Karštas seksas kaip ir karštas kūnas: reikia stengtis, kad jį turėtum. „Santykių pradžioje naujumas sukuria aistrą, tai trunka nuo šešių mėnesių iki dvejų metų“, – sako reprodukcinės biologijos dėstytoja, mokslų daktarė Sheryl Kingsberg iš Klivlando. Ir priduria, kad pasibaigus šiam etapui reikia įdėti pastangų.

Tiesa, daugelis porų galvoja, kad jeigu reikia dirbti, kažkas jų santykiuose negerai. Tačiau išmintingos poros supranta, kad ilgalaikiai santykiai neišvengiamai reikalauja pastangų.
Taigi, ką sako šiuo klausimu ekspertai ir ką rodo naujausi tyrimai apie tai, kokių priemonių imasi laimingiausios ir seksualiai patenkintos poros?

Pirma paslaptis: jie nuolat eina į pasimatymus

Poros, kurios žaidžia drauge, lieka drauge. Neseniai atliktas santykių tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 100 tūkstančių žmonių, atskleidė, kad 88 procentai „labai laimingų“ porų reguliariai eina į pasimatymus.

Sociologijos profesorė, mokslų daktarė Pepper Schwartz iš Vašingtono universiteto Sietle įsitikinusi: „Pasimatymai yra galimybė ir toliau įsimylėti vienas kitą, tai, ką kasdienis gyvenimas gali apsunkinti.“

Kad pasimatymai yra labai svarbūs, rodo ir kiti tyrimai. Visų rezultatai byloja tą patį: poros, kurios tai vis dar daro, jaučia didesnį tarpusavio artumą ir mėgaujasi geresniu seksu.

Patarimas: pakaitomis planuokite kassavaitinį pasimatymą. Tai leis pajusti drugelių plazdenimą pilve. Nepamirškite, kad svarbiausia, jog būtų malonu ir smagu. „Tai galimybė atgaivinti įsimylėjimo jausmą“, – neabejoja psichologijos profesorius, mokslų daktaras Arthuras Aronas iš Stony Brook universiteto Niujorke.

Ir norint jį patirti visai nereikia kartu šokti su parašiutu. Galite drauge lipdyti besmegenį, eiti į dailės užsiėmimus ar kartu pasileisti per barus, kaip studijų laikais. Tinka bet kokia veikla, kuri įdomi jums abiem.

Antra paslaptis: jie rūpinasi savo kūnais

Tyrimais įrodyta, kad sveikata teigiamai veikia seksą ir atvirkščiai. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo vyrai, atskleidė, kad du kartus per savaitę orgazmą patiriantys stipriosios lyties atstovai gyvena ilgiau.

Beje, nemažai seksualinį gyvenimą gerinančio darbo turėtų būti atlikta ne miegamajame. Viduržemio jūros dieta, turtinga vaisių, daržovių, alyvuogių aliejaus ir žuvų, siejama su rečiau pasitaikančia seksualine disfunkcija tarp II tipo diabetu sergančių moterų. Reguliari fizinė veikla gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, gamina endorfinus, mažina streso hormono kortizolio ir didina testosterono kiekį. Visa tai kartu skatina libido.

Patarimas: valgykite sveikai, kasdien judėkite, nerūkykite ir nevartokite alkoholio, nes ir viena, ir kita malšina geismą. „Jeigu esate aktyvūs ir gerai jaučiatės, turite daugiau energijos seksui“, – teigia mokslų daktarė Cindy Meston, vadovaujanti Seksualinės psichofiziologijos laboratorijai Teksaso universitete. Pradėti galite nuo jogos. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tris mėnesius joga užsiiminėjančios moterys džiaugėsi sustiprėjusiu geismu, geresne lubrikacija, stipresniu orgazmu ir pasitenkinimo jausmu.

Trečia paslaptis: jie nebijo savęs parodyti


Jeigu nesate patenkinti savo kūnu, miegamajame geros nuotaikos tikėtis neverta. Jeigu nerimaujate dėl to, ką antroji pusė galvoja apie jūsų kūną, esama akimirka džiaugtis negalesite“, – įspėja C. Meston.

