lubrikantų su kvapais, nes kvapiosios medžiagos yra cheminės kilmės ir gali suerzinti odą.

Nors ir grynas kokosų aliejus, ir kokosų aliejaus pagrindu pagaminti lubrikantai puikiai drėkina ir yra palyginti švelnūs, lubrikanto konsistencija dažniausiai būna lengvesnė, todėl odai jis malonesnis. Vis dėlto nepamirškite, kad su prezervatyvais nesaugu naudoti ne tik kokosų aliejų, bet ir jo pagrindu pagamintą lubrikantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)