Pažink savus

Jūs turite aiškiai įsivaizduoti, kaip jūsų vyras žvelgia į pasaulį: ką jis galvoja apie santykius, ko nori iš gyvenimo, kokie jo planai ir kaip jis ketina juos įgyvendinti. Damos, kurios gyvena iliuzijomis, užuot išsiaiškinusios tikslią informaciją, švaisto metų metus, laukdamos pokyčių į gera ir pasirodo nepasiruošusios daugeliui dalykų.

Psichologo komentaras

Susižavėję kuo nors, mes linkę apgaudinėti save ne tik dėl partnerio trūkumų. Dažnai mes nenorime pripažinti ir to fakto, kad jo gyvenimo principai labai skiriasi nuo mūsų. Pažvelkite, kiek daug moterų tenkinasi meilužės padėtimi, tikėdamosi, kad vyras išsiskirs. Arba tas, kurios įkalbinėja mylimąjį pradėti vaiką, kai šis tuo tarpu aiškiai leidžia suprasti, kad tai neįeina į jo patogaus asmeninio gyvenimo planus.

Matau tikslą – nematau kliūčių

Net labiausiai įsimylėjusiai porai būtina bendra užduotis – tai, kas jungia jūsų šeimą ir apibrėžia ateitį. Skyrybos ir kriziniai periodai neretai nutinka dėl to, kad keičiasi sutuoktinių tikslai, o bendrų tikslų jie taip ir nesuranda. Gimdyti antrą vaiką, pradėti verslą arba persikelti iš didelio miesto į užmiestį – svarbu, kad abu partneriai būtų tuo suinteresuoti.

Psichologo komentaras

Iškęsti sunkius laikus santykiuose galima visų pirma būnant įsitikinusiai, kad su šiuo žmogumi norite ir toliau žengti koja kojon per gyvenimą bei suteikiant jam ir sau tam tikrą laisvę ir laiko vidiniam situacijos pervertinimui. Yra daug pavyzdžių, kai išsiskyrę sutuoktiniai iš naujo pradeda gyvenimą kartu. Žmogui reikia permąstyti viską iš naujo, ir tai visai normalu. Svarbiausia – išlaikyti ramybę.

Meilė plius pagarba

Mokykitės girdėti partnerį, pasitikėkite juo. Visiško susiderinimo nebūna, žmonės skirtingi, ir niekas neapsaugotas nuo klaidų. Mokėkite atleisti ir patys nebijokite prašyti atleidimo, nebijokite dėkoti. Pagarbos sau ir savo nuomonei nusipelno pirmiausia tas, kuris moka skirtingai žvelgti į gyvenimą ir priimti nuomones, nesutampančias su jo.

Psichologo komentaras

Liūdna, tačiau žmogiškai bendrauti šeimoje pavyksta nedaugeliui. Yra du kraštutinumai: moteris stengiasi pasiekti vyro ausis, kai tuo tarpu šiam kyla atmetimo reakcija, arba partneriai egzistuoja sakytum paraleliai, susiliesdami tik buitiniais ir seksualiniais aspektais. Išmokti klausytis ir girdėti ne taip jau paprasta, tačiau rezultatas to vertas.

Vyras ir moteris

Esminis instinktas – tai priežastis, dėl kurios jūs išsirinkote vienas kitą. Neskirti dėmesio seksui ir erotiniam patrauklumui – viena pačių kvailiausių ir nepriimtiniausių klaidų, padaromų meilėje. Galima skraidyti padebesiuose, skaityti vienas kitam balsu Prustą, tačiau nepasitenkinimas lovoje judu abu padarys nelaimingus.

Psichologo komentaras

Neištikimybė – tik viena iš galimų pasekmių, praradus seksualinį susidomėjimą vienas kitu. Blogiau – pasitikėjimo savimi ir partneriu praradimas. Jei poros interesai dėl to išsiskiria, neretai būna sunku toliau kurti asmeninį gyvenimą be specialisto pagalbos. Seksas – labai svarbi santykių dalis. Jokios materialinės gėrybės, vaikai ir bendri interesai negalės kompensuoti jo nebuvimo.

Mylėk mane, kaip aš save

Rūpinkitės savimi. Neperkelkite atsakomybės už savo savijautą ir nuotaiką partneriui. Jūs galite prašyti jo pagalbos ir tikėtis jos, tačiau artimas žmogus neturi tapti jūsų agresijos auka. Kita vertus, neleiskite, kad jums būtų perkeliamos kito neigiamos emocijos. Nesistenkite iškęsti to, kas jums nepatinka

Psichologo komentaras

Barniai – tai ne taip jau blogai. Įsiplieskusios emocijos priverčia mus atsiverti partneriui. Jei žmogus vengia atvirai išreikšti susierzinimą – tai gali byloti ir apie artimumo baimę. Nors, žinoma, viskas turi būti su saiku. Užglaistyti situaciją, susitaikyti, perkelti dėmesį – santykių aiškinimasis neturi būti sekinantis.