Seksualios poros išlaisvina savo protus, kad galėtų iki galo mėgautis sekso teikiamu malonumu. Ir kalba eina ne vien apie krūtinės dydį ar karantį pilvą. Moterys taip pat turi būti patenkintos savo intymiausiomis vietomis. Naujas tyrimas parodė, kad „teigiamas savo genitalijų suvokimas“ padeda pasiekti orgazmą. Tokių moterų seksualinis pasitenkinimas išauga 61 kartą palyginti su tomis, kurios apie savo genitalijas galvoja neigiamai.

Patarimas: intymių vietų priežiūra labai pagerina sekso kokybę. „Turiu tiek daug klienčių, kurios tvirtina, kad po pirmos braziliško bikinio procedūros pasikeitė jų seksualinis gyvenimas, – pasakoja salono „Body Bar“ Tampoje savininkė Kara Mize. – Jos galvoja apie seksą kaskart, vos išvysta pliką apačią, o vyrai vertina tokias pastangas.“

Jeigu braziliškas bikinis jūsų nedomina, darykite tai, kas jums patinka ir kas užveda. Beje, jeigu jaučiatės nejaukiai būdama visiškai nuoga, pagalvokite, kas leidžia jaustis seksualesne. Padarykite viską, kad savo kailyje jaustumėtės superžvaigžde.

Ketvirta paslaptis: jie emociškai apsinuogina


Žinoma, baugu klausti, ar jūs vis dar esate jo pasaulio valdovė, ir parodyti vibratorių, kurį norėtumėte išbandyti, tačiau labai atviri ir nuoširdūs pokalbiai porą suartina. „Ausys gali būti pats seksualiausias organas“, – neabejoja tyrėja Kyle Stephenson iš Seksualinės psichofiziologijos laboratorijos.

Kalbėti apie seksą taip svarbu, kad vien tai gali gerokai pagerinti sekso kokybę. Per konsultacijas sekso terapeutai dėmesį sutelkia į tokius dalykus: kur norite būti liečiamos, kiek laiko turėtų tęstis įžanga ir panašiai. „Kuo daugiau žmonės kalbasi, tuo padeda tvirtesnį pagrindą žaismui“, – sako sertifikuota sekso terapeutė ir Mičigano universiteto dėstytoja Sallie Foley.

Patarimas: jūsų pokalbis akis į akį gali vykti bet kuriuo metu. Nesiliaukite flirtavę, nes tai nėra finansinės derybos. „Sekse svarbu susijaudinimas ir malonumas, – sako sekso terapeutas, mokslų daktaras Ianas Kerneris. – Tad net kai kalbate apie problemas, turėtumėte galvoti apie tai, kaip vienam kitą užvesti.“

Tad kodėl užuot sakius „Negaliu pakęsti kai tu...“, nepamėginus pasakyti „Svajoju, kai mudu...“ Pradėkite nuo pokalbio apie idealų ir realų pasaulius, pataria mokslų daktarė Susan Kellogg-Spadt iš Seksualinės sveikatos instituto. Paklauskite, kiek kartų per savaitę jūsų partneris norėtų turėti lytinius santykius fantazijose, o tada pakartokite tą patį klausimą, turėdami omenyje realią kasdienybę. Raskite vidurį tarp jo ir savo realaus pasaulio atsakymų ir laikykitės to skaičiaus. Tai apsaugos jus nuo spaudimo jausmo, o jį – nuo atstūmimo jausmo.

Penkta paslaptis: jie daro tai nebūtinai spontaniškai

Neturite nuotaikos? Nesvarbu! Didžiausią seksualinį pasitenkinimą patiriančios poros nepasikliauna spontaniškumu. „Jeigu lauksite aistros proveržio, tiesą sakant, tarp darbo, skalbinių ir vaikų jo galite ir nesulaukti“, – įspėja S. Kellogg-Spadt.

Išmintingiausios poros mylisi pagal grafiką. Taip pat jos randa laiko dienos eigoje komplimentams, bučiniams, apsikabinimams ar provokuojančiams tekstams. Pavyzdžiui, vietoj „Kada šiandien grįši namo?“ verčiau pasakykite „Negaliu sulaukt, kada šįvakar grįši!“ Visa tai stiprina antrosios pusės jausmą, kad jis yra geidžiamas. Patikėkite, nuo drabužių lankstymo iki susilankstymo kitai sekso pozai atrodys ne taip jau toli.

