Sutikime: visi žavisi seksu. Kokios geriausios sekso pozos? Kaip dažnai žmonės mylisi? Ar kažkas negerai, jei nesinori mylėtis su savo partneriu? Šį sąrašą galima tęsti ir tęsti. Naujas tyrimas padeda suprasti, kodėl mus tai yra aktualu.

Nauja studija, paskelbta žurnale „BMJ Open“, analizavo duomenis iš vieno 2010–2012 metais vykdyto tyrimo, kurio metu žmonės turėjo atsakyti į įvairiausius klausimus apie seksą. Tyrime dalyvavo 4839 vyrai ir 6669 moterys nuo 16 iki 74 metų, per pastaruosius metus turėję bent vieną seksualinį partnerį.

Jo rezultatai, švelniai tariant, yra įdomūs. Iš viso 15 proc. vyrų ir daugiau kaip 34 proc. moterų nurodė jaučiantys susidomėjimo seksu stoką. Mokslininkai nustatė, kad sumenkęs susidomėjimas seksu abiejų lyčių atveju priklausė nuo amžiaus ir fizinės bei psichinės sveikatos. Jis taip pat dažniau reiškėsi tiems žmonėms, kuriems anksčiau buvo diagnozuota lytiniu keliu plintanti liga ar kurie buvo patyrę seksualinę prievartą, rašo womenshealthmag.com.

Nenuostabu, kad seksas mažiau domino ir tuos žmones, kurie ankstesniais metais turėjo seksualinių problemų, sekso metu nejautė emocinio artumo savo partneriui ar nesugebėjo atvirai kalbėti apie seksą.

Tačiau kalbant apie susidomėjimo seksu stoką, labiausiai stebina milžiniškas skirtumas tarp vyrų ir moterų: moterys dvigubai dažniau negu vyrai netroško mylėtis. Kaip tai paaiškinti?

Mokslininkai nustatė, kad skirtumai tarp lyčių daugiausia pasireiškė tiems žmonėms, kurių santykiai truko ilgiau kaip metus. Šiais atvejais moterų intereso seksu lygis nebuvo toks pat, kaip jų partnerių.

Tai neturėtų smarkiai stebinti. Žinoma, niekada neįmanoma išsaugoti vienas kitam tokios aistros, kokia liepsnojo, kai tik pradėjote susitikinėti. Tačiau studija pabrėžia, kaip svarbu puoselėti kibirkštis, jei visai nenorite atsisveikinti su seksualiniu gyvenimu.

Jeigu jums tai atrodo pažįstama, jūs nesate vieninteliai.

„Daugybei porų kyla sunkumų, kai jų seksualinis gyvenimas tampa pernelyg kasdieniškas“, – sako licenzijuotas santuokos ir šeimos terapeutas Davidas Klow, įkūręs „Skylight“ konsultacijų centrą Čikagoje ir parašęs knygą „You Are Not Crazy: Love Letters From Your Therapist“ („Jūs neišprotėjote: meilės laiškai nuo jūsų terapeuto“). Jis rekomenduoja supurtyti kasdienybę, išbandant naujas pozas ar perkeliant veiksmą į kitą vietą.

Mokslų daktarė Ramani Durvasula, knygos „Should I Stay or Should I Go?“ („Man išeiti, ar likti?“) autorė, teigia, jog tokiais atvejais taip pat padeda greitukai.

„Seksas nebūtinai turi būti su žvakėmis ir glamonėmis, – sako ji. – Kartais laiko rėmai gali suteikti jam žaismingumo“.

Reguliarūs apsikabinimai, susikabinimai už rankų ir prisilietimai taip pat skatina intymumą, kuris po to atsispindi lovoje, teigia ji. Jums taip pat padės pasimatymai naktį ar suplanuoti momentai, kai galėsite pabūti tik dviese.

Jeigu jaučiate, kad pastaruoju metu jūsų libido yra silpnesnis, negu įprastai, pasikalbėkite su savo partneriu. Stresas gali užgesinti jūsų aistrą ir gali būti, kad jums tereikia šiek tiek pagalbos, pažymi R. Durvasula.

Jeigu niekas nepadeda, apsvarstykite mintį kreiptis į porų terapeutą. Išsiaiškinkite, ar nevienodas seksualinis interesas susijęs su laiku ir stresu, ar jis turi gilesnes priežastis“, - pataria R. Durvasula.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt