Dabar turbūt suprantam, jog galbūt reikėjo vieną kartą išlieti susikaupusias emocijas, užuot užsidarius savyje, tačiau...

Suprantama įsisuko rutina, kasdieniniai rūpesčiai, tačiau nei vienas iš mūsų nesiskundė.

Prieš kelis mėnesius santykiuose atsirado lyg ir šaltukas... keli „nekalbadieniai“, galbūt ilgesni nei paprastai... ir vieną vakarą žmona užsiminė, jog priėjom „liepto galą“. Man tai buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Niekada to nesitikėjau.

Ji pasakė, kad jau kurį laiką taip jaučiasi, tiesiog bandė viena kovoti su tuo jausmu. Per praėjusį laiką suvokiau, kad beprotiškai myliu ją ir negaliu prarasti... žinoma, galvojau ir apie blogiausia, norėjau suprasti, ką jaučiu: gal tai tik vyriškas išdidumas, kad palieka moteris. Supratau, kad ne. Esu pasiryžęs viskam, kad tik ją susigrąžinčiau.

Mes bandom. Tačiau matau, kad jai sunku. Tiesiog ji sako, kad pasikeitė, kad nebejaučia to, ką jautė. Nenorim gyventi vien dėl dukters. Gal reikia tik laiko? (bandau tuo įtikinti ir save ir ją..) Ar įmanoma, kad žmonos jausmai sugrįš?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Pagrindinę mintį parašėte pats. Gaila, kad ji atėjo per žmonos nusivylimą santuoka, bet svarbu, jog atėjo. Kai žmonės gyvenantys kartu dalinasi, jog jų santykiai yra puikūs, jie beveik nesipyksta, jog kiekvienas atskirai išgyvena sunkumus, o į bendrystę grįžta tik gerai nusiteikę, išties galima laukti to, kad ateis laiką, kuomet santuokinio ryšio reikalingumu bus suabejota.

Kad ir kaip mūsų visuomenė bandytų pabėgti nuo sunkių emocijų ir išgyvenimų, pasaulis yra turtingas viskuo: džiaugsmu ir skausmu, laimėmis ir nelaimėmis, sveikata ir liga... Ar vestuvių dieną neprisiekėte būti vienas su kitu, kas be nutiktų?.. Tai reiškia, ne tik tada, kai gera, kai viskas patinka ir kai galime vienas kitam sakyti nuostabius žodžius, bet ir kai žodžių pristinga, noras matyti, girdėti, jausti vienas kitą tampa vos regimas.

Taigi šis jūsų sunkumas pirmiausia yra kvietimas paklausti savęs: kuo iki šiol dalinotės vienas su kitu? Ar tikrai visu savo gyvenimu? Ar tik ramiomis, gražiomis, sėkmingomis jo dienomis? O kitos liko nutylėtos, neparodytos, o tai reiškia, ir nepamatytos.

Santuoka mums yra skirta tam, kad nereikėtų bent prieš vieną asmenį vaidinti kitokio nei esame, kad bent vienas asmuo išmoktų per daug metų pamilti ne tik mūsų gražias spalvas, bet ir sumaišytas, purvinas, išsiliejusias, rėkiančias ir žeidžiančias. Santuokos tikslas nėra apsaugoti kitą nuo savo vidinio pasaulio, bet kaip tik dalintis juo bei per kitą ir su kitu jį gydyti, keisti.

John ir Stasy Eldredge savo knygoje „Meilė ir karas“ labai gražiai įvardina mūsų pašaukimo santuokai prasmę: „Planetoje gyvena tūkstančiai žmonių. Na, ką reiškia vienas žmogelis? Tačiau tuokdamasis pažadi rūpintis viskuo: gerais reikalais, blogais reikalais, siaubingais reikalais, kasdieniais reikalais. Viskuo.