Patarimas: mylėjimąsi paverskite reguliariais susitikimais. Jeigu reikia, nusiųskite antrajai pusei dviprasmišką priminimą. Kai ateina laikas, inicijuokite seksą, net jeigu – ypač jeigu – buvo bloga diena ar antroji pusė jus suerzino. Vėliau jausitės aukštumoje, lygiai taip pat, kaip jaučiatės akimirkomis po sunkios treniruotės, kuriai prisivertėte.

„Nusirenkite ir pradėkite bučiuotis bei liesti vienas kitą. Smegenys persiorientuos ir ateis susijaudinimas“, – pataria S. Foley. – Neuromediatoriai pasirūpins tuo, kad norėsis pakartojimo, tad netrukus galite suprasti, jog darote tai jau antrą kartą.

„Seksas skatina seksą“, – neabejoja I. Kerneris ir priduria, kad odos kontaktas su oda išskiria oksitociną, kuris stiprina artumo jausmą.

Šešta paslaptis: jie nėra apsėsti orgazmo


K. Stephenson atlikto naujo tyrimo metu paaiškėjo, kad siekis jausti ryšį su partneriu lemia geresnį seksą palyginti su tikslu patirti daugybę orgazmų. Tai protingas požiūris, ypač turint omenyje tai, kad jeigu su partneriu esate kartu dešimt metų, tai mylėjotės tūkstantį ar du tūkstančius kartų. Tikrai ne kiekvienas kartas pakelia iki dangaus ir tai visiškai normalu. „Žiūrint iš emocinio intymumo perspektyvos, kiekvienas kartas, kai esate intymūs, yra laimėjimas“, – tikina S. Kellogg-Spadt.

Patarimas: mėgaukitės vaniliniu seksu be jokio analizavimo, ar jis pakankamai karštas. Nepaisant to, turite turėti tam tikrus pagrindus miegamajame. I. Kerneris primena, kad lygiai taip pat, kaip yra įvairūs pratimai, kuriuos skirtingomis dienomis darote sporto klube, yra ir skirtingas seksas, kurį reiktų praktikuoti. Kaitaliokite jį: išlaisvinantis seksas, seksas artumui sustiprinti, seksas fantazijoms įgyvendinti ir panašiai.

„Rekomenduoju poroms išbandyti kitokius būdus prieš pereinant prie pozų, kurios garantuotai baigiasi orgazmu“, – pataria I. Kerneris. Nebijokite visko kaitalioti: vietos, pozų, rekvizito.

Septinta paslaptis: bėgant metams jie tobulėja

Dinamiškos poros žino, kad seksualiausios dienos jų dar laukia. Jos supranta, kad kuo vyresni tampa, tuo geresnis jų seksualinis gyvenimas. Juk jie turėjo pakankamai laiko išsiaiškinti, kas jiems tinka ir kas ne. Ir turi užtektinai pasitikėjimo išbandyti naujus dalykus.

Beveik 84 procentai porų yra suinteresuotos išbandyti kažką naujo miegamajame dėl to, kad partneriai vienas kitą pažįsta, pasitiki ir jaučia abipusį artumą. Ilgametės poros labiau linkusios imtis veiksmų. Internetinė apklausa, kurioje dalyvavo trys tūkstančiai respondentų, parodė, kad kuo ilgiau pora kartu, tuo labiau ji linkusi į seksualinius nuotykius. Ir kuo daugiau jų išbando, tuo didesnį seksualinį pasitenkinimą jaučia.

Patarimas: šie nuotykiai visai neprivalo būti iš „Penkiasdešimties pilkų atspalvių“ repertuaro. Tiesiog išbandykite naują aplinką (Kitas kambarys? Gal ant grindų?) ar dienos metą (Vos nubudus vietoj sekso prieš miegą?). Pabandykite tai daryti neišjungę šviesos, išbandykite lubrikatus. Naujausio tyrimo duomenimis, juos naudojančios poros kalba apie didesnį seksualinį pasitenkinimą. Gali būti, kad judviem tik to reikia, kad mėgautumėtės neeiliniu seksu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)