Cameron Diaz neskubėjo tekėti iki 42 m., Britney Spears jau būdama 23-ejų spėjo du kartus ištarti „taip“, o jos jaunesnė sesuo ištekėjo 16-os, anksčiau nei daugelis baigia mokyklą. Na, bet ir toks skubotumas nestebina, atsiminus, kad praeitame amžiuje tekėdavo 12 – 14 m. merginos.

Šiuolaikiniame pasaulyje ankstyva laikoma santuoka iki pilnametystės – daugelyje Europos šalių iki 18 m., kai kuriose JAV valstijose ir Malaizijoje – 21 m., o Kuboje ir Egipte – 16 m.

Gyvenime ankstyva santuoka dažnai vadina lengvabūdišką jaunų žmonių sąjungą, kai jaunuoliai neturi materialinės bazės, gyvenimiškos patirties. Žinoma, sunku pasakyti, kokios santuokos patikimesnės – ankstyvos ar vyresnių žmonių, juk skyrybų yra abiem atvejais. Idealus variantas – kai besituokiantys suvokia savo pasirinkimo pliusus ir minusus.

Na, o argumentai tokie:

Santuoka

Pliusai

Žinoma santuoka – buvimas kartu džiaugsme ir varge, turte ir skurde... Bet daugelis, ypač jaunos merginos mažai galvoja apie žmonos ir motinos vaidmenų atsakomybę, apie galimus sunkumus – apie santuokos kasdienybę. Daugeliui santuoka – visų pirma galimybė pasijusti karalaite, pabūti dėmesio centre didžiulėje šventėje.

Todėl džiaugsmas pasimatuoti gražią suknelę, kai esi dar jauna ir graži, turėti gražių nuotraukų – pliusas, kurio gali nebūti brandžių žmonių santuokoje. Pavyzdžiui, Bradas Pittas ir Angelina Jolie nekvietė svečių, kad įteisintų savo dešimtmečio trukmės buvimą kartu.

Minusai

Noras iškelti gražias vestuves – ne nusikaltimas. Tik prastai, jei tai vienintelė santuokos priežastis. Tada tikėtinas dažnas nusivylimas – po metų jaunieji nutaria skirtis, o paskola prabangioms vestuvėms iškelti dar nebūna grąžinta.

Vaikai

Pliusai

Svarbi priežastis, dėl kurios daugelis kuria šeimas, – vaikai. Nors moterys gimdo vis vėliau, jau ne tik Holivudo garsenybės tampa motinomis, sulaukusios 40 m., daugelis gydytojų iki šiol mano, kad didesnė tikimybė susilaukti sveiko vaiko, kol tėvai dar gana jauni. O ir fiziškai moteriai iki 30 m. lengviau ištverti nėštumą, gimdymą, maitinimą krūtimi ir bemieges naktis. Svarbus pliusas tapti jauna mama – tarp vaikų ir tėvų bus mažesnis amžiaus skirtumas, bus lengviau juos suprasti.

Minusai

Visų pirma, jaunystėje vaikai dažnai būna neplanuoti – įsimylėjėliai susituokia, nes mergina pastojo, o paskui paaiškėja, kad abu nepasirengę būti tėvais. Antra, norisi linksmintis ar, pavyzdžiui, daryti karjerą, o vaikas (ar vaikai) trukdo tai daryti. Tada kaupiasi įtampa, nepasitenkinimas, nepasitikėjimas savimi, kure ne į naudą ne tik moteriai, bet ir jos vaikams.

Emocinis artumas

Pliusai

Jaunystėje emocijos dažniausiai stipresnės nei brandesniame amžiuje. Dar mažai nusivylimų, nuoskaudų, įsitikinimų, kad viskas baigiasi, dar stiprus tikėjimas meile, noras matyti išrinktajame savo antrą pusę, be kurios gyvenimas neįmanomas, nevisavertis. O jei žmonės iš tiesų susituokė iš meilės, sutiko artimą žmogų, kartu ištvėrė šeimynines krizes, gyvenimo išbandymus, su metais artumas tarp sutuoktinių pasidaro labai stiprus, tikras.

