Kaip rašoma portale hellodoctor.com, būtent dėl susiformavusių socialinių nuostatų žmonės nedrįsta aptarinėti seksualinės srities klausimų net su profesionaliais medikais.

Štai dažniausiai žmonėms rūpintys klausimai, kuriuos drovimasi užduoti:

Erekcijos disfunkcija

Seksualinės sueities metu vyrams kartais būna sunku patirti erekciją arba ją išlaikyti. Pasak ekspertų, to priežastis dažnai būna fizinio arba emocinio pobūdžio. Erekcijos disfunkcija būdingesnė vyrams, sergantiems ligomis, kurios veikia nervus ir kraujagysles.

Seksualiniam pajėgumui gali turėti įtakos ir ne itin sveika gyvensena, kai mažai judama ir rūkoma. Galimi emocinio pobūdžio kaltininkai – nerimas, stresas, depresija. Vyresnio amžiaus vyrams susiaurėja kraujagyslės, todėl jiems dažniau pasitaiko erekcijos sutrikimų.

Priešlaikinė ejakuliacija

Vyrai susiduria su kita dažna seksualine problema – su priešlaikine ejakuliacija, dėl to kyla nepasitenkinimas, gėda. Paminėtina, kad vyrai vengia prisipažinti apie tokią patirtį. Tyrimų apie priešlaikinę ejakuliaciją patiriančių vyrų skaičių rezultatai gana įvairūs. Medikų teigimu, dažniausios priežastys – nereceptiniai vaistai nuo peršalimo, šlapimo takų infekcija, stresas ar elementariai – seksualinės patirties nebuvimas.

Pakitęs kvapas iš makšties

Moterų vagina turi kvapą, kiekvienos moters kvapas skiriasi, priklausomai nuo menstruacijų ciklo laiko, higienos įpročių ir kitokių veiksnių. Šiaip ar taip, makštis kvepia ne gėlėmis, joje yra milijardai bakterijų, bakterijų balansas mūsų genitalijose kasdien ir netgi kas valandą kinta. Moterų genitalijose yra ir prakaito liaukos, dėl kurių makšties kvapas nežymiai, bet kinta.

Kreipkitės į gydytoją, jei pajutote bent vieną iš šių požymių: niežėjimą ar deginimą, skausmą, skausmą sekso metu, tirštas varškės konsistencijos išskyras, aštrų, panašų į žuvies kvapą, kraujavimą iš makšties ne menstruacijų metu.

Asociatyvioji nuotr.

Seksas po nėštumo

Turint omenyje fizinius ir emocinius nėštumo, gimdymo sunkumus, seksas veikiausiai nebus prioritetas ką tik kūdikio susilaukusiai porai. Bet įpratę prie naujo ritmo partneriai neabejotinai vėl norės seksualinio intymumo. Daugelis porų teigia, kad gėdinasi medikų klausti apie sekso po nėštumo ypatumus.

Ekspertai rekomenduoja palaukti bent pusantro mėnesio po gimdymo, kol atsistatys moters kūnas. Nėštumas, gimdymas keičia moters kūną ir nuotaiką. Todėl nusiteikite, kad seksas iš pradžių nebus toks, koks buvo, kol neturėjote vaikų.

Masturbacija

Buvo laikai, kai masturbavimasis laikytas tabu ir netgi psichikos sutrikimu. Šiais laikais žmonės pagaliau laiko tai natūraliu, normaliu dalyku. Tyrimų duomenimis, devyni iš dešimties žmonių masturbuojasi. Tai daro ir tie, kuri turi partnerį. Masturbavimasis – saugi alternatyva norintiems apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo ir apsisaugoti nuo venerinių ligų.

Kartais seksologai rekomenduoja masturbuotis tiems žmonėms, kuriems sunku pasiekti ar atitolinti orgazmą. Masturbacija tampa problema, jei tai daroma per dažnai arba masturbavimasis tampa kompulsyviu elgesiu, ima trukdyti gyvenimui. Jei susidūrėte su tokia problema, patartina kreiptis į seksologą, sekso terapeutą.

Analinis seksas

Tiek vyrams, tiek moterims tampa labiau priimtinas analinis seksas ar išangės stimuliavimas seksualinės sueities metu. Kita vertus, medikai teigia – anusas nėra skirtas seksui, kaip makštis. Anusas padengtas plonesniu audiniu, todėl yra jautresnis sužalojimams, o žaizdelės, įbrėžimai didina riziką užsikrėsti lytiniu būdu plintančiomis ligomis – chlamidijomis, genitalijų pūsleline, gonorėja, ŽIV. Norintys išbandyti analinį seksą turėtų naudoti prezervatyvus ir vandens pagrindo lubrikantus. Jei vėliau norima užsiimti vaginaliniu seksu, reikia naudoti naują prezervatyvą, kad neperduotumėte bakterijų, kurios gali sukelti šlapimo takų infekcijas.

Lytiniu būdu perduodamos ligos

Dauguma lytiniu būdu perduodamų ligų turi šiuos simptomus: neįprastos išskyros iš lytinių organų, skausmas šlapinantis, bėrimas, gumbeliai, odos dariniai aplink genitalijas, neįprastas kraujavimas, niežėjimas genitalijų srityje, skausmingos žaizdelės.

Svarbu praktikuoti saugius seksualinius santykius, reguliariai tikrintis nuo lytiniu būdu plintančių ligų, jei turite kelis seksualinius partnerius. Medikai gydo lytiniu būdu plintančias ligas, skiepija nuo jų. Tiesa, nuo ŽIV dar nėra vaistų, medikai tik malšina simptomus, kad virusas nevirstų sunkesne liga. Jei įtariate, kad užsikrėtėte lytiniu būdu plintančia liga, kreipkitės į gydymo įstaigą, o kol sulauksite tyrimų rezultatų, susilaikykite nuo lytinių santykių.

Seksas tarp tos pačios lyties asmenų

Daugėja žmonių, kurie, nepaisant seksualinio identiteto, turi lytinių santykių su tos pačios lyties asmenimis. Šiuo atveju, kaip ir sekso su priešingos lyties asmeniu atveju, reikia paisyti saugumo. Medikai pastebi, kad homoseksualūs ir biseksualūs vyrai dažniau serga lytiniu būdu plintančiomis ligomis, taip pat ir ŽIV. Gydytojai pataria praktikuoti saugų seksą, taip pat skiepytis nuo hepatito, gripo ir nuo žmogaus papilomos viruso.

Apibendrinamosios išvados

Nesvarbu, kokia jūsų seksualinė orientacija ar preferencijos, seksas visada turi būti saugus. Seksualinė sveikata privalo būti prioritetas. Aptarkite savo seksualinio gyvenimo istoriją su gydytoju ir dabartiniu partneriu, ypač jei tai – sus seksualine sveikata susiję klausimai, kuriuos drovitės užduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)