Portale netdoctor.co.uk pateikiamos dažniausios penio odos spalvos pasikeitimo priežastys ir patarimai, ką tokiais atvejais daryti.

Pityriasis versicolor (grybelinė infekcija)

Odos pigmentaciją dažnai paveikia grybelis pitysporon orbiculare ir sukelia grybelinę infekciją pityriasis versicolor. Šis grybelis būna ant odos, jis nėra pavojingas, tiesa, tam tikrais atvejais gali šiek tiek paveikti odą. Tada tos vietos pakeičia spalvą, gali šiek tiek pleiskanoti. Kreipkitės į medikus, kad nusiųstų mėginį į laboratoriją. Gydymas paprastas, dažniausiai pakanka antigrybelinių tepalų.

Penio baltmė

Iki 20 m. gana dažnai pasitaiko penio baltmė – jos atveju, ant varpos atsiranda šviesių, balkšvų dėmių. Odos tekstūra, būklė nesuprastėja, ji nepleiskanoja. Šviesesnės dėmės tiesiog greičiau įdega saulėje, kitokių disfunkcijų nebūna ir baltmė nėra užkrečiama.

Balmės dėmių gali atsirasti bet kokioje kūno vietoje, o ant penio dėmių dažniausiai būna ant penio pagrindo arba ant apyvarpės. Atskiro gydymo nuo baltmės nėra, šiuo atveju gali padėti antiuždegiminiai tepalai. Jeigu jums ir partnerei dėmelės ant varpos nekelia diskomforto, nieko nereikia daryti.

Kontaktinis dermatitas

Penio odos spalva gali pasikeisti ir dėl kontaktinio dermatito. Taip vadinama odos reakcija į prisilietimą su kokiu nors dirgikliu, pvz., su metalu ar plovikliu. Didžiausia problema – alergija latekso prezervatyvams, po tokio prezervatyvo naudojimo penio oda parausta, ima niežėti. Gydoma steroidiniais tepalais, taip pat patartina imti naudoti prezervatyvus ne iš latekso.

Sklerozinė kerpligė

Sklerozinė kerpligė – balkšvų dėmių ant varpos priežastis, ja dažniau suserga vyrai, kurių varpa neapipjaustyta. Ja susergama visam gyvenimui, įprastai būna paūmėjimų ir remisijos laikotarpiai. Laikui bėgant baltos dėmelės ant penio šiek tiek didėja, galimas odos niežulys, pleiskanojimas. Medikai skiria steroidinius tepalus, bet kadangi dėmų atsiranda ant apyvarpės odos, gali rekomenduoti apipjaustymą. Sklerozinė kerpligė susijusi su baltme arba su skydliaukės veiklos sutrikimu.

Trauma

Penio odos spalva gali pakisti ir dėl traumų dėl sutrenkimų, sugnybimo kelnių užtrauktuku, taip pat dėl pernelyg stiprios masturbacijos. Medikamentų tokiais atvejais neskiriama, sužalojimų vietos patamsėja, o paskui sugyja. Žinoma, jei sužalojimas stiprus, reikia kreiptis į medikus.

Penio melanozė

Tai nepavojingas sutikimas, jo priežastys nežinomos. Penio melanozės atveju ant organo galvutės arba ant pagrindo atsiranda tamsių dėmelių; tai – odos pigmento melanino koncentracija, kuri išlieka visam gyvenimui. Melanozė neužkrečiama, ji nepereina į vėžį. Gydymo nereikia.

Sifilis

Sifilis – lytiniu būdu plintanti liga; pirmi jos požymiai – neskausmingos baltos arba raudonos pūslelės ant varpos, negydant atsiranda niežintis bėrimas. Sifilis – bakterinė infekcija, todėl gydoma antibiotikais.

Penio vėžys

Varpos vėžys retas, jis sudaro mažiau nei 1 proc. vėžio atvejų vyrams. Vienas iš pirmų požymių – pakitusi penio spalva, penis tampa raudonas arba rusvas, kartais vietomis sukietėja oda, atsiranda rudų dėmelių. Galimas varpos jautrumas, skausmingumas. Gydymas priklauso nuo vėžio stadijos, įprastai vienos iš priemonių – radioterapija ir operacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)