Minusai

Jaunystėje aštrios emocijos dažnai atstoja meilę. Žmonės myli ne tiek partnerį, kiek romantinių išgyvenimų ir ryškių emocijų galimybę. Dažna klaida – žmonės laiko meile apgaulingą panašumą ir „vienumo“ pojūtį. Kai galiausiai žmonės ima matyti realų partnerį, o ne įsivaizduojamą paveikslą, kurį įsimylėjo, prasideda pretenzijų laikotarpis – tu ne toks, jis pasikeitė, tekėjau už kitokio žmogaus. O mokėjimas matyti žmogų toks, koks jis yra, o ne savo fantaziją, ateina su amžiumi, jaunystėje tai tiesiog neįmanoma.

Seksas

Pliusai

Praėjo laikai, kai seksas buvo įmanomas tik santuokoje, bet vis tik legaliai ir reguliariai turėti intymių santykių geriausia santuokoje. Jaunystė – eksperimentų ir atradimų laikas, kai hormonai siaučia, o noras dar nepriklauso nuo sunkumų darbe, buto klausimų, vaikų namų darbų ar sveikatos problemų. Be to, santuoka dažnai apsaugo nuo nereikalingų ryšių, ypač jei seksas santuokoje tenkina abi puses.

Minusai

Daugelis specialistų teigia, kad moteris iš tiesų ima jausti savo kūną, sulaukusi 25 – 27 m., o seksualinio aktyvumo viršūnę pasiekia 35 – 45 m. Suaugusiai lengviau patirti malonumą, atsipalaiduoti, mokėti galvoti vienu metu apie save ir apie partnerį. Galiausiai ir banalus smalsumas – daugelis būna neištikimi partneriui po daugelio santuokos metų, nes įdomu – kaip gi su kitu...

Finansai ir karjera

Pliusai

Kai vietoje vakarėlių tenka galvoti, kaip išlaikyti šeimą, daugelis suauga – ima rimtai mąstyti, daug uždirbti. O darbdaviai dažnai palankiau vertina ištekėjusias ir vedusius, nes laiko juos atsakingais. O tada ir aukštos pareigos ne už kalnų.

Minusai

Santuoka ir vaikai gali ilgam atitolinti karjeros perspektyvas. Kol vieni mokosi kalbų, kyla karjeros laiptais, sukasi socialiniame gyvenime, moteris arba nespėja įgyti išsilavinimo, arba praranda gebėjimus.

Jei iki vestuvių finansiniai klausimai matėsi pro rožinius akinius, gali išaiškėti nemalonių dalykų – kai pinigų mažiau, nei tikėtasi ar apskritai nėra, kažkas išleidžia per daug, ne ten, kur reikia ir pan. Problemų gali kilti, jei vienas sutuoktinis sparčiai kyla karjeros laiptais – visi žino, kaip liūdnai baigiasi daugelio turtingų žmonių santuokos.

Motyvacija

Pliusai

Jaunystėje daug ko norisi – atrodo, kad visas gyvenimas priešaky, reikia spėti sukurti šeimą, susilaukti vaikų, padaryti karjerą. Ir nors dar nėra patirties atskirti savus norus nuo primestų, energijos pakanka viskam. Be to, daugeliui jaunų merginų atrodo, kad nėra gyvenimo be santuokos ir kad svarbiausia gyvenime – ištekėti.

Jei ištekėti kol kas nepavyko, o lieti ašarų nesinori, daugelis moterų ima gyventi savo gyvenimą – tobulėti profesinėje srityje, keliauti, mokytis kalbų, šokti, gaminti... Tada dažnai suabejojama santuokos būtinybe.

Minusai

Na, jaunos merginos dažnai nesuvokia, kas yra šeima ir kam ji reikalinga. Jos nori ištrūkti iš tėvų globos, pasipuošti nuotakos suknele, pažaisti suaugusiųjų gyvenimą, taip papildydamos liūdną skyrybų statistiką.

Kita vertus, niekas nežino, kaip gyventi teisinga – galima priimti apsvarstytą sprendimą ir patirti nesėkmę, o galima nepaisant visų skeptikų gąsdinimų būti laimingiems...

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (369)