Visada. Kiekvieną dieną. Tu sakai: „Tavo gyvenimas neprabėgs nepastebėtas. Aš jį pastebėsiu. Tavo gyvenimą bus kam paliudyti, ir tai būsiu aš“. Taigi viso šio rašymo pagrindinė mintis yra dalinimosi ir priėmimo svarba santuokoje, kurią tai ir padaro prasmingą ir gyvą.

Kita vertus, kaip tik dabar jūs turite galimybę išgirsti iš savo žmonos, jog jai yra negerai. Jog jos jausmai negyvi ir jai sunku likti bendrystėje. Tai reiškia, jog esate liudininkas to, jog sutuoktinė išgyvena tokį sunkumą, kurio nepanaikinsite vienu meiliu žodžiu ar apkabinimu.

Ši mintis labiau tiktų jūsų žmonai, bet tikėtina, jog ilgainiui ir jums ji gali būti svarbi. Tikroji meilė nesibaigia po trejų metų. Tai, kas gali baigtis, yra emocijos, jausmai. Bet jie neturėtų būti santuokinės meilės pagrindas. Būtų naivu tikėtis, jog poros nugyvenusios santuokoje dešimtmečius visuomet išgyveno meilės emociją. Žinoma, kad ne. Didžiąją laiko dalį meilė yra pasirinkimas.

Dėl to ir prisiekiame mylėti ir džiaugsme ir varge. Jei mums kas nors garantuotų tris dešimtmečius ir daugiau truksiantį jausmą, nereikėtų žadėti, jog nebėgsime iš santykio, kai emocijos apleis. Meilė yra pasirinkimas būti ir tada, kada sunku būti, kada labiau norisi išeiti. Tai yra ištikimybė ne tik tada, kada lengva būti ištikimam.

Taigi jūsų pasiryžimas nepalikti savo žmonos, kai ji nori jus palikti, iš ties yra meilės ženklas. Tačiau labai sunkus ir reikalaujantis matomų įrodymų. Filmo „Fireproof“ (rekomenduoju jį pasižiūrėti) herojus išgyveno labai panašius jausmus, kokius greičiausiai šiuo metu patiriate jūs. Jo pasirinkimas buvo keturiasdešimties dienų „programa“ savo meilės darbams rodyti, suvokiant, kad atsakas bus negreitas. Sakydamas, jog norite ką nors daryti, jog išgelbėtumėte santuoką ir padėtumėte žmonai į ją grįžti, derėtų suvokti to žygdarbio sudėtingumą, kitą vertus – tikrąjį santuokos pažado tesėjimą.

Minėto filmo herojus savo kelyje turėjo stiprią pagalbą. Tai dar vienas labai svarbus aspektas siekiant išeiti iš didelių santykių sunkumų. Tai yra nepasilikti su jais vieniems. Jei iki šiol buvo sunku kalbėtis apie savo vidinius pasaulius, kurie neretai būna labai sudėtingi, tikėtina, kad taip bus ir dabar. Galiausiai gali atrodyti, jog taip, kaip yra dabar yra baigtinis santykių taškas.

Psichologo, porų konsultanto ar psichoterapeuto vedimas išties gali būti kelias pamatyti tai, kas šiuo metu yra tarp judviejų, kaip iki to atėjote ir kaip galite vėl grįžti vienas pas kitą. Labai drąsinčiau pasinaudoti šia pagalba ir pasirūpinti savo santuoka, tarsi ji būtų jūsų kūnas, kuris serga, kuriam reikia pagalbos.

Juk jei žmonai būtų sulūžusi ranka, greičiausiai pasitelktumėte gydytojo pagalbą, o po to rūpintumėtės, kol ji sugytų. Ir net jei kartais labai labai niežėtų, jei norėtųsi, kad taip nebūtų, neleistumėte jos nupjauti.....

Drąsos rūpinantis savo santuoka
Vaida

Rašykite: psichologui@delfi.lt. Psichologai neatsakinėja asmeniškai, atsakymai publikuojami DELFI rubrikoje GYVENIMAS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)