Per atstumą

Išsaugant artumą, svarbu neįsiveržti į asmeninę erdvę. Žmogus, pats sunkiai susitaikantis su savo trūkumais, partneryje ieško pateisinimo savo nuodėmėms ir stengiasi nuolat mažinti ir be to menką atstumą tarp įsimylėjėlių. Per didelė kontrolė, pavyduliavimas ir pernelyg didelis atvirumas užmuša ne tik optimizmą, bet ir jausmų šviežumą bei sveiką norą bendrauti su mylimuoju bei flirtuoti.

Psichologo komentaras

Šiuolaikinė santykių forma, siekiant išsaugoti susidomėjimą partneriu – gyvenimas atskirai susituokus. Tiems, kuriems tokia forma nepriimtina, galima pasiūlyti kitą variantą: suartėti palaipsniui, leisti santykiams plėtotis laisvu režimu. Taip jūs galėsite pažinti partnerį ir atsiverti jam tiek, kiek abu to norėsite.

Tvarkinga moteris

Gera šeimininkė žino, kad geriausia palaikyti tvarką – kasdien tvarkantis. Tai taip pat svarbu ir meilėje. Rūpinkitės savimi, stenkitės vengti įžeidimų, provokuojančių juokelių, nebandykite partnerio kantrybės, charakterio ir meilės jums. Skirkite dėmesio smulkmenoms, įpročiams ir silpnybėms. Lygiai kaip ir švarią svetainę puošia vaza su gyvomis gėlėmis ant stalo, taip ir rimtus santykius gražina neįpareigojantys pokalbiai, atsižvelgimas į mylimojo ypatumus, net ir tokius, kurie kitiems galėtų pasirodyti neprotingi.

Psichologo komentaras

Kaip pavyzdys – santykių modelis, kai šeimoje palaikomas tėvo arba vyresnio asmens kultas. Jo žodis ne visada įstatymas, kurio niekas negali pažeisti, tačiau jo klausytis kitiems šeimos nariams tampa įpročiu. Tai vienija šeimą, sukuria saugumo ir ramybės jausmą.

Kas yra „blogai“

Kartą ir visiems laikams atsisveikinkite su visais abejotinais būdais pasiekti geidžiamo dalyko – kaprizais, įsižeidimais, kerštu, šantažu, grasinimais ir kitomis manipuliacijomis. Tiesiog įsivaizduokite, kad jūsų gyvenimas susideda tik iš šių emocijų, kurios griauna santykius. Ieškokite teigiamų pavyzdžių ir kelių pasiekti to, ko norite.

Psichologo komentaras

Panašios problemos, deja, neišsprendžiamos greitai. Tokius bendravimo būdus žmogus retai renkasi sąmoningai – tai veikiau byloja apie jo vidinę disharmoniją, ir čia be specialisto pagalbos vargu ar išeitų susitvarkyti. Tai leisti galima tik flirto, koketiškumo forma. Niekam nesinori būti tik priemone kokiam nors tikslui pasiekti, o ne tikro jausmo objektu.

Genialu tai, kas paprasta

Nekomplikuokite: atsitraukite nuo įsisenėjusių problemų, stenkitės neįklimpti jose. Raskite laiko pažvelgti pro langą, įkvėpti pilna krūtine, nusišypsoti be priežasties – sukurti puikią akimirką. Tai padės pakilti virš kasdienybės, nerimo ir bruzdesio, sukurs teigiamą nuotaiką jums ir jūsų artimiesiems. Taip greitai pastebėsite, kaip problemos išsisprendžia pačios savaime – be jūsų aktyvių ir dažnai bergždžių pastangų.

Psichologo komentaras

Savęs programavimui sėkmei, taip pat ir asmeninio gyvenimo, skirta daug seminarų ir paskaitų. Ir kone visuose juose yra tiesos ir išties naudingų praktinių patarimų. Vargu ar sugebėsite apsidrausti ir apdrausti savo antrąją pusę nuo visų gyvenimiškų sunkumų, tačiau jūs patys sprendžiate, kiek laiko ir jėgų skirsite nemalonioms emocijoms arba tam, kas jus džiugina ir nuteikia geriau.

Myli? Parodyk

Niekas nežino, kas yra meilė. Tiksliau, visi ją suvokia savaip. Tačiau svarbu ne tai, o tai, kiek reguliariai prisimenate, jog mylite žmogų, kuris šalia, ir siekiate jam tai parodyti. Žodžiai, veiksmai, dovanos, poelgiai – mums visiems reikia nuolat jausti meilę, ir to kartais visai gana, kad pragyventume kartu ilgai ir laimingai.

Psichologo komentaras

Mes dažnai tampame savo pačių įsivaizdavimo apie pasakišką meilę aukomis. Įsivaizduodami, kad tai mūsų pastangų rezultatas, daugelis netenka šio stebuklo įspūdžio. Iš tikro viskas atvirkščiai. Rodydami jausmus, rūpindamiesi tuo, kad jų požymiai nuolat vyrautų realiame gyvenime, mes įnešame savo indėlį į tai, kas po kurio laiko duoda rezultatus, atsakomuosius veiksmus, bendrą emocinį komfortą ir pasitenkinimą sukurta atmosfera